ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Επαναφέρει αυστηρά μέτρα η Ευρώπη λόγω γιορτών - Η κατάσταση στον Κόσμο

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Επαναφέρει αυστηρά μέτρα η Ευρώπη λόγω γιορτών - Η κατάσταση στον Κόσμο

Eπανέρχονται τα αυστηρά μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων με καραντίνες για να αποφευχθεί η έξαρση. Στη Σουηδία καταγράφηκε χθες ο ψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων. Στις ΗΠΑ οι νεκροί ανήλθαν στις 300,000.

Ευρώπη

Η Σουηδία, η κυβέρνηση της οποίας απέφυγε αρχικά να λάβει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, για να προστατεύσει την οικονομία, βρισκόταν χθες Δευτέρα κοντά στον υψηλότερο αριθμό ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ο οποίος έχει καταγραφεί ως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η σουηδική δεν συνέστησε τη χρήση χειρουργικών μασκών, δεν έκλεισε κανέναν τομέα της οικονομίας, ούτε επέβαλε lockdown, απλά προέτρεψε τους πολίτες να τηρούν οικειοθελώς τον κανόνα της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή.

Η χώρα των περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων πλέον καταγράφει πάνω από 7.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, θνητότητα πολύ υψηλότερη από τους δείκτες που καταγράφουν οι γείτονές της. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πάντως ως τώρα χαμηλότερος από εκείνους που καταγράφουν χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, χώρες που επέβαλαν πολύ αυστηρά μέτρα.

Μολαταύτα, η ανησυχία αυξάνεται, λόγω του ραγδαίου ρυθμού εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, ειδικά στη Στοκχόλμη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται τελευταία στα πρόθυρα του κορεσμού. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας, 2.406 ασθενείς με την COVID-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, αριθμός ελαφρά χαμηλότερος από τους 2.412 που καταγραφόταν την 20ή Απριλίου, στην κορύφωση του λεγόμενου πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ασκεί πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού, την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε ανοσοποίηση.

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας ασκούν πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στην ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Bild.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες της επιβεβαιώνουν την ανυπομονησία που εκδήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν. "Ολα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο Σπαν.

"Κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβει δράση", προειδοποίησε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε την επαναφορά του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στη χώρα για τα Χριστούγεννα, μπροστά στη σφοδρότητα της πανδημίας Covid-19.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν επίσης έναν περιορισμό στα 6 άτομα για τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους, από τις 18 Δεκεμβρίου.

"Πρόκειται για μια απόφαση πολύ δύσκολη, διότι γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα έχει αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών", είπε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν εντούτοις ανοικτά, διευκρίνισε ο ίδιος. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τσεχία καταγράφει περίπου 6.000 νέα κρούσματα την ημέρα με το σύνολο των μολύνσεων από τον Μάρτιο να ανέρχεται σε περισσότερα από 580.000 και εκείνο των θανάτων σε περισσότερους από 9.600.

Η επιβράδυνση της επιδημίας είχε οδηγήσει την κυβέρνηση στο να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς στις αρχές Δεκεμβρίου, ανοίγοντας μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα μουσεία και τις γκαλερί, ωστόσο η χαλάρωση αυτή ήταν σύντομης διάρκειας.

Η Τουρκία θα επιβάλει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για 4 ημέρες από το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας βρίσκεται ήδη σε ισχύ στην Τουρκία τα Σαββατοκύριακα, από τα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβλήθηκαν μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων Covid-19 στη χώρα.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε, μετά το πέρας ενός υπουργικού συμβουλίου, πως αυτά τα μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να καρποφορούν με μια πτώση του αριθμού των ασθενών , που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. "Για να παγιώσουμε τα καλά αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί αδιαλείπτως από την 31η Δεκεμβρίου στις 21.00 έως τις 4 Ιανουαρίου στις 05.00", εξήγησε.

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.194 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Ιβηρικής να φθάνει τους 350.938.

Παράλληλα, ακόμη 90 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 5.649 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα δεδομένα.

ΗΠΑ - Λατινική Αμερική

Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, κατά την ημέρα της έναρξης του μαζικού προγράμματος εμβολιασμού στην χώρα.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως, ξεπερνώντας συχνά τις 200.000 ημερήσιες μολύνσεις και τις 2.500 ή ακόμα και 3.000 θανάτους την ημέρα.


