ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε ποιές χώρες υπάρχει μείωση και σε ποιές αύξηση - Πότε αναμένουν την εισαγωγή εμβολιών

ΚΟΣΜΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε ποιές χώρες υπάρχει μείωση και σε ποιές αύξηση - Πότε αναμένουν την εισαγωγή εμβολιών

Καθώς οι ελπίδες για έναρξη εμβολιασμών κατά της νόσου COVID-19 περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές του 2021 αναζωπυρώνονται μετά την ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και Biontech, o κορωνοϊός συνεχίζει την ραγδαία εξάπλωσή του ανά τον κόσμο.

Υπάρχουν ωστόσο και οι χώρες, ιδιαίτερα της Ευρώπης, που μετά την πρόσφατη έξαρση της νόσου και την λήψη αυστηρών μέτρων, βλέπουν τώρα μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και κάνουν σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με στόχο να υπάρξει ένας όσο το δυνατότερο πιο φυσιολογικός εορτασμός των Χριστουγέννων.

Η Biontech σχεδιάζει εμβολιασμούς στη Γερμανία από τις αρχές του 2021
Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Biontech αναμένει ότι οι πολίτες στη Γερμανία θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού από τις αρχές του 2021.

Οι επενδυτές Τόμας Στρίνγκμαν και Μίχαελ Μότσμαν, οι οποίοι έχουν χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό την εταιρεία που εδρεύει στο Μάιντς, είπαν σε κοινή συνέντευξή τους στην εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung", η οποία θα δημοσιευτεί στην έκδοση του Σαββατοκύριακου:

"Ελπίζουμε ότι η έγκριση θα έχει δοθεί στις αρχές του 2021 και ότι οι εμβολιασμοί θα είναι δυνατοί". Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η Biontech θα είναι η πρώτη εταιρεία στον δυτικό κόσμο που θα θέσει σε κυκλοφορία στην αγορά εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά στους φόβους ότι το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να έχει παρενέργειες ή μεταγενέστερες επιπτώσεις, ο Στρίνγκμαν είπε: "Εμπιστεύομαι απολύτως το εμβόλιο της Biontech. Έχει δοκιμαστεί σε σχεδόν 22.000 άτομα μέχρι στιγμής. Από όσα γνωρίζω, σε κανένα από αυτά δεν εμφανίστηκαν σοβαρές παρενέργειες μέχρι σήμερα".

Ο Μότσμαν επισήμανε με τη σειρά του ότι η Biontech εργάστηκε με μια εντελώς νέα τεχνολογία (αγγελιαφόρος RNA), η οποία αφυπνίζει την ικανότητα του σώματος να αμυνθεί. Αυτό είναι το μέλλον του εμβολιασμού, και όχι μόνο του εμβολιασμού, αλλά και της θεραπείας του καρκίνου", τόνισε.
Οι δύο επενδυτές σχολίασαν επίσης τους ιδρυτές και επικεφαλής της Biontech, το επιστημονικό ζεύγος (ζεύγος και στη ζωή) Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετζί: "Είναι απλώς αυθεντικοί άνθρωποι, πολύ ειλικρινείς, εργατικοί και εξαιρετικά έξυπνοι. Διαφορετικά, δεν θα ήταν δυνατές τέτοιες επιτυχίες. Το εμβόλιο είναι αυτό που όλοι βλέπουν τώρα, όμως στην ογκολογία, στην έρευνα για τον καρκίνο, οι δύο τους έχουν ήδη σημειώσει σημαντικότατα επιτεύγματα".

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία, Τοσκάνη και Καμπανία έγιναν "κόκκινη ζώνη"

