Δ. Πάφου: Σε οδό δικαιοσύνης μετονομάζεται η οδός Ταλαάτ Πασά

Δ. Πάφου: Σε οδό δικαιοσύνης μετονομάζεται η οδός Ταλαάτ Πασά

Στη χθεσινή συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου εξέτασε αίτημα μελών της Αρμενικής Κοινότητας αλλά και Ελλήνων Ποντίων για την ύπαρξη οδού στα δημοτικά όρια Πάφου με το όνομα του Ταλαάτ Πασά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.


Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου επαναβεβαιώνοντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το σεβασμό του στα τοπωνύμια και οδωνύμια της πόλης ως απότοκο της συνύπαρξης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, δεν μπορούσε να μην εξετάσει το εν λόγω θέμα, υπό το φως μάλιστα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από δεκάδες κράτη της υφηλίου και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και της συζήτησης που γίνεται για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μέσα από τη μελέτη των ιστορικών γεγονότων τεκμηριώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ταλαάτ Πασά στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των Γενοκτονιών αυτών.

Το Συμβούλιο, προστίθεται στην ανακοίνωση,  συναισθανόμενο το βάρος της ευθύνης του απέναντι στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, ομόφωνα αποφάσισε όπως απαλειφθεί το όνομα του Ταλαάτ Πασά από οδωνύμιο της πόλης και κατά πλειοψηφία αποφάσισε όπως ο δρόμος μετονομαστεί σε «Οδό Δικαιοσύνης», θέλοντας με τον τρόπο αυτό "να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην τοπική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα ότι άνθρωποι που γενοκτόνησαν δεν έχουν θέση στις φωτεινές σελίδες της ιστορίας".

Ο αγώνας που διεξάγουμε για δικαιοσύνη στην Κύπρο αποτελεί, συνεχίζει ο Δήμος Πάφου στην ανακοίνωση του, ένα στοιχείο που πρέπει να ενώνει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους σε αυτή την ιστορική συγκυρία. "Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν πολλοί Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι διανοούμενοι και προοδευτικοί άνθρωποι οι οποίοι επίσης περιγράφουν και καταγράφουν τον Ταλαάτ Πασά ως ένα φρικαλέο πολιτικό και έναν αδίστακτο άνθρωπο".

Επίσης ο Δήμος Πάφου, σημειώνει πως ο  Ταλαάτ Πασάς (1874-1921) ήταν μέλος της τριανδρίας του Κομιτάτου των Νεοτούρκων, οργάνου που αποτελούσε το συνωμοτικό πυρήνα του Κινήματος. Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και από τη θέση αυτή διέταξε τον εκτοπισμό και τις σφαγές των μειονοτήτων, κυρίως των Αρμενίων και των Ελλήνων. Δολοφονήθηκε το 1921 από τον Αρμένιο Τεϋλιριάν στη Γερμανία όπου είχε διαφύγει το 1918, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Η Κύπρος στο τιμόνι της ΕΕ  - Η επίσημη τελετή έναρξης της Προεδρίας

LIVE: Η Κύπρος στο τιμόνι της ΕΕ - Η επίσημη τελετή έναρξης της Προεδρίας

Τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στη Λευκωσία, καθώς πραγματοποιείται η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες. Από νωρίς το πρωί στο νησί βρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωπαϊκών χωρών αλλά και της Μέσης Ανατολής. Ανάμεσά τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ThemaOnline σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE