ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Τhemaonline: Τι αναμένουν από την άτυπη Πενταμερή; - Οι κόκκινες γραμμές που έθεσαν στο ΠτΔ

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Τhemaonline: Τι αναμένουν από την άτυπη Πενταμερή; - Οι κόκκινες γραμμές που έθεσαν στο ΠτΔ

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για άτυπη Πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Τις προσδοκίες των πολιτικών αρχηγών για την άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη και τις κόκκινες γραμμές που έθεσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάζει σήμερα Tothemaonline.

Της Γαβριέλλας Ζάρτηλα 

Πέραν του ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη στήριξη προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος βλέπει παράθυρο ελπίδας για την άτυπη πενταμερή.

«Ακόμα περιμένουμε απάντηση» μας ανέφερε ο Γ.Γ ΑΚΕΛ αναφερόμενος στην πρόταση που υπέβαλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πώς πρέπει κατά τη γνώμη του ΑΚΕΛ να προχωρήσει στο Κυπριακό.  

«Συμπεριφορές από πλευράς της Τουρκίας, δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αισιοδοξία» αναφερόμενος στην επικείμενη πενταμερή ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Ασάφεια τόσο για τη διαδικασία, όσο και για το πλαίσιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δεδομένο που προκαλεί ανησυχία στον ίδιο και το κόμμα του.

«Σε καμιά περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε έναρξη της συζήτησης βασισμένη στη δημιουργία 2 κρατών ή οποιαδήποτε μορφή χαλαρής ομοσπονδίας», μας ανέφερε ο πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών

«Σ’ αυτή την Άτυπη Διάσκεψη εκτιμώ ότι θα μπουν τα θεμέλια ενός τραγικού προδιαγεγραμμένου τέλους», δηλώνει από μεριάς του ο πρόεδρος του κινήματος Συμμαχίας Πολιτών.

«Η πενταμερής είναι μια καλοστημένη παγίδα», μας ανέφερε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη.

«Ουδεμία αποδοχή αλλοίωσης της βάσης της λύσης», έθεσε ως «κόκκινη γραμμή ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τι αναμένετε από την πενταμερή;

 

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος ΔΗΣΥ

Η επικείμενη άτυπη πενταμερής διάσκεψης για το κυπριακό, αποτελεί τη θετική εξέλιξη που όλοι περιμέναμε. Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ανοίγει το παράθυρο της ελπίδας και προσερχόμαστε στη διάσκεψη αυτή με έναν στόχο. Την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του εθνικού μας θέματος πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς τι θέλουμε: 

  • Ν’ απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή.
  • Ν’ απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα.
  • Ν’ απαλλαγούμε από τις συνθήκες Εγγυήσεων του ’60.
  • Να πάρουμε πίσω εδάφη, τη Μόρφου μας, τα Βαρώσια και άλλες περιοχές.
  • Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της επιστροφής στη γη που τους γέννησε, τους Κερυνιώτες και όλους τους πρόσφυγες. 
  • Να γίνει μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού.

Για να τα πετύχουμε αυτά όμως χρειάζεται να δώσουμε στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα, στις περιορισμένες εξουσίες που θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση και με την ύπαρξη ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών με βάση τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση εξουσιών. Με αυτό τον τρόπο το κράτος θα είναι λειτουργικό. 

Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος μας και σε αυτόν τόσο εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είμαστε προσηλωμένοι. Θα πρέπει παράλληλα να λάβουν όλες οι πλευρές και κυρίως η Τουρκία το μήνυμα, αυτό που έχει διαμηνύσει και η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ότι η βάση λύσης του κυπριακού δεν αλλάζει. 

Η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λύση θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να καθησυχάσουμε τον κόσμο, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της λύσης. Έχω ήδη τονίσει δημόσια και επαναλαμβάνω ότι δεν είναι χρήσιμος οδηγός ο φόβος και οι κινδυνολογίες. Υπάρχουν πολλά θέματα που δημιουργούν προοπτική για ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο του λαού μας για μετά τη λύση.

