ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η κρίση ως επιταχυντής τεχνολογικών αλλαγών

Η κρίση ως επιταχυντής τεχνολογικών αλλαγών

Από το Γιώργο Λιαλιαρή
Καθηγητή του American College

Αξίζει να αναφερθεί πως στην αρχή της πανδημίας, ακόμη και σε προηγμένες χώρες, υπήρξε η ανάγκη προσαρμογής ανάμεσα σε παραγωγή και ζήτηση αναφορικά με τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όχι μόνο για τις τεχνολογίες αιχμής, αλλά και για τις τεχνολογίες της καθημερινότητας, όπως η ταχύτητα του Internet και οι υπηρεσίες του πολίτη. Η τεχνολογία θεωρείται άκρως σημαντικη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό φαίνεται όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί ανθούν σε αντίθεση με άλλες βιομηχανίες, όπως η κατασκευή και η φιλοξενία. Μέσα σε αυτούς του μήνες, αναδιατάξαμε και προσαρμόσαμε τη διαθέσιμη τεχνολογία για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε βάσει των νέων υγειονομικών και περιβαλλοντολογικών προκλήσεων.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρίση έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα να αναβαθμιστεί τεχνολογικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συνέβη στην ανθρωπότητα, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος απέφερε μια τεχνολογική ανάπτυξη, έστω και για λανθασμένους λόγους. Χαρακτηριστικά, ο σημερινός ηλεκτρονικός υπολογιστής επηρεάστηκε στη διαμόρφωσή του από τον πόλεμο.

Στις μέρες μας, η τεχνολογία στην οποία θα πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι η τηλεπικοινωνία. Να μπορούν τα παιδιά μας να διδάσκονται επαρκώς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία να τους παρέχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία. Πριν από τριάντα χρόνια θα έκλειναν απλώς τα σχολεία. Ως καθηγητής με ενδιαφέρει να μελετήσουμε πώς κοινωνία και τεχνολογία αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν η μία την άλλη. Η κοινωνία μπορεί να βγει από την κρίση τεχνολογικά πιο δυνατή, αλλά και οι τεχνολογίες μπορούν να βγουν πιο αφυπνισμένες όσο αφορά ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και ως προς την ίδια τους τη χρήση.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην ηθική της τεχνολογίας. Από τη μία πλευρά, παρουσιάζονται εμβόλια, τα οποία θα σώσουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να γίνουν πηγή ενός αθέμιτου κέρδους από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε κάποια κρίσιμα σημεία στην τεχνολογία έτσι ώστε να ευνοούνται τα θετικά χαρακτηριστικά της. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το 1950 η πυρηνική ενέργεια ανακαλύφθηκε για άφθονη παραγωγή ενέργειας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην έξοδο, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top