ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιώτες Πνευμονολόγοι: ΟΚΥπΥ και υπ. Υγείας μετακυλούν τις ευθύνες τους στους ιδιώτες - «Παρουσιαζόμαστε εκ περιτροπής» στα νοσοκομεία

Ιδιώτες Πνευμονολόγοι: ΟΚΥπΥ και υπ. Υγείας μετακυλούν τις ευθύνες τους στους ιδιώτες - «Παρουσιαζόμαστε εκ περιτροπής» στα νοσοκομεία

Για μετακύλιση ευθυνών στους ιδιώτες γιατρούς, με σκοπό την αποσιώπηση των ευθυνών του αρμόδιου υπ. Υγείας και του ΟΚΥπΥ, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Πνευμολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ροβανιάς Μιχάλης, προσθέτοντας ότι οι ιδιώτες γιατροί βοηθούν «το κατά δύναμιν».

Ρεπορτάζ:Γιώργος Τάττης

Ιδιώτες Πνευμονολόγοι: Ψεύδη τα όσα καταγγέλει ο ΟΚΥπΥ για άρνηση των ιδιωτών για επιστράτευση

Μετά και τις καταγγελίες ΟΚΥπΥ για άρνηση γιατρών στο κάλεσμα για επιστράτευσή τους, το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Μιχάλη Ροβανιά, ο οποίος επισήμανε πως «το ότι δεν αποδέχονται οι γιατροί είναι ψευδές».

Εξήγησε πως οι «μάχιμοι πνευμονολόγοι» είναι μόνο 22, εκ των οποίων οι 17 έχουν ήδη μπει εκ περιτροπής στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ υπάρχει πλάνο για να μπουν και οι υπόλοιποι.

Οι όροι της εκ περιτροπής επιστράτευσής τους

Κληθείς να σχολιάσει για τους όρους της εκ περιτροπής επιστράτευσης, ανέφερε πως μπαίνουν 1 ή 2 γιατροί εκ περιτροπής, ανά δύο εβδομάδες, ενώ διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ιδιώτες πνευμονολόγοι στα δημόσια νοσηλευτήρια, με την επόμενη σειρά να παρουσιάζεται στις αρχές του χρόνου.

Ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχουν μέχρι τώρα καταγγελίες από το Υπουργείο προς τους γιατρούς που, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ δεν έχουν αποδεχτεί την επιστράτευσή τους, κάτι το οποίο προκαλεί και εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ίδια την καταγγελία.

Γίνεται λόγος για ευθύνες του Υπουργείου Υγείας

Στηλίτευσε δε το γεγονός πως σχεδόν 1 χρόνο μετά την αρχή της πανδημίας, τα δημόσια νοσηλευτήρια εξακολουθούν να παρουσιάζονται ανέτοιμα, κάνοντας λόγο για «κακοδιαχείριση και έλλειψη οργάνωσης».

«Όταν ήταν ήρεμα τα πράγματα το καλοκαίρι και προειδοποιούσαμε ότι θα έχουμε 2ο κύμα, ο ΟΚΥπΥ μαζί με το υπ. Υγείας είχαν πει τον Ιούνιο ότι θα ήταν πανέτοιμοι. Δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα για να στελεχώσουμε κλινικές και να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ροβανάς.

Ξεκαθάρισε πως ο λόγος που δεν μπορούν να μπουν αποκλειστικά στα δημόσια νοσηλευτήρια, είναι γιατί «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα ιατρεία μας και να αφήσουμε χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά χρόνια αναπνευστικά παθήματα στο έλεος του Θεού».

Σωρεία λαθών που μας έφεραν εδώ

Παράλληλα, υποστήριξε για σωρεία λαθών εκ μέρους των αρμοδίων, όπως:
--Δημιουργήσαμε Νοσοκομείο Αναφοράς σε νοσοκομείο που δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πνευμονολογική κλινική.
--Κακώς θεωρείται ότι ο covid-19 είναι αποκλειστικά «παιδί της πνευμονολογίας», καθώς προσβάλει και άτομα με άλλες παθήσεις. Άρα, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, έπρεπε να καλούνται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων.
--Η επιστράτευση έπρεπε πρώτα να γίνει με εσωτερικές μετακινήσεις και αφού εξαντληθούν αυτά τα περιθώρια να επεκταθεί και στους ιδιώτες. Όλες οι ειδικότητες να τύχουν εκμετάλλευσης όπως έχει γίνει και σε όλη την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Ροβανιάς θέλησε να ξεκαθαρίσει στην ιστοσελίδα μας πως οι ιδιώτες πνευμονολόγοι δεν έχουν αρνηθεί, αντιθέτως, κάνουν το κατά δύναμιν για να βοηθήσουν.

Αλλά, πρέπει να γίνει «με σωστή συνεργασία και καλή οργάνωση». Τόνισε επίσης πως και νωρίτερα πήγαν 5 ιδιώτες για να βοηθήσουν, ενώ διερωτήθηκε γιατί ο ΟΚΥπΥ αποκρύβει το γεγονός πως με «δική μας πρωτοβουλία έχουμε εξασφαλίσει δωρεές σε κάμερες και monitors για παρακολούθηση ασθενών με κορωνοϊο;»

Τέλος, επισήμανε πως τόσο καιρό μετά την αρχή της πανδημίας δεν θα έπρεπε το κράτος να είχε ανάγκη τον ιδιωτικό τομέα, ενώ είπε πως «θέλει να πιστεύει ότι στρέφονται τους ιδιώτες γιατί έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των συναδέλφων τους», επισημαίνοντας παράλληλα πως κι αυτό δεικνύει την έλλειψη οργάνωσης που υπάρχει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Οργανωμένοι Ασθενείς
Το ThemaOnline επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου κ. Μάριο Κουλούμα, ο οποίος τόνισε πως από την αρχή είχαν προτείνει όπως «καταρτιστεί πρόγραμμα για επιτάξεις και ανάγκες», το οποίο «θα λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες των ασθενών του κάθε ιδιώτη γιατρού.

«Με σωστό σχεδιασμό θα μπορούσαν να καλύπτονται και οι ανάγκες των γιατρών και των νοσοκομείων», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί ο ΟΚΥπΥ κάνει αυτές τις καταγγελίες, καθώς είναι αρμοδιότητα του ίδιου του Υπουργείου Υγείας.

Τέλος, πρότεινε σε ταύτιση με τον Πρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, όπως όλοι οι γιατροί επιστρατευτούν για μικρό χρονικό διάστημα εκ περιτροπής, αφού υπάρξει και η απαραίτητη εκπαίδευση σε αυτούς που δεν έχουν την εξειδίκευση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top