ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης : Σημασία του νομοσχεδίου για το καθεστώς του Καλλιτέχνη στην Κύπρο

Αναστασιάδης : Σημασία του νομοσχεδίου για το καθεστώς του Καλλιτέχνη στην Κύπρο

Τη σημασία του νομοσχεδίου για το καθεστώς του Καλλιτέχνη στην Κύπρο εξήρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.


Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου που καθορίζει το καθεστώς του Καλλιτέχνη στην Κύπρο, για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αναγνωρισθεί το πολιτιστικό έργο και η καλλιτεχνική εργασία ως επαγγελματική ιδιότητα και ως εκ τούτου θα παρέχεται η δυνατότητα, μέσω και των σχετικών μητρώων που θα δημιουργηθούν, αποτελεσματικότερης στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό στην τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην καταβολή επιδόματος εφάπαξ ύψους 900 ευρώ σε πέραν των 1.100 επαγγελματιών των τεχνών και του πολιτισμού εν μέσω πανδημίας, λέγοντας ωστόσο ότι δεν αισθάνεται περήφανος για το εφάπαξ, "αλλά, επαναλαμβάνω, έστω και χωρίς να υπάρχουν μητρώα, έστω και χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα συστατικά, σαν αποτέλεσμα της διαπίστωσης ύστερα από την πανδημία, προσπαθούμε να διορθώσουμε δημιουργώντας πλέον την καλλιτεχνική ταυτότητα για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε και προς τους δημιουργούς του πολιτισμού".

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως λόγω της πανδημίας, η καλλιτεχνική κοινότητα, αναπόφευκτα, πλήγηκε σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους τομείς της οικονομίας, προσθέτοντας πως στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων της οικονομίας, προσπαθήσαμε να μετριάσουμε, τον οικονομικό αντίκτυπο που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα, υιοθετώντας συγκεκριμένες πολιτικές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πέραν του καθολικού σχεδίου της Κυβέρνησης για επιδότηση των μισθών σε ποσοστό 60% σε επιχειρήσεις όπου μειώνονται οι εργασίες τους σε ποσοστό τουλάχιστον 25%, καταβλήθηκε η πρώτη δόση για εγκεκριμένες δραστηριότητες στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το α’ τρίμηνο του 2021.

Επίσης δόθηκαν αποζημιώσεις για κάλυψη εξόδων σε τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι οποίες επηρεάστηκαν, καθώς και για εγκεκριμένες δράσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη ή σε τροχιά τελικού σταδίου, στηρίχθηκαν, με ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου 45 χιλιάδων ευρώ, συλλογικοί φορείς Γραμμάτων και Τεχνών, Στέγες Χορού και Θέατρα με τη συνέχιση της χρηματοδότησης των λειτουργικών εξόδων τους, προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους και να εξασφαλισθεί η συνέχειά τους για να μπορέσουν να προσφέρουν πολιτιστικά προγράμματα στο κοινό, στη συνέχεια.

Διατέθηκε επίσης ποσό ύψους 75 χιλιάδων ευρώ για αγορά έργων τέχνης και ποσό ύψους 50 χιλιάδων ευρώ προς ενίσχυση σκηνοθετών και εικαστικών βιντεοκαλλιτεχνών οι οποίοι προσκλήθηκαν να παράξουν και να καταθέσουν τρίλεπτες ταινίες με θέμα τις συνθήκες εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού.

Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ως το Ανώτατο Πνευματικό ίδρυμα του τόπου, στην ανέγερση σημαντικών υποδομών που, μεταξύ άλλων, αφορούν την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, την ανακαίνιση και αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, την ολοκλήρωση της Στέγης Χορού στη Λευκωσία, την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης και τη δημιουργία του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου στη Λεμεσό.

Επίσης έκανε αναφορά στην αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη υπαίθρου και αστικών κέντρων στη βάση Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, με στόχο την αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και των αστικών κέντρων, πραγματοποιώντας και σχεδιάζοντας δεκάδες θεματικά έργα πολιτιστικής υφής σε Δήμους και κοινότητες, στον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια των διαδικασιών χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στη βάση του προγράμματος χορηγήσεων «Πολιτισμός» και του σχεδίου «Θυμέλη», ενισχύοντας πολιτιστικές δράσεις στους τομείς της Λογοτεχνίας, των Εικαστικών, της Μουσικής, του Χορού, του Θεάτρου, του Λαϊκού Πολιτισμού και του Κινηματογράφου.

O Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιακή καταγραφή και διαδικτυακή ανάδειξη της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου, μέσω της Πύλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε δράσεις Πολιτιστικής Διπλωματίας, μέσω της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, γνωστής και ως «Σύμβαση της Λευκωσίας», που αποτελεί τη μοναδική διεθνή συνθήκη που ποινικοποιεί τη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, είπε, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για υλοποίηση νέων εμβληματικών έργων πολιτιστικής υποδομής, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, η νέα Κυπριακή Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας ενώ ύστερα από 60 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωράμε στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, μια μεταρρύθμιση που δημιουργεί αυτόνομη διοικητική δομή για τον Πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τα όσα έχουν γίνει, οφείλουμε να πράξουμε πολύ περισσότερα και προς αυτή την κατεύθυνση, η κάθε εισήγηση, ιδιαίτερα ερχόμενη από τον χώρο της δημιουργίας θα είναι ευπρόσδεκτη ιδιαίτερα για την προετοιμασία πολιτιστικών προτάσεων όταν το Υφυπουργείο με τη βοήθεια των φίλων βουλευτών θα εγκριθεί.

Συγχαρητήρια προς τους τιμώμενους

Με το «Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ» τιμήθηκε η Πόπη Αβραάμ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για μια από τις πλέον καταξιωμένες και αναγνωρίσιμες ηθοποιούς της χώρας, η οποία, κατά τη διάρκεια της σαρανταετούς ενασχόλησης της στο θεατρικό σανίδι έδωσε στο κοινό συγκλονιστικές υπερβατικές ερμηνείες.

Με το «Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς» τιμήθηκαν οι Μαγδαλένα Ζήρα και Αθηνά Κάσιου για τη δημιουργία και συντονισμό του πρότζεκτ «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021», το οποίο, ανέφερε ο Πρόεδρος, επικαλούμενος την κριτική επιτροπή, κατέδειξε τη σημασία ύπαρξης πολυσχιδών καλλιτεχνικών προγραμμάτων, που χαρακτηρίζονται από συνεργατικό πνεύμα, ομαδική εργασία και που συμβάλλουν πρωτίστως στην εγχώρια θεατρική ανάπτυξη».

Ο Προκόπης Αγαθοκλέους τιμήθηκε με το «Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς» για την πολιτικά διαφωτιστική, υπαρξιακά ανησυχητική και θεατρικά συναρπαστική ερμηνεία που έδωσε μέσα από τον ρόλο του Ριχάρδου Γ’.

Ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημιουργούς είπε ότι η βράβευση δεν αποτελεί παρά την οφειλόμενη αναγνώριση της δουλειάς και του ταλέντου σας, αλλά και της σημαντικής συμβολής σας στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top