Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Υπ. Παιδείας: 'Στόχος η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα κυπριακά σχολεία'

11.03.2021
12:24
Κοινωνία

Στόχος είναι να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου φωτοβολταϊκά συστήματα, ούτως ώστε τα εκπαιδευτήρια να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ η η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα σχολεία.

 
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη, μαζί με την Υπουργό Ενέργειας, στο Δημοτικό Σχολείο Αθηένου, όπου εγκαταστάθηκε σύστημα φωτοβολταϊκών μετά από τη απόφαση της κυβέρνησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «στα σχολεία γίνεται διδασκαλία και καλλιεργούμε την περιβαλλοντική συνείδηση, περνώντας και στην πράξη».
 
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του στο Δημοτικό Σχολείο της Αθηένου έγινε για να δει και να παρουσιαστεί «το πρώτο από τα 405 έργα, σχολικά κτίρια στα οποία γίνεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, των ειδικών συστημάτων μέτρησης και των μονώσεων που τα συνοδεύουν. Με αυτό τον τρόπο τα σχολεία θα γίνουν αυτάρκη σε ενέργεια, σε ένα μεγάλο βαθμό, θα παράγουν ενέργεια από εναλλακτικές πηγές, πράσινη ενέργεια». Σημείωσε πως «αυτό είναι το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία».
 
Ο Υπουργός ευχαρίστησε την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, αφού όπως εξήγησε «είναι σε συνεργασία με την ΑΗΚ που εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά σε 405 σχολικά κτίρια. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο και τα 405 αυτά κτίρια έρχονται να προστεθούν σε 114 σχολικά κτίρια, τα οποία ήδη διαθέτουν φωτοβολταϊκά, που έχουν τοποθετηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου στα πλαίσια εργασιών αντισεισμικής αναβάθμισης».  
 
Ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε το έργο «πρωτοποριακό, το οποίο δίνει το στίγμα της πράσινης ενέργειας, της δυνατότητας του σχολείου να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά γενικότερα και στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας».
 
Ταυτόχρονα συνεχάρη τόσο την ΑΗΚ όσο και το Δημοτικό Σχολείο αλλά και τον Δήμαρχο Αθηένου γιατί όπως είπε «είναι πραγματικά σημαντικό» το γεγονός πως αυτό που είναι το πρώτο σχολείο που ολοκληρώνεται στον σχεδιασμό του Υπουργείου βρίσκεται στην ακριτική Αθηένου και είναι καλά τα σχολεία στις ακριτικές περιοχές να τα φροντίζουμε περισσότερο.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Παιδείας απάντησε πως «ουσιαστικά σχεδόν όλα τα σχολεία θα παράγουν πράσινη ενέργεια και στόχος είναι να καλύψουμε όλο το χάρτη των σχολικών κτιρίων» τα οποία στην ουσία θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν.
 
Από την πλευρά της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου είπε πως «το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης και ελπίζουμε και του πλανήτη είναι πράσινο» εκφράζοντας την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι «όλοι μαζί προχωρούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα βρισκόμαστε στο πρώτο σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε 405 σχολεία».
 
Πρόσθεσε ότι το Δημοτικό Σχολείο της Αθηένου «είναι ένα πολύ πρωτοποριακό κτίριο και σε πολλούς άλλους τομείς, το οποίο εξοικονομεί ενέργεια με αρκετούς τρόπους. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που μπορεί να γίνει όχι μόνο μέσω των μαθημάτων, αλλά μέσω και του περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά».
 
Η κα. Πηλείδου σημείωσε ακόμα ότι «δίνεται η ώθηση μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και σε όλους μας, ως πολίτες να προχωρήσουμε και για τα νοικοκυριά μας στην εγκατάσταση είτε φωτοβολταϊκών, είτε στην ενεργειακή αναβάθμιση. Το σχετικό σχέδιο χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας προκηρύχθηκε από τις 9 Μαρτίου και με μια πάρα πολύ απλή αυτοματοποιημένη διαδικασία, μπορεί κάποιος να αποταθεί».
 
Ολοι μαζί, συνέχισε «θα συμβάλουμε στη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών», ευχαρίστησε την ΑΗΚ «για την πολύ γρήγορη και άμεση ανταπόκριση όσο αφορά το αρκετά φιλόδοξο αυτό έργο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα σχολεία όσο γρήγορα προχώρησε και στην Αθηένου».  
 
Εξάλλου, ο Μιχάλης Κωμοδρόμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, είπε ότι «η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 405 σχολεία είναι ένα σημαντικό βήμα για το ενεργειακά βιώσιμο μέλλον του τόπου μας. Η ΑΗΚ με την εμπειρία της και την τεχνογνωσία της έχει τη δύναμη ώστε να διασφαλίσει την επιτυχία αυτού του μεγάλου έργου, το οποίο περιλαμβάνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές ισχύος περίπου 4,8 μεγαβάτ, θερμομόνωση και υγρομόνωση στις επιφάνειες περίπου 120 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωμοδρόμος είπε πως το «έργο χρηματοδοτείται από την ΑΗΚ και έχει ένα προϋπολογισμό γύρω στα 9 εκατομμύρια». Το Υπουργείο θα αποπληρώσει σταδιακά την ΑΗΚ σε περίοδο 20 ετών, ενώ η ενέργεια που θα συγκεντρώνεται όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία θα αγοράζεται από την ΑΗΚ και θα διοχετεύεται στο δίκτυο.
 
Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε «η κυβέρνηση έστω και συμβολικά ξεκίνησε αυτό το έργο από την ακριτική Αθηένου». Η κυβέρνηση μάς συμπαραστέκεται συνεχώς στις ανάγκες που έχουμε και την ευχαριστούμε θερμά είπε και σημείωσε πως «σήμερα δύο Υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται σε ένα έργο το οποίο συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και στην πράσινη ενέργεια».
 
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος προβαίνει σε διάφορες «ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και χαιρόμαστε πραγματικά που το σχολείο μας θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, η οποία για ολόκληρη την Κύπρο, ξεκίνησε από την Αθηένου».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