ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις, αντιδράσεις και άλλες πληροφορίες για την επίσκεψη Ερντογάν στο Βαρώσι

Δηλώσεις, αντιδράσεις και άλλες πληροφορίες για την επίσκεψη Ερντογάν στο Βαρώσι

Δεν δίναμε άδεια για επισκέψεις στους δημοσιογράφους που ήθελαν να δουν το Βαρώσι γιατί ντρεπόμασταν, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμετ Αλί Ταλάτ, λέγοντας πως για τον ίδιο λόγο είχαν αποτρέψει και αξιωματούχους της ΕΕ. 

«Επειδή ντρεπόμασταν. Δεν έμεινε ούτε πόρτα, ούτε παράθυρο. Τα είχαν πάρει όλα. Τώρα εμείς πάμε σε εκείνα τα ερείπια και κάνουμε πικνίκ. Λέμε σε όλο τον κόσμο ‘να έτσι είμαστε’. Τι ντροπή, τι παράξενο πράγμα».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Γκεντς στο οποίο ανέφερε πως λόγω της πολιτικής ανασφάλειας που επικρατεί στα κατεχόμενα, η Τουρκία παρεμβαίνει και κάνει κομμάτια τη δημοκρατία στην τ/κ κοινότητα. Και στο παρελθόν έγιναν παρεμβάσεις, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι ακόμα και τα εντός «βουλής» πολιτικά κόμματα δεν είναι ενήμερα για το ποια είναι η «στρατηγική» ή ποιο είναι το «σχέδιο» του καθεστώτος για το κλειστό Βαρώσι. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται περί ανοίγματος της περιφραγμένης πόλης αλλά άνοιγμα μιας περιοχής της πόλης για επισκέψεις.
 
«Για λύση αυτού του προβλήματος να βγάλουμε το συντομότερο το Βαρώσι από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής. Να το βγάλουμε ώστε οι ακίνητες περιουσίες στο Βαρώσι να δύναται να επιστραφούν. Ταυτοχρόνως να απευθυνθούμε στα Ηνωμένα Έθνη και να αρχίσουμε διαπραγμάτευση για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ στο θέμα της διοίκησης του Βαρωσιού», είπε.
 
Η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Basin Sen) και η «Αριστερή Κίνηση» εξέφρασαν στήριξη στην εκδήλωση του «Ανεξάρτητου Δρόμου» το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, ενώ σήμερα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Μπαράκα» άφησαν το καλάθι πικνίκ έξω από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ.
 
Η εκδήλωση – πορεία της Κυριακής έχει τον τίτλο «Αυτοί στο πικνίκ, εμείς στις αλάνες».
 
Τι θα γίνει την Κυριακή
---------------
Ο τ/κ Τύπος εξακολουθεί να μεταφέρει πληροφορίες για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα την Κυριακή, ενώ δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί οτιδήποτε. Από τους δημοσιογράφους που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα ζητήθηκε να διαπιστευθούν και να υποβληθούν σε τεστ PCR.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Μπακίς γράφει ότι συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς και τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αναμένεται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι, θα λάβει μέρος στους εορτασμούς, θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και αργότερα θα μεταβεί για πικνίκ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εργασίες λόγω του «πικνίκ» του Έρντογαν στο Βαρώσι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Γίνεται καθαρισμός της περιοχής και αναδιαμορφώνεται το περιβάλλον, ενώ στα αριστερά της εισόδου προς την περίκλειστη πόλη φτιάχνεται χώρος ενοικίασης ποδηλάτων και ένα μπουφέ.
 
Ομάδες του «δήμου» Αμμοχώστου άρχισαν να φυτεύουν εκατοντάδες δέντρα, φυτά και κάκτους στο ανοικτό τμήμα του Βαρωσιού και να φτιάχνεται «Εθνικό Πάρκο» στον χώρο που προγραμματίζεται να γίνει το πικνίκ των Έρντογαν και Μπαχτσελί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταφέρθηκαν 20 φορτηγά γκαζόν για τη δημιουργία του πάρκου που θα βρίσκεται κοντά στη λέσχη αξιωματικών του κατοχικού στρατού.
 
Η Γεννί Μπακίς γράφει επίσης ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει και νέο σημείο εισόδου για το κοινό στο Βαρώσι και θα δοθούν για χρήση κι άλλες λεωφόροι. Το νέο σημείο εισόδου θα είναι δίπλα στην πύλη της λέσχη αξιωματικών, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι έγινε καθαρισμός του δρόμου μέχρι και σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων από την εν λόγω πύλη και θα γίνει ασφαλτόστρωση.
 
Η Κίπρις γράφει ότι ο χώρος ενοικίασης ποδηλάτων θα βρίσκεται δίπλα στο σημείο ελέγχου για είσοδο στην κλειστή πόλη και ότι οι υποδομές θα μπορούν να φιλοξενούν 200 ποδήλατα ενοικίασης. Για την καθαριότητα και την αναδιαμόρφωση της περιοχής πήγαν στα κατεχόμενα ομάδες από την Τουρκία. Ο κυκλικός κόμβος της πόλης στολίστηκε με λουλούδια και δέντρα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και ελιές που συμβολίζουν την ειρήνη. 
 
Στην παραλία μήκους 3,400 μέτρων που βρίσκονται τα πολυτελή ξενοδοχεία του Βαρωσιού τοποθετήθηκε ένα προκατασκευασμένο καφέ για το πικνίκ.
 
Η Κίπρις γράφει ότι το Βαρώσι επισκέφθηκαν 55.985 άτομα από τις 8 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Οι επισκέψεις κατά τα Σαββατοκύριακα ξεπερνούν τις 6.000.
 
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων τοπογράφων δήλωσε ότι κανένα μέλος της οργάνωσής του δεν είναι ενήμερο για το πάρκο που σχεδιάζεται στο Βαρώσι. Σημείωσε επίσης ότι χώροι για πικνίκ εντός των πόλεων δεν αρμόζουν στην κουλτούρα των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι το πάρκο που προγραμματίζεται να γίνει στο Βαρώσι θα μετατραπεί σε έναν έρημο και επικίνδυνο χώρο.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top