Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΣΕΥ υιοθέτησε συμπεράσματα για την Μιανμάρ, μακρά η υπόλοιπη ατζέντα εξηγεί ο Μπορέλ

Το ΣΕΥ υιοθέτησε συμπεράσματα για την Μιανμάρ, μακρά η υπόλοιπη ατζέντα εξηγεί ο Μπορέλ

Το Συμβούλιο της ΕΕ σε σύνθεση ΣΕΥ (Υπουργοί Εξωτερικών) ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση συμπεράσματα που καταδικάζουν το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου 2021 με τον ισχυρότερο τρόπο, και τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα στο λαό της Βιρμανίας.


Με τα συμπεράσματα, οι Υπουργοί ζήτησαν την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης μέσω του άμεσου τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την αποκατάσταση της νόμιμης πολιτικής κυβέρνησης και το άνοιγμα του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου. Κάλεσαν ξανά τις στρατιωτικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον Πρόεδρο U Win Myint, την Πρωθυπουργό Daw Aung San Suu Kyi και όλους εκείνους που έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα.

Οι 27 καλούν τις αρχές σε αυτοσυγκράτηση και όλες τις πλευρές  να απέχουν από τη βία.

Σημειώνουν δε ότι ενώ η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον διάλογο με όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη για την επίλυση της κρίσης, η ΕΕ είναι ταυτόχρονα έτοιμη να εγκρίνει περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν εκείνους που ευθύνονται άμεσα για το στρατιωτικό πραξικόπημα και τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα συνεχίσει να επανεξετάζει όλα τα εργαλεία πολιτικής της καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της για την αναπτυξιακή συνεργασία και τις εμπορικές της προτιμήσεις.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και θα επιδιώξει να αποφύγει μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον λαό της Μιανμάρ, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες συνθήκες.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 27 Υπουργών της οποίας προεδρεύει, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ότι «σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό και με μακρά ατζέντα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία, επιτρέψτε μου να δώσω την ατζέντα: πρώτα η σχέση μας με τη Ρωσία, η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η Μιανμάρ, το Χονγκ Κονγκ, η Λευκορωσία, η Στρατηγική Πυξίδα, το Κέρας της Αφρικής, το Σαχέλ, η νότια γειτονιά».

«Και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι θα έχουμε μια συνάντηση με τον συνάδελφό μας, τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή θα είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της σημασίας των ανανεωμένων διατλαντικών μας σχέσεων».

Όσον αφορά τη Ρωσία, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, «είναι σαφές ότι η Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο «στην περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι υπάρχει μια άρνηση της Ρωσίας να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της συμπεριλαμβανομένης της άρνησης να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Θα υπάρξει μια σημαντική συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών για το πώς να αντιδράσουν σε αυτό και ελπίζω να το κάνουμε με ενιαίο και αποφασιστικό τρόπο. Ας δούμε τα αποτελέσματα των συζητήσεων σήμερα», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης), ανέφερε, «πραγματοποιούνται σημαντικές διπλωματικές επαφές με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ». «Πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος για το Ιράν να επιστρέψει στην εκπλήρωση των πυρηνικών του υποχρεώσεων», εκτίμησε.

«Στη Μιανμάρ, βλέπουμε το αυξανόμενο βίαιο επακόλουθο του στρατιωτικού πραξικοπήματος και εκεί, επίσης, πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην επίθεση εναντίον των διαδηλωτών με - λυπάμαι που το λέω - πολλά θύματα, άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων», ανέφερε.

«Στη Λευκορωσία, η καταστολή αυξάνεται. Υπάρχει εκφοβισμός του πληθυσμού και της κοινωνίας των πολιτών. Εκεί πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τι συζητούν οι Υπουργοί Εξωτερικών προκειμένου να δώσουν μια γρήγορη απάντηση», κατέγραψε ο Μπορέλ.

Σε ό,τι αφορά την "Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ", δήλωσε ότι «είναι ένας τρόπος να ληφθούν υπόψη το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας τρόπος για τους Υπουργούς Άμυνας να κάνουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με αυτό το σύνολο προκλήσεων».

«Όπως είπα, έχουμε πολλά σημεία σχετικά με το Κέρας της Αφρικής, το Σαχέλ, μετά την πρόσφατη διάσκεψη με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν που πραγματοποιήθηκε στο Τσαντ», πρόσθεσε.

Τέλος αναφέρθηκε στη νότια γειτονιά ενόψει της πλήρους συζήτηση για το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «όπου θα μιλήσουμε επίσης για την κατάσταση των μεταναστών και την μεταναστευτική πολιτική».

«Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα διαρκέσει έως τις 18:00 (19:00 ώρα Κύπρου), είναι μια ολοήμερη συνεδρίαση και ελπίζω ότι θα μπορέσω να σας μεταφέρω σημαντικά και θετικά νέα», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εικόνες καταστροφής στον Βόλο: Πλημμύρισε και πάλι το νοσοκομείο - Βίντεο

Έρχονται αυστηρές ποινές σε όσους παρεμποδίζουν τις κινητές κάμερες - Όσα ανέφερε στο «T» ο Υπουργός Μεταφορών

«Θα μας βγάλουν το λάδι μας» - Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου – Πού οφείλεται η αύξηση και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή  

«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

Στο κελί 35χρονος μετά από οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών - Του στέρησαν και την άδεια

Καιρός: Επιστρέφουν από σήμερα οι βροχές - Πού θα πέσουν - Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

Η αποφασιστικότητα του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού» για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top