ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανεξέλεγκτη η πανδημία στη Σουηδία – Πιο αυστηρά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανεξέλεγκτη η πανδημία στη Σουηδία – Πιο αυστηρά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση

Το lockdown βρίσκεται στον ορίζοντα στη Σουηδία, όπου τα ποσοστά μολύνσεων είναι διπλά απ’ αυτά της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας και το ποσοστό θανάτων το υψηλότερο μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών.

Ορισμένες περιοχές έχουν ποσοστά μόλυνσης με κορωνοϊό παρόμοια με τα χειρότερα σημεία της Ευρώπης και τα κρούσματα δεν έχουν ξεκινήσει να υποχωρούν, όπως συμβαίνει σε Βρετανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κι ενώ το ποσοστό θανάτων στη Σουηδία μειώθηκε το καλοκαίρι σε επίπεδα παρόμοια με της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, πλέον, 1.000 θάνατοι καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα να κατέχει και πάλι την αρνητική πρωτιά.

Μέτρα αλλά όχι ακόμη πλήρες lockdown

Κι αν η Σουηδία, που στην αρχή της πανδημίας επέλεξε να υιοθετήσει την «ανοσία της αγέλης», και αντιστέκεται ακόμη στο πλήρες lockdown, τα μέτρα που επέλεξε στο δεύτερο κύμα μοιάζουν περισσότερο με αυτά που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κλειστά σχολεία, περιορισμός στην πώληση αλκοόλ και μείωση των συναθροίσεων, που επιτρέπονται μέχρι 8 άτομα.

Το φθινόπωρο ξεκίνησε για τη Σουηδία με 100 κρούσματα και λίγους θανάτους ανά ημέρα. Ωστόσο, οι αριθμοί εκτοξεύθηκαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τις 5.000 μολύνσεις ανά ημέρα την περασμένη εβδομάδα. Πλέον, η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Η Σουηδία έχει 346 κρούσματα για κάθε 100.000 πολίτες σε μία εβδομάδα, έναν αριθμό διπλάσιο απ’ ότι στη Γερμανία (155), τη Βρετανία (151) και την Ισπανία (121). Μόνο την περασμένη εβδομάδα, και με τον ρυθμό αύξησης να έχει επιβραδυνθεί, τα κρούσματα έφτασαν στα 35.783. Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε το φράγμα των 7.000, που είναι μεγαλύτερος από τη Δανία, η Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Καθημερινά στη Δανία χάνουν τη ζωή τους 55 άνθρωποι κατά μέσο όρο, έναντι 12 ένα μήνα πριν και 107 στο απόγειο της κρίσης τον Απρίλιο.

Ορισμένα σημεία της χώρας έχουν κρούσματα συγκρίσιμα με τις πλέον πληγείσες περιοχές. Θέατρα, βιβλιοθήκες και συναυλιακοί χώροι στο Χέλσινγκμποργκ έχουν κλείσει.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ενώ τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά. Στόχος του κλεισίματος των σχολείων να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της πανδημίας.

«Όχι» σε γυμναστήρια, βιβλιοθήκες και γεύματα

«Μην πηγαίνετε σε γυμναστήρια, μην πηγαίνετε σε βιβλιοθήκες, μην διοργανώνετε δείπνα. Ακυρώστε τα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Πάντως Σουηδοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η στρατηγική τους είναι μακροπρόθεσμη, καθώς θεωρούν ότι τα πιο ήπια μέτρα θα γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά.

Πλέον, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να βρίσκονται με όσους κατοικούν μαζί και όχι πάνω από έναν ή δύο φίλους για όσους ζουν μόνοι. Παράλληλα, το πλαφόν στις δημόσιες συγκεντρώσεις μειώθηκε από τα 300 άτομα στα 8. Μετά τις 10 απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ, ένα μέτρο που έχει ληφθεί και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Ωστόσο, ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Σουηδίας συνέχισε να υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας. Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους και εκφράζουν φόβους ότι η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη μη απομόνωση, όταν εμφανίζονται συμπτώματα. Αντίθετα, προτάσσεται η τήρηση των κανόνων αποστασιοποίησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top