ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητροπολίτης Κύκκου: Ατόπημα το ολικό κλείσιμο των ιερών ναών

Μητροπολίτης Κύκκου: Ατόπημα το ολικό κλείσιμο των ιερών ναών

Ως μεγάλο «ατόπημα» και ως «πολύ ακραίο και αχρείαστο μέτρο» χαρακτήρισε, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για «ολικό κλείσιμο των ιερών ναών, με μηδενική, δηλαδή, συμμετοχή πιστών στις θείες Λειτουργίες».

 

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Κύκκου Νικηφόρος επεσήμανε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή είναι πολύ σκληρή, με δεδομένο μάλιστα ότι, την περίοδο αυτή, ετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να εορτάσουμε τη μεγάλη και κοσμοσωτήρια εορτή των Χριστουγέννων.

Υποστήριξε ότι το διάταγμα αυτό «δίκαια προκαλεί τις αντιδράσεις ημών των πνευματικών ποιμένων του λαού μας» γιατί «είναι παράλογο και εντελώς αδύνατο να γίνει αποδεκτό». Σημείωσε ότι με την «απόφαση να κλείσουν τους ναούς και να στερήσουν από τους πιστούς τη θεία Κοινωνία, μόνο οι εχθροί του Χριστού και της Εκκλησίας, οι Χριστομάχοι και Εκκλησιομάχοι χαίρονται και αγάλλονται, ενώ οι ευσεβείς χριστιανοί, που είναι η τεράστια πλειοψηφία του λαού μας, θλίβονται, πονούν και αιμάσσει η καρδία τους».

Ο Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε, ακολούθως, στις δύσκολες ώρες και στη δοκιμασία την οποία διέρχεται ολόκληρη η ανθρωπότητα εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γνωρίζω είπε, ότι οι αντοχές όλων μας δοκιμάζονται, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει, να αντέξουμε, να πειθαρχήσουμε στις υποδείξεις της επιδημιολογικής ομάδας και στα κυβερνητικά διατάγματα, γιατί μόνο έτσι θα σπάσουμε την αλυσίδα διασποράς της επάρατης αυτής θανατηφόρου πανδημίας του κορωνοϊού και να βοηθήσουμε, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα ιατρικής περίθαλψη.

Υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι «η Εκκλησία μας διαπνεόμενη από υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του λαού μας, αποδέχθηκε και πιστά τήρησε μέχρι σήμερα σχεδόν όλες τις επώδυνες και οδυνηρές κυβερνητικές αποφάσεις, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η τελευταία, όμως, απόφαση για ολικό κλείσιμο των ιερών ναών, με μηδενική, δηλαδή, συμμετοχή πιστών στις θείες Λειτουργίες, θεωρείται ως πολύ ακραίο και αχρείαστο μέτρο, το οποίο δίκαια προκαλεί τις αντιδράσεις ημών των πνευματικών ποιμένων του λαού μας.

Ο Κύκκου Νικηφόρος, αναφέρθηκε και στην έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2020, η οποία θα συζητήσει το φλέγον αυτό θέμα και τόνισε ότι «είμαι βέβαιος ότι με πνεύμα υπευθυνότητας και αγαστής συνεργασίας, όλοι οι ιεράρχες θα κοινωνήσουμε τη σοφία μας, για να βρεθεί η μέση συμβιβαστική λύση, την οποία να προτείνουμε στην κυβέρνηση προς υιοθέτηση».

Συμβιβαστική πρόταση Μητροπολίτη Κύκκου

Αφού χαρακτήρισε, ακολούθως, ως «παράλογο και εντελώς αδύνατο να γίνει αποδεκτό το διάταγμα», με το οποίο καθορίζεται ότι η θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων θα γίνει χωρίς την παρουσία πιστών κατέθεσε την προσωπική του θέση, την οποία και θα εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο.

Η πρόταση του Μητροπολίτη Κύκκου, όπως αναφέρει, είναι «η θεία Λειτουργία, όχι μόνο της κοσμοσωτήριας εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, αλλά και κάθε Κυριακής να γίνεται με περιορισμένο, έστω, λογικό αριθμό πιστών και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αποστάσεις – μάσκες – απολυμάνσεις, γιατί μόνο έτσι θα κατανικηθεί, συνεργούντος και του επί θύραις εμβολίου, η επάρατη αυτή και θανατηφόρα λοιμική νόσος του κορωνοϊού».

Κάλεσε δε, τους πιστούς να μην αφήσουν την καρδιά τους να υποδηλωθεί στον φόβο του κορωνοϊού και να αποχωρισθεί από τον Λόγο του Θεού.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top