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 40.902 νέα κρούσματα κορονοϊού και 550 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά έγιναν 254.908 διαγνωστικά τεστ. Χθες σημειώθηκαν 636 θάνατοι και καταγράφηκαν 37.978 κρούσματα. Κάθε εκατό τεστ, δεκαέξι πολίτες προέκυψαν σήμερα θετικοί, αλλά η μείωση του πανιταλικού δείκτη μετάδοσης στο 1,4, θεωρείται μια πρώτη, καλή είδηση.
Συνολικά, στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.230 άνθρωποι, 60 περισσότεροι από χθες. Στους δε νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 30.914 ασθενείς, 1.041 περισσότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο. Οι περιοχές με περισσότερα περιστατικά, σήμερα, είναι η Λομβαρδία (10.635), το Πεδεμόντιο (5.258), η Καμπανία (4.079) και το Βένετο (3.605).
Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας ζητά από τους ιταλούς πολίτες "να παραμενουν σπίτι όσο περισσότερο μπορούν και να αποφεύγουν συναντήσεις με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου". Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ανακοίνωσε ότι από σήμερα, και οι περιφέρειες της Καμπανίας (με πρωτεύουσα την Νάπολη) και της Τοσκάνης (με πρωτεύουσα την Φλωρεντία), συμπεριλαμβάνονται στις "κόκκινες ζώνες", με αυστηρές απαγορεύσεις που ισοδυναμούν σε τοπiκά lockdown. Ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, τέλος, σύμβουλος του Σπεράντσα, τόνισε ότι "καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες, διότι, "ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, μπορεί να χαλαρώσουν ή και να αυστηροποιηθούν τα μέχρι τώρα μέτρα". "Όλα θα εξαρτηθούν -πρόσθεσε- από την συμπεριφορά των ιταλών πολιτών".

Ιρλανδία: Η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή έξοδο από τα μέτρα κατά της COVID-19 για την περίοδο των Χριστουγέννων
Η Ιρλανδία που έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη, μπορεί να ακολουθήσει μια σταδιακή προσέγγιση για την άρση των περιορισμών της COVID-19 από την 1η Δεκεμβρίου έως τα Χριστούγεννα, ώστε να επιτρέψει στις οικογένειες να γιορτάσουν με "ουσιαστικό τρόπο", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν.
Τα καταστήματα λιανικής με μη απαραίτητα είδη έκλεισαν και τα εστιατόρια και οι παμπ περιορίστηκαν στην παράδοση σε πακέτο πριν από τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο των περιορισμών του επιπέδου 5, με σκοπό να επιστρέψουν στο επίπεδο 3 ανοίγοντας ξανά όλα τα καταστήματα, επιτρέποντας παράλληλα την υπαίθρια εξυπηρέτηση για φαγητό και ποτό μόνο για μικρό αριθμό πελατών.
Η απότομη πτώση των ποσοστών μόλυνσης ώθησε τον Μάρτιν να υπαινιχθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι σε θέση να ανοίξει ξανά το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας παρότι η χώρα θα τελεί υπό την αυστηρή εφαρμογή του επιπέδου 3 και σήμερα ο πρωθυπουργός ενίσχυσε περαιτέρω την προοπτική μιας σταδιακής εξόδου. "Μπορεί να υπάρχει μια σταδιακή προσέγγιση μετά την 1η Δεκεμβρίου.
Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε τους αριθμούς, προφανώς θα πρέπει να εξετάσουμε τη συγκεκριμένη περίοδο των Χριστουγέννων και την εβδομάδα που οδηγεί στα Χριστούγεννα, γιατί πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα θέλουν να συναντηθούν με την οικογένεια", δήλωσε ο Μάρτιν μιλώντας στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Πορτογαλία: Τα κρούσματα Covid-19 σε ύψη ρεκόρ, υπό πίεση το σύστημα υγείας
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορωνοϊού στην Πορτογαλία ξεπέρασαν το ορόσημο των 200.000 σήμερα, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων ημερησίως να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στο ήδη ευάλωτο σύστημα υγείας της χώρας.
Σε ισχύ τέθηκε από τη Δευτέρα και έως τουλάχιστον τις 23 Νοεμβρίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού. "Όταν φθάσουμε στην κορύφωση της νόσου θα χρειαστούν εβδομάδες για να δούμε μια μείωση στις ανάγκες για νοσηλείες στα νοσοκομεία και περισσότερες εβδομάδες για να μειώσουμε τον αριθμό των νεκρών", τόνισε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο.
Η χώρα των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 204.664 κρούσματα και 3.250 θανάτους, ωστόσο οι μολύνσεις ανήλθαν το Σάββατο σε 6.653, τον υψηλότερο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας. Τα περισσότερα κρούσματα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ένα νέο ρεκόρ 2.799 ασθενών Covid-19 νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, με 388 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περισσότεροι από τους 271 στην κορύφωσή τους, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Απρίλιο. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται γρήγορα, η Τεμίντο επισήμανε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού R είναι 1,1, σε σύγκριση με 1,26 τον περασμένο μήνα.