Η Βραζιλία κατέγραψε 25.193 νέες θετικές στον νέο κορωνοϊό διαγνώσεις τις τελευταίες 24 ώρες και 433 επιπλέον θανάτους από COVID-19, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα έχει καταγράψει μέχρι τώρα 6.927.145 θετικές διαγνώσεις αφότου ξεκίνησε η πανδημία, ενώ ο επίσημος απολογισμός των θανάτων έχει φθάσει τους 181.835, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.930 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 345 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 114.298 θανάτους επί συνόλου 1.255.974 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Στη χώρα καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος αριθμός θυμάτων παγκοσμίως. Ωστόσο, αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.062 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 1.503.222.

Η Αργεντινή έγινε η ένατη χώρα που ξεπέρασε το όριο του ενάμισι εκατομμυρίων μολύνσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το υπουργείο, το προηγούμενο 24ωρο άλλοι 275 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 41.041 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 122.061.

Η χώρα κατάφερε πάντως να περιορίσει την έξαρση των κρουσμάτων, που είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους, με 18.326 να καταγράφονται μέσα σε μια μέρα τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, η οποία πασχίζει παράλληλα να αντιμετωπίσει το χτύπημα που δέχεται η οικονομία εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας - η χώρα οδεύει να κλείσει με βαθιά ύφεση την τρίτη συνεχόμενη χρονιά - έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων που παράγονται από τη βρετανική AstraZeneca και τη Ρωσία.

Ασία

Στη Νότια Κορέα επιβεβαιώθηκαν 880 κρούσματα του SARS-CoV-2 χθες Δευτέρα, καθώς οι ημερήσιοι αριθμοί των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό συνεχίζουν να βρίσκονται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, ανακοίνωσε σήμερα η κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Δευτέρας ήταν υψηλότερος από τα 718 της Κυριακής, κατώτερος πάντως από το ρεκόρ των 1.030 μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο. Το προηγούμενο 24ωρο άλλοι δεκατρείς ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 600 νεκρούς ως εδώ.

Ο δείκτης θνητότητας έφθασε το 1,35%. Τα 848 από τα κρούσματα οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση. Το σύνολο των μολύνσεων έχει φθάσει τις 44.363 ως τώρα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 205 (+20 από την προηγουμένη).

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προχώρησε στην αγορά απροσδιόριστης ποσότητας δόσεων του ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, του Sputnik V, και κινεζικού διαγνωστικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων συσκευών θερμικής απεικόνισης, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η ιαπωνική εφημερίδα Asahi. Το τίμημα που καταβλήθηκε και η ποσότητα των εμβολίων που αγοράστηκαν δεν αποσαφηνίζονται.

Ορισμένα μέλη του Κόμματος Εργατών της Κορέας έχουν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ασάχι, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και κινεζικούς επιχειρηματικούς κύκλους που έχουν εμπορικές δοσοληψίες με την Πιονγκγιάνγκ. Δεν είναι σαφές εάν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει εμβολιαστεί.


Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 17 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα, έναντι 16 την προηγουμένη. Δεκατέσσερα κρούσματα ήταν "εισαγόμενα", ανέφερε το υπουργείο, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις μόλυνσης που εντοπίζονται στη διάρκεια ελέγχων ταξιδιωτών από το εξωτερικό στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αλλοι 18 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 312 ασθενείς με την COVID-19, επτά σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.758 κρουσμάτων.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 22.065 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τα 9,9 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται σε ημερήσια βάση από την 4η Ιουλίου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Αλλοι 354 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό να φθάνει τους 143.709 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.163 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 866.127.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 175 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 23.451 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Νότια Αφρική πλήττεται το τρέχον διάστημα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ζουέλι Εμκίζε.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 578 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 91.357.

Παράλληλα, άλλοι 15 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τα θύματα της πανδημίας  να φθάνουν ως εδώ τα 1.314.


Ωστόσο τα επίσημα δεδομένα δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα της βόρειας Αφρικής, όπου επικράτησε χάος μετά το 2011.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top