Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Μαργαρίτα Κυριάκου: Κινδυνεύει ΓεΣΥ και λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων «Να πράξουν το ορθό για το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας».

16.12.2020
13:27
Κοινωνία

Σε κίνδυνο τίθεται, μεταξύ άλλων, η παραλαβή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πληθυσμού της Κύπρου, στην περίπτωση που καταψηφιστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2021, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου.

Το Υπουργείο Υγείας, δια της κ. Κυριάκου, απευθύνει εκ νέου την Τετάρτη έκκληση  προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εξετάσουν με σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή τον Προϋπολογισμό, που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Οικονομικών και «να πράξουν το ορθό για το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας».

Όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου, εν μέσω ενός ισχυρού δεύτερου κύματος της πανδημίας, μια πιθανή καταψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2021 από την Βουλή, θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στον τομέα της Υγείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «προβλήματα θα παρουσιαστούν με τα φάρμακα και με τις  εξειδικευμένες θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς», για να σημειώσει ότι «γενικότερα η μη ψήφιση του προϋπολογισμού θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της υγείας».

Κινδυνεύει ΓεΣΥ και λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων

Ωστόσο, ανάφερε πως «η εξασφάλιση των εμβολίων, η οποία σαφώς και θα επηρεαστεί, ίσως να είναι το μικρότερο πρόβλημα από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού», αφού σημείωσε «αυτή τη στιγμή κρίνονται και άλλα σοβαρότερα θέματα, όπως αυτά που αφορούν στο ΓεΣΥ και στην εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων».

Αναφερόμενη στην περίπτωση που καταψηφιστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός  2021, η κ. Κυριάκου είπε πως αυτό θα σημαίνει μη καταβολή της συνεισφοράς του Κράτους στο ΓεΣΥ (€425 εκ.), που κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος και αποστέρηση από τους πολίτες της μεγαλύτερης κατάκτησης της κυπριακής κοινωνίας, ενώ προσθέτει ότι θα σημαίνει και μη καταβολή της χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ, που συνεπακόλουθα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διαδικασία της αυτονόμησης και στην εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ΟΚΥπΥ, υπηρεσίες που έχουν κληθεί να αναλάβουν το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας, ενώ θα αδρανοποιήσει εξειδικευμένες κλινικές και υπηρεσίες που παρέχονται μόνο στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.
 
Επίσης, υπογραμμίζει ότι μη ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού σημαίνει  ακύρωση της καταβολής του μισθολογικού κόστους του αποσπασμένου προσωπικού στον ΟΚΥπΥ, δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού, οι οποίοι τους τελευταίους 9 μήνες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης της ιατρονοσηλευτικής πτυχής της πανδημίας και τους οποίους όλοι ανεξαίρετα ευχαριστούμε όλο αυτό το διάστημα, καθώς επίσης μη υλοποίηση της στρατηγικής για διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, αφού η μη ψήφιση του Προϋπολογισμού θα επηρεάσει κονδύλια, που αφορούν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση αναλωσίμων για τεστ, την αγορά υπηρεσιών για υλοποίηση του πληθυσμιακού ελέγχου για COVID-19, την ενίσχυση της ιχνηλάτησης με αγορά υπηρεσιών και την εξασφάλιση των εμβολίων COVID-19, διακυβεύοντας το όλο εγχείρημα.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ενδεχόμενη μη ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού θα σημαίνει ακύρωση του Σχεδίου Επιδότησης για την Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας ύψους €2,500/φορά και μη παραχώρηση κινήτρου οροθετικών €300/μήνα, προγράμματα τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους δικαιούχους, αναστολή αγοράς εμβολίων και φαρμάκων, προκαλώντας σοβαρότατο πρόβλημα στην έγκριση και την παροχή εξειδικευμένων φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις, που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, αλλά και εμβολίων που χορηγούνται δωρεάν σε ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με το Εμβολιαστικό Σχήμα, και τα οποία έχουν πολύ υψηλό κόστος, διακοπή του προγράμματος επιδότησης ασθενών για μετάβαση σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού για λήψη θεραπειών που δεν προσφέρονται στην Κύπρο και παγοποίηση όλων των αναπτυξιακών έργων και ακύρωση στρατηγικών και πολιτικών προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

 Εκφράζει, τέλος, την ευχή και την ελπίδα ότι «θα πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία».