ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς στη Βρετανία - Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς στη Βρετανία - Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Αρχίζει το πρωί της Τρίτης το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της COVID-19 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα.


Το εθνικό σύστημα υγείας NHS έχει στη διάθεσή του 800.000 δόσεις του σκευάσματος για τους αρχικούς εμβολιασμούς. Η διαδικασία θα ξεκινήσει σε 50 νοσοκομεία της Αγγλίας που έχουν οριστεί ως «κόμβοι» εμβολιασμού, καθώς και σε νοσοκομεία στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση από τη διοίκηση του NHS, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών που έχουν ήδη κανονισμένο κάποιο ραντεβού σε ένα από αυτά τα νοσοκομεία ή είναι έτοιμοι να λάβουν εξιτήριο μετά από νοσηλεία τους εκεί.

Παράλληλα θα αρχίσει η αποστολή προσκλήσεων προς τους υπόλοιπους πολίτες άνω των 80 ετών, καθώς και σε προσωπικό των οίκων ευγηρίας.

Οι δόσεις που θα περισσέψουν από αυτές τις δύο κατηγορίες πολιτών θα χορηγηθούν σε υγειονομικό προσωπικό με υψηλό ρίσκο προσβολής από την Covid.

Μονάδες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την έναρξη εμβολιασμών σε περίπου χίλια τοπικά εμβολιαστικά κέντρα από την επόμενη εβδομάδα, υπό την επίβλεψη των κατά τόπους γενικών ιατρών. Οι δόσεις του εμβολίου που θα αποστέλλονται σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να χορηγηθούν εντός τρεισήμισι ημερών, λόγω της σύνθεσης του σκευάσματος που επιτρέπει τη συντήρησή του εκτός ψύξης μόνο για λίγες ημέρες.

Σε αυτό το επόμενο στάδιο της πρώτης φάσης του προγράμματος εμβολιασμού αναμένεται να αρχίσουν να εμβολιάζονται και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας. Οι πολίτες αυτοί βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας, αλλά θα ακολουθήσουν τελικά τους άνω των 80 ετών λόγω των προκλήσεων στην ασφαλή μεταφορά του εμβολίου από τα νοσοκομεία προς τα γηροκομεία.

Από την αρχή του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν και περίπου δέκα κέντρα μαζικών εμβολιασμών που στήνονται σε εκθεσιακούς χώρους και γήπεδα ανά τη χώρα. Αργότερα, όταν και εφόσον δοθεί έγκριση και σε άλλα εμβόλια με λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης, εμβολιασμοί θα γίνονται σε σε φαρμακεία.

Κάθε πολίτης θα χρειάζεται δύο δόσεις του εμβολίου με 21 ημέρες διαφορά η δεύτερη από την πρώτη. Το NHS θα χορηγεί στους εμβολιασθέντες μία κάρτα με το όνομα του σκευάσματος, την ημερομηνία εμβολιασμού και τα στοιχεία της παρτίδας του σκευάσματος. Η κάρτα αποσκοπεί στο να λειτουργεί ως υπενθύμιση για τη δεύτερη δόση.

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS καθηγητής Στίβεν Πόουις έκανε λόγο για τη μεγαλύτερης κλίμακας εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και εξήρε τις ικανότητες του προσωπικού του συστήματος δημόσιας υγείας που είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις «τεράστιες προκλήσεις» αυτής της επιχείρησης.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» και κάλεσε τους πάντες να συμβάλλουν στην επιτυχία του εμβολιαστική προγράμματος, αλλά και να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top