ΔΙΕΘΝΗ

Το Συμβούλιο καταχώρησε 36 ακόμα άτομα στη λίστα των κυρώσεων για τη Λευκορωσία

Το Συμβούλιο καταχώρησε 36 ακόμα άτομα στη λίστα των κυρώσεων για τη Λευκορωσία

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να εγκρίνει 36 επιπλέον καταχωρήσεις για τη λίστα των κυρώσεων προς τη Λευκορωσία. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή και εκφοβισμό ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων. Στοχεύουν επίσης οικονομικούς παράγοντες, εξέχοντες επιχειρηματίες και εταιρείες που επωφελούνται και υποστηρίζουν το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο. 

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Η απαγόρευση ταξιδιού εμποδίζει εκείνους που απαριθμούνται να εισέλθουν ή να διέλθουν μέσω των εδαφών της ΕΕ, ενώ το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιείται επί των κεφαλαίων ή των οικονομικών πόρων των εισηγμένων ατόμων. Επιπλέον, απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια στα εισηγμένα άτομα και οντότητες.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που επετεύχθη από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στη βιντεοδιάσκεψη τους στις 19 Νοεμβρίου 2020.

Συνολικά 88 άτομα και 7 οντότητες βρίσκονται τώρα στο καθεστώς κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Στο πλαίσιο της καταστολής εκ μέρους των αρχών της Λευκορωσίας, το Συμβούλιο επέβαλε έναν πρώτο γύρο κυρώσεων κατά 40 ατόμων την 1η Οκτωβρίου 2020. Στις 6 Νοεμβρίου 2020 επιβλήθηκε ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων με στόχο τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και 14 άλλους αξιωματούχους. μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται βασικά πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης, ανώτεροι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών και των στρατευμάτων, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λευκορωσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, αρκετοί δικαστές, Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου, και διάφοροι εξέχοντες οικονομικοί παράγοντες.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση με μια ποικιλία μέσων, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων άλλων οικονομικών παραγόντων, εάν η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν βελτιωθεί.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ενδιαφερομένων, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top