 Άντρος Κυπριανού, Γ.Γ. ΑΚΕΛ

Από τη συνάντηση της Γενεύης θα θέλαμε να επαναβεβαιωθεί ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού και ότι θα συνεχιστεί από το σημείο που είχε μείνει στο Κρανς Μοντανά με την κοινή διακήρυξη του 2014, τις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες. Αυτή πρέπει να είναι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς αφού έχει αποδειχθεί και στην πράξη πλέον ότι όταν επανανοίγουμε συγκλίσεις ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου. Αυτή είναι και η ασπίδα προστασίας μας από τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για λύση δύο κρατών. Το τι θα γίνει βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα. Σίγουρα η  τουρκική πλευρά θα θέσει εκεί ζήτημα δύο κρατών ή συνομοσπονδιακού μορφώματος  αλλά εξαρτάται πώς θα το θέσει: ως όρο ή ως τροφή για σκέψη; Αν πράξει το πρώτο, οι προοπτικές θα είναι πολύ ζοφερές. Αν πράξει το δεύτερο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει πως όταν λέει να συνεχίσουμε στη συμφωνημένη βάση και από εκεί που μείναμε, το εννοεί κιόλας. Μόνο με αυτό τον τρόπο η Τουρκία είτε θα αναγκαστεί να συνεργαστεί είτε θα επωμιστεί την αποκλειστικά ευθύνη για τυχόν αδιέξοδο.

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΗΚΟ 

Οι προσδοκίες μας είναι πολύ περιορισμένες, αφού καθημερινά ακούμε δηλώσεις και διαπιστώνουμε συμπεριφορές από πλευράς της Τουρκίας, που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αισιοδοξία αναφορικά με το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ευχή όλων μας θα ήταν μία διάσκεψη που θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία  μιας νέας πρωτοβουλίας, που θα οδηγούσε στον επιθυμητό στόχο: σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος 

Δυστυχώς, η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, επισκιάζεται από την προκλητική, επιθετική και επεκτατική ρητορική και δράση της Τουρκίας, η οποία πλέον απροκάλυπτα μιλά για δυο κράτη και για συνομοσπονδία δυο κρατών. Παράλληλα, ο κ. Τατάρ έχει εκλεγεί με την υπόσχεση να διεκδικήσει τα δυο κράτη, ενώ την ίδια ώρα ο κατοχικός στρατός διαμορφώνει νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και την ‘πράσινη γραμμή’.

Επιπρόσθετα, έχουμε ακούσει μόλις πρόσφατα τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου να δηλώνει στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως η «…διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία θα είναι η αφετηρία…» σε αυτή τη διάσκεψη και κάλεσε τις δυο πλευράς να είναι έτοιμες για συμβιβασμούς.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε νομίζω, πως μεθοδεύονται τα πράγματα και οφείλω να ομολογήσω πως είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμου.

Μαρίνος Συζόπουλος, πρόεδρος ΕΔΕΚ

Όπως είναι γνωστό η πρωτοβουλία για τη νέα σύγκληση άτυπης Διάσκεψης άρχισε νωρίς το φθινόπωρο του 2018 με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από τέλος του χρόνου. Σήμερα βρισκόμαστε με 2.5 χρόνια καθυστέρηση. Ποιος έχει την ευθύνη και γιατί δεν αποδίδεται;

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, επικρατεί πλήρης ασάφεια τόσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όσο και για το πλαίσιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση.

Αυτά τα δεδομένα σε σχέση με την προκλητική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς (Τουρκία και κατοχικό καθεστώς), αναφορικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έναρξη εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και την πρόταξη της λύσης δύο κρατών με παράλληλη διεκδίκηση της κυριαρχικής ισότητας, προκαλούν εύλογες ανησυχίες.

Ανησυχίες οι οποίες γίνονται εντονότερες λόγω και της στάσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος:

-δεν θέτει ως προϋπόθεση επανέναρξης του διαλόγου τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας

-αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία Ε/Κυπριακή Διοίκηση ή/και Ε/Κυπριακή Κοινότητα

-αναφέρει την κατεχόμενη Κύπρο, ως «Βόρεια Κύπρο»

-στο Grans Montana κατάθεσε πλαίσιο από έξι (6) σημεία ως βάση για διαπραγμάτευση, το οποίο σχεδόν στην ολότητά-του είναι εκτός των περί Κύπρου αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ

-παρέκαμψε ότι η κατάρρευση της Διάσκεψης στο Grans Montana οφειλόταν στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας και στην έκθεσή-του που ακολούθησε πίστωσε την Τουρκία με εποικοδομητική στάση.

Από την εξίσωση δεν μπορεί να αφαιρεθεί και ο ύποπτος ρόλος του Βρετανικού παράγοντα, ο οποίος πάντοτε από το παρασκήνιο ήταν ο διαμορφωτής της αντικυπριακής πολιτικής. Το τελευταίο διάστημα δεν είναι τυχαίο ότι και πάλι δραστηριοποιείται λόγω και της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Είναι προφανές ότι ταυτίζει τα συμφέροντά-του κατά απόλυτο τρόπο με τα αντίστοιχα της Τουρκίας. Αλλά δεν τυγχάνει καμιάς κριτικής από τα πλείστα κόμματα.

Από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι φανερό ότι προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι. Η