Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Τηλεδιάσκεψη Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας

08.02.2021
21:10
Κόσμος

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε απόψε τηλεδιάσκεψη με τον  Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, με αντικείμενο τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, τον αγώνα κατά της πανδημίας και διεθνή ζητήματα, ιδίως την απάντηση στο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και την ανάγκη για συνεχή στενό διεθνή συντονισμό σε σχέση με το Ιράν.


Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, καλωσορίζοντας κατ αρχήν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 30 Δεκεμβρίου για μια Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις (CAI).

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τη διμερή ατζέντα ΕΕ-Κίνας για το 2021. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε τη σημασία της συνέχισης κοινών προσπαθειών για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη διμερή σχέση και ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλωσόρισε τη διεξαγωγή του πρώτου διαλόγου υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον και το κλίμα την 1η Φεβρουαρίου ως θετικό βήμα προς τον καθορισμό φιλόδοξων στόχων για διμερή συνεργασία για την αλλαγή του κλίματος και βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να συζητηθούν θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες προκειμένου να διατηρηθεί μια ειλικρινή σχέση. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις έντονες ανησυχίες της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη πίεση στη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, τη μεταχείριση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη μεταχείριση των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως στο Σιντζιάνγκ.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία COVID-19, ο Ύπατος Εκπρόσωπος χαιρέτισε την επιβεβαιωμένη συμμετοχή της Κίνας σε προγράμματα και εργαλεία στο πλαίσιο του COVAX. Τόνισε την ανάγκη για συνεχή αλληλεγγύη και εταιρική σχέση για την ανάπτυξη και τη χορήγηση εμβολίων και για να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση της χρήσης εμβολίων σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

Υπογράμμισε τη συνεισφορά της ΕΕ άνω των 870 εκατομμυρίων ευρώ στη διευκόλυνση COVAX που διαχειρίζεται ο ΠΟΥ, η οποία έχει ήδη αρχίσει να χορηγεί εμβόλια σε περίπου 90 χώρες το πρώτο εξάμηνο. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε, ειδικότερα, περαιτέρω κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των G20 για διαγραφή χρεών στις αφρικανικές χώρες εταίρους.

Σε ό,τι αφορά τη Μιανμάρ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρρελ τόνισε την επείγουσα όπως ο στρατός απελευθερώσει αυτούς που κρατούνται και να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ όλων των βασικών ενδιαφερομένων. Τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ASEAN, την Κίνα και άλλους εταίρους σε αυτό, και συμφωνήθηκε να ενταθούν οι επαφές προς το σκοπό αυτό.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναγνώρισε τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κίνα στη διατήρηση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (JCPoA) μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του έργου εκσυγχρονισμού Arak. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πυρηνική πορεία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων πυρηνικών βημάτων του Ιράν, και υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του JCPoA από όλες τις πλευρές, σύμφωνα με την υπουργική συνάντηση των συμμετεχόντων του JCPoA στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Με πρωτοβουλία της κινεζικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε επίσης ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Χαιρέτισε τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους και πολυμερείς θεσμούς και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει περιθώριο για την ΕΕ, την Κίνα και τις ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση βασικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η αλλαγή του κλίματος, το COVID- 19 πανδημία και το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν.

Ο κ. Μπορέλ, τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ να συμμετάσχει σε συνάντηση ηγετών ΕΕ-Κίνας με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αργότερα εντός του έτους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θέμα για το οποίο υπήρξε θετική απάντηση. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Πεκίνο στην πρώτη κατάλληλη ευκαιρία.