ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι «καίγονται» για τα σχέδια στήριξης – Η φιλοσοφία και τα φλέγοντα ζητήματα

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι «καίγονται» για τα σχέδια στήριξης – Η φιλοσοφία και τα φλέγοντα ζητήματα

Μετά και την χθεσινή ανακοίνωση των νεών περιοριστικών μέτρων, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα περιμένουν σε αναμμένα κάρβουνα τα νέα μέτρα στήριξης που θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Σημειώνουμε πως οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και την Υπουργό Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι προγραμματισμένες για σήμερα Σάββατο (09/01) η ώρα 11:00 το πρωί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Όπως επισημαίνουν ήδη τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα μέτρα θα έχουν και πάλι στοχευμένη κατεύθυνση και θα είναι ουσιαστικά μια επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης, με κοινή δηλαδή φιλοσοφία.

Κυβέρνηση και Υπουργοί τις προηγούμενες ημέρες έτρεχαν πυρετωδώς για την ετοιμασία των μέτρων, μελετώντας τα μέτρα που αφενός λαμβάνουν υπόψη τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τα πραγματικά κενά που θα υπάρξουν εκ νέου λόγω του lockdown που επέβαλλε κυβέρνηση και επιστήμονες.

Η φιλοσοφία και τα "φλέγοντα θέματα"

Η στοχευμένη στήριξη της απασχόλησης αυτή τη φορά καλείται να λάβει υπόψη και το σε κάποιες περιπτώσεις παρατεταμένο αναγκαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, καθώς η πολύμηνη μη λειτουργία έχει φέρει συσσωρευμένα λειτουργικά και άλλα έξοδα που ενδεχομένως να μην καλύπτονταν πλήρως από την προηγούμενα σχέδια στήριξης.

Επιπρόσθετα, ένα ζήτημα που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι αυτό που αφορά την αναστολή για ακόμη ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος των δόσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων, ενώ οι επιχειρηματίες «καίγονται» και για τα ενοίκια που πολλές φορές κατέχουν σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα μέτρα θα προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί κατά το lockdown του περσινού Μαρτίου – Απριλίου. Από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας θα υπάρχει στήριξη του μισθολογικού κόστους για επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν σε πλήρη αναστολή εργασιών συνεπεία των αποφάσεων, καθώς και κάλυψη εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις που τεκμηριώσουν μείωση του κύκλου των εργασιών τους.

Από πλευράς του ΥΠΟΙΚ, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν εφάπαξ στήριξη λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Παράλληλα, σημαντικό μέτρο είναι και η στοχευμένη ελάφρυνση του ΦΠΑ που υπήρξε και στα προηγούμενα μέτρα.

Τέλος, έξω από τα μέτρα δεν θα μείνουν οι άνεργοι, όπως και συμπολίτες μας που η χρονική διάρκεια του ανεργιακού τους επιδόματος έχει τερματιστεί. 

Σημειώνουμε εδώ πως το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω της ΑνΑΔ, ανακοίνωσε ήδη δεύτερη πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων από υπηρεσίες/οργανισμούς στο πλαίσιο του «Ειδικού Σχεδίου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων σε Οργανισμούς του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και Ιδρύματα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα». Οι αιτήσεις έληξαν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top