ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριανού για Τουρκία: «Να την γωνιάσουμε για να υποχρεωθεί να μετακινηθεί απ’ αυτές τις απαράδεκτες αξιώσεις»

Κυπριανού για Τουρκία: «Να την γωνιάσουμε για να υποχρεωθεί να μετακινηθεί απ’ αυτές τις απαράδεκτες αξιώσεις»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Κυπριακό και την επικείμενη πενταμερή, κατά την διάρκεια επίσκεψης του λαϊκό παζαράκι Πολεμιδιών, ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι, «Εκείνο το οποίο θα πρέπει να καταλάβουμε οι πάντες είναι ότι η πενταμερής θα είναι πάρα πολύ σημαντική δεν θα είναι μια τυπική συνάντηση, όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν. Θα είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί θα καθορίσει τα επόμενα βήματα».

Αναφερόμενος στην Τουρκία και την στάση της ανέφερε ότι «Η Τουρκία βάζει κάτω απαράδεκτες αξιώσεις επιχειρεί νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι και ως εκ τούτου χρειάζεται να μου επιτρέψετε μια έκφραση  κυπριακή «να την γωνιάσουμε» για να υποχρεωθεί να μετακινηθεί από αυτές  τις απαράδεκτες αξιώσεις.  Για  να την γωνιάσουμε πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες οι οποίες από την μια θα πείθουν την  διεθνή κοινότητα ότι όντως είμαστε έτοιμοι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Ολοκληρωμένες οι δηλώσεις του ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού:

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να καταλάβουμε οι πάντες είναι ότι η πενταμερής θα είναι πάρα πολύ σημαντική δεν θα είναι μια τυπική συνάντηση, όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν. Θα είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Αν υπάρχουν θετικές εξελίξεις θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Εάν δεν τα καταφέρομε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ αρνητικά για την Κύπρο. Βέβαια η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις είναι να υπάρξει κοινό έδαφος. Για να υπάρξει κοινό έδαφος πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει απαράδεκτες αξιώσεις ή λύση συνομοσπονδίας ή ακόμα κυριαρχική ισότητα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Για να υποχρεωθεί  η Τουρκία να αλλάξει τις θέσεις της δεν θα πειστεί με τον συμβατικό τρόπο τον οποίο ακολουθούμε δηλαδή  ενημερώνοντας και θεωρώντας ότι τα πράγματα θα είναι όπως ήταν στο Κραν Μοντανά. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η Τουρκία βάζει κάτω απαράδεκτες αξιώσεις επιχειρεί νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι και ως εκ τούτου χρειάζεται να μου επιτρέψετε μια έκφραση  κυπριακή «να την γωνιάσουμε» για να υποχρεωθεί να μετακινηθεί από αυτές  τις απαράδεκτες αξιώσεις.  Για  να την γωνιάσουμε πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες οι οποίες από την μια θα πείθουν την  διεθνή κοινότητα ότι όντως είμαστε έτοιμοι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε εκείνα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και σε ότι αφορά την πολιτική ισότητα αλλά ζητήματα και ότι σε αυτά για να δώσουμε λύσεις και στα ζητήματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες. Μόνο με αυτό τον τρόπο κατά την άποψη μας η Τουρκιά θα υποχρεωθεί να αλλάξει προσέγγιση αλλιώς θα μείνει εκτεθειμένη.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top