ΔΙΕΘΝΗ

Kομισιόν και ΕΥΕΔ παρουσίασαν στρατηγικό θεματολόγιο για ενίσχυση της σχέσης ΕΕ με τις χώρες Μεσογείου

Kομισιόν και ΕΥΕΔ παρουσίασαν στρατηγικό θεματολόγιο για ενίσχυση της σχέσης ΕΕ με τις χώρες Μεσογείου

H Κομισιόν  και ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενέκριναν σήμερα μια κοινή ανακοίνωση που προτείνει ένα φιλόδοξο και καινοτόμο νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα ατζέντα βασίζεται στην πεποίθηση ότι μέσω της συνεργασίας και σε πνεύμα εταιρικής σχέσης, οι κοινές προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες, προς το αμοιβαίο συμφέρον της ΕΕ και των νότιων γειτόνων της.

Το πακέτο της πρότασης, περιλαμβάνει ένα ειδικό οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την τόνωση της μακροπρόθεσμης κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης στη νότια γειτονιά, με 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027 για την εφαρμογή του, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην περιοχή την επόμενη δεκαετία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ τόνισε ότι αυτή η ανακοίνωση στέλνει ένα κρίσιμο μήνυμα για τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στη νότια γειτονιά μας: "η ενισχυμένη μεσογειακή εταιρική σχέση παραμένει στρατηγική επιταγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης και 10 χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, οι προκλήσεις στη Μεσόγειο - πολλές από τις οποίες προκύπτουν από τις παγκόσμιες τάσεις - παραμένουν τρομακτικές. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να ανανεώσουμε τις αμοιβαίες προσπάθειές μας και να συνεργαστούμε στενά ως εταίροι, προς το συμφέρον όλων μας"

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι πρόσθεσε ότι "με την Ανανεωμένη Εταιρική Σχέση για τη Νότια Γειτονιά παρουσιάζουμε μια νέα αρχή στις σχέσεις μας με τους νότιους εταίρους μας. Δείχνει ότι η Ευρώπη θέλει να συμβάλει άμεσα σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα ευημερίας και σταθερότητας της περιοχής, ιδίως στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη από την κρίση COVID-19. Σε στενό διάλογο με τους εταίρους μας, εντοπίσαμε ορισμένους τομείς προτεραιότητας, από τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, την επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο ή τη χρηστή διακυβέρνηση. Θεωρούμε ότι η μετανάστευση είναι μια κοινή πρόκληση, όπου είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των λαθρεμπόρων μαζί με τους εταίρους μας, καθώς αποτελεί κίνδυνο για όλους μας. Θα συνεργαστούμε για να φέρουμε πραγματικές αλλαγές στο έδαφος προς όφελος τόσο των γειτόνων μας όσο και της Ευρώπης! "

Η νέα ατζέντα βασίζεται στην πλήρη εργαλειοθήκη της ΕΕ για προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου και προβλέπει τα εξής στοιχεία:

Ανθρώπινη ανάπτυξη, χρηστή διακυβέρνηση και κράτος δικαίου: Ανανεώστε την κοινή δέσμευση για δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και υπεύθυνη διακυβέρνηση.

Ανθεκτικότητα, ευημερία και ψηφιακή μετάβαση, αποτελούν εξίσου μέρος του επενδυτικού πακέτου, με υποστήριξη ανθεκτικών, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμων και συνδεδεμένων οικονομιών που δημιουργούν ευκαιρίες για όλους, ιδίως γυναίκες και νέους.

Σε σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια, το πακέτο παρέχει υποστήριξη σε χώρες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και την εξεύρεση λύσεων σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις,

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την κινητικότητα προβλέπεται η από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων του αναγκαστικού εκτοπισμού και της παράνομης μετανάστευσης και διευκόλυνση ασφαλών και νομίμων οδών για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Σε σχέση με την πράσινη μετάβαση, την ανθεκτικότητα στο κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον, προβλέπεται η εκμετάλλευση του δυναμικού της μετάβασης σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την προστασία των φυσικών πόρων της περιοχής και δημιουργία πράσινης ανάπτυξης.

Ένα ειδικό σχέδιο οικονομικής επένδυσης για τους νότιους γείτονες στοχεύει στη διασφάλιση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην περιοχή και της οικονομικής ανάκαμψης.
 
Τέλος η Κομισιόν αναφέρει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει προκαταρκτικές εμβληματικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την οικοδόμηση ευημερίας και την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής μας σχέσης και είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, καταλήγει η Κομισιόν.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top