ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη - Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ψηφίστηκε η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη - Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Με 47 ψήφους υπέρ και μια εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής, αποφάσισε για δεύτερη φορά να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζη για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).

Εναντίον ψήφισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ η ΕΔΕΚ δε συμμετείχε στη διαδικασία.

Η λίστα θα αναρτηθεί αύριο στην ιστοσελίδα της Βουλής, ως μέρος των πρακτικών της Ολομέλειας.


Πρόσθεσε ότι μετά από διεξοδική μελέτη των γνωματεύσεων και των νομικών συμβουλών που κατατέθηκαν στην Ad hoc Επιτροπή οι ανησυχίες τους έχουν καθησυχαστεί και ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε η εν λόγω Λίστα να δημοσιοποιηθεί αυτούσια, προκειμένου αφενός να υπηρετηθεί η δικαιολογημένη απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια και λογοδοσία και αφετέρου να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πρόσθεσε ότι σήμερα δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μια άλλης πιο σοβαρής πορείας στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

«Όπως επανειλημμένα έχω τονίζει στην Ad hoc Επιτροπή η θέση της Αλληλεγγύης είναι η συνέχιση της έρευνας για να εντοπιστούν οι διεφθαρμένοι που χρησιμοποίησαν τη δεσπόζουσα πολιτική τους θέση και ιδιότητα για να διαγράψουν χρέη προς τις τράπεζες.
Θέλουμε και τις λίστες των διεφθαρμένων διαγραφών δανείων», είπε.

Απαίτηση τους, ανέφερε, είναι να εντοπιστούν οι πολιτικά διεφθαρμένοι που άσκησαν πολιτική επιρροή για να πετύχουν εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό στις επικίνδυνες περιόδους και για να εξασφαλίζουν μηδενικά επιτόκια και προνομιακές διευκολύνσεις στα δάνεια τους.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης είπε ότι οι τρεις βουλευτές είναι έτοιμοι να ξαναψηφίσουν για τη λίστα και ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίησή της δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, αφού άφησαν το χρόνο να εκθέτει τη Βουλή και τους Βουλευτές.

Είπε επίσης ότι αναμένεται ακόμα μια πρωτοβουλία από τον Γενικό Ελεγκτή που είχε δηλώσει ότι αρχές Οκτωβρίου του 2020 θα είχε ολοκληρωθεί η έρευνα για 14 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έτυχαν χαριστικής διευθέτησης των δανείων τους και αυτά δεν τα είδαν ακόμα.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου χαιρέτισε την απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει να τη δημοσιοποιήσει ως ο έκτος γηραιότερος βουλευτής αν δεν αναλάμβανε κανένας ιεραρχικά πριν από αυτόν.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το κόμμα από την πρώτη μέρα έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας για λόγους διαφάνειας και για να δοθεί το δικαίωμα στον κόσμο να γνωρίζει ποια είναι η πραγματική εικόνα. Πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έπρεπε να περιλαμβάνονται στη λίστα, ωστόσο εξέφρασε βεβαιότητα ότι η λίστα μόνο αθώα δεν είναι και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς που περιλαμβάνονται έχει λερωμένη τη φωλιά του.

Χαρακτήρισε επίσης ανήθικο αν κάποιοι δεν εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους όμως πλήρωναν τις εισφορές τους στα κόμματά τους.

Παράλληλα ζήτησε να κατατεθούν και οι υπόλοιπες λίστες όπως τα panama papers, οι λίστες με διαγραφές δανείων και οι λίστες με τις πολιτογραφήσεις ώστε το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

Η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου τάχθηκε υπέρ της δημοσίευσης της λίστας.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι με τη δημοσιοποίηση της λίστας την οποία χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια, η Βουλή μπαίνει σε σημαντικές περιπέτειες. Αν σήμερα, πρόσθεσε, έχω ΜΕΔ αυτό οφείλεται στις υπερχρεώσεις των τραπεζών και τις πρακτικές αυτών που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία, ενώ είπε ότι για την υπέρμετρη εύνοια προς τις τράπεζες εκτός από το κράτος ευθύνες έχει κι η Βουλή με τις νομοθεσίες που θέσπισε. Είπε παράλληλα ότι σύμφωνα με την παραδοχή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η λίστα Γιωρκάτζη είναι παράνομη αφού η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών δεν είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η δημοσιοποίησή της είπε, είναι μια μαύρη μέρα για την Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι ο ίδιος αναφέρεται στη λίστα αφού υπήρξε συνοφειλέτης σε δάνειο που ανήκε σε στενό του συγγενικό πρόσωπο το 2015 και δεν εξυπηρετήθηκε. Ωστόσο ανέφερε, το δάνειο εξοφλήθηκε σήμερα πλήρως με πώληση ακινήτων και μετρητά. Παράλληλα ανέφερε ότι εν γνώσει της η Βουλή παραβιάζει τον νόμο περί πιστωτικών ιδρυμάτων με την δημοσιοποίηση της λίστας και τα σχετικά άρθρα προβλέπουν ποινές μέχρι 5 χρόνια φυλακή και ένα εκατομμύριο πρόστιμο. Πρόσθεσε ότι η Βουλή παραβιάζει το νόμο και βρίσκεται στο απυρόβλητο λόγω της ασυλίας των βουλευτών. Διερωτήθηκε πώς πατάσσεται η διαφθορά και η διαπλοκή με το να παραβιάζεται ο νόμος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης τους, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top