ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Φον Ντερ Λάιεν - Τζόνσον για την εξέλιξη των συνομιλιών ΕΕ -ΗΒ

Επικοινωνία Φον Ντερ Λάιεν - Τζόνσον για την εξέλιξη των συνομιλιών ΕΕ -ΗΒ

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με τον Πρωθυπουργό του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον, με αντικείμενο την εξέλιξη των συνομιλιών για τη μελλοντική σχέση ΕΕ - ΗΒ.


Η Πρόεδρος είχε ενημερώσει την Πέμπτη τους ηγέτες για την πορεία των μέχρι σήμερα συζητήσεων και τις τρεις βασικές διαφωνίες: ισότιμος ανταγωνισμός και κρατικές ενισχύσεις, αλιεία και διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας.

Η Πρόεδρος είχε ανακοινώσει συζητήσεις των ομάδων των διαπραγματευτών ως την Κυριακή, και όπως δήλωσε, την Κυριακή θα υπήρχε εκ νέου επικοινωνία για να ληφθούν αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι το ΗΒ είναι ως σήμερα τρίτο κράτος για την ΕΕ, αλλά ισχύουν οι πρόνοιες της μεταβατικής περιόδου. Η μεταβατική περίοδος λήγει την 1η Ιανουαρίου του 2021. Χωρίς συμφωνία για μια μελλοντική σχέση  η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ΗΒ σαν τρίτο κράτος άνευ διευκολύνσεων, κάτι που θα διαταράξει σοβαρά τις οικονομικές, εμπορικές και άλλες δεδομένες ως σήμερα διεργασίες.

Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και για αυτό το σενάριο, μεταξύ άλλων με μέτρα για τη συνδεσιμότητα που  ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Μια από τις πρόνοιες είναι η μονομερής επέκταση ορισμένων διευκολύνσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου, αν ως τότε δεν έχει ολοκληρωθεί ή επικυρωθεί η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτό να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η σημερινή επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση αδιεξόδου, σε ανακοίνωση συμφωνίας, ή σε παράταση των συζητήσεων.

Η ΕΕ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε ζητήματα που άπτονται της ισχύος του κοινοτικού δικαίου και της Συνθήκης της ΕΕ, περιλαμβανομένων των όρων της κοινής αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραβίαση της κοινοτικής έννομης τάξης των διεθνών συνθηκών και άλλων πηγών δικαίου. Οι 27 έχουν σε αυτό το θέμα απόλυτα ευθυγραμμισμένη στάση που βεβαιώθηκε σε πολλές Συνόδους και είναι γνωστή στο ΗΒ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top