Σερβία: Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού. Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει το εμβόλιο
Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 3.499 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν 17 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 3.564 ασθενείς εκ των οποίων οι 158 είναι διασωληνωμένοι.
Τις επόμενες δύο ημέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει για την επιβολή νέων μέτρων ώστε να περιοριστεί η διάδοση της νόσου. Η επιτροπή δημόσιας υγείας εισηγήθηκε τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης μέχρι τις 6:00 το απόγευμα από τις 11:00 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Τα επίσημα στοιχεία, όπως ανακοινώθηκε, δείχνουν ότι την μεγαλύτερη εστία διάδοσης της νόσου αποτελούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Σημειώνεται ότι η πρωθυπουργός της Σερβίας `Ανα Μπρνάμπιτς όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επίμονα αρνούνται να λάβουν αυστηρότερα μέτρα επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους. Οι αρχές εκτιμούν ότι η αυστηρότερη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους αρκούν για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Η βουλή της Σερβίας υπερψήφισε νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και με το οποίο δίδεται η δυνατότητα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και επιβολής προστίμων όταν απειλείται η δημόσια υγεία.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη στη Σερβία όπως και την πολιτική ηγεσία που καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει τις δόσεις που απαιτούνται. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε εχθές ότι 1,8 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Biontech-Pfizer θα φτάσουν σταδιακά στη Σερβία μέχρι τα μέσα του 2021 ενώ μία μικρή ποσότητα - όπως ανέφερε - ενδέχεται να φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου και θα χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις και με άλλες εταιρίες από την Ρωσία και την Κίνα.
Η Σλοβακία χαλαρώνει τους περιορισμούς και χαιρετίζει την επιτυχία των μαζικών τεστ

Η Σλοβακία θα ανοίξει θέατρα, κινηματογράφους και εκκλησίες, επιτρέποντας τη λειτουργία τους στο μισό της χωρητικότητάς τους, από την προσεχή Δευτέρα, ενώ θα επιτρέψει, επίσης, στα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια να λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, καθώς αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα κατά του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Όπως γνωστοποίησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός σήμερα στο Facebook, τα πρωταθλήματα χόκεϊ επί πάγου και ποδοσφαίρου θα ξεκινήσουν επίσης, χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μία από τις πρώτες που προχωρούν στη χαλάρωση των περιορισμών, καθώς το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού πλήττει την Ευρώπη. Μαζί με μια σειρά αυστηρών μέτρων κατά της διασποράς της νόσου, η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την πανδημία μέσω της διεξαγωγής μαζικών τεστ, μια εκστρατεία, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο Μάτοβιτς επισήμανε πως η μαζική διεξαγωγή εξετάσεων, με τη χρήση τεστ αντιγόνων που είναι ταχύτερα, όμως λιγότερο ακριβή σε σύγκριση με τα τεστ PCR, βοήθησε στο να μειωθεί το ποσοστό των μολύνσεων περισσότερο από το μισό. Η Σλοβακία μετρά 83.796 κρούσματα νέου κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, μεταξύ αυτών 2.024 χθες Πέμπτη. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από το ημερήσιο ρεκόρ των περισσότερων από 3.000 μολύνσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Συνολικά, 491 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19.

Ισλανδία-Covid-19: Χαλαρώνουν τα μέτρα, καθώς μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων
Η Ισλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά σε "προσεκτική χαλάρωση" των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, καθώς το δεύτερο κύμα της παρουσιάζει κάμψη τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η μικρή χαλάρωση, που θα εφαρμοστεί από την Τετάρτη, περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Ξαναρχίζουν επίσης τα μαθήματα στις σχολές οδηγών και οι δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας κάτω των 15-16 ετών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Πισίνες, μπαρ, ντισκοτέκ και γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά ενώ διατηρείται και ο περιορισμός των συναθροίσεων στα 10 άτομα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επόμενη χαλάρωση των μέτρων μπορεί να ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Μαζί με την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τσεχία, η Ισλανδία είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης όπου ο αριθμός νέων κρουσμάτων παρουσιάζει πτωτικές τάσεις τις 14 τελευταίες ημέρες, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ. Το δεύτερο κύμα έπληξε την Ισλανδία νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες, ήδη από τον Σεπτέμβριο. Σήμερα ανακοινώθηκαν μόνο 10 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος. Συνολικά οι νεκροί από την Covid-19 ανέρχονται σε 25 σε αυτήν τη χώρα των 365.000 κατοίκων.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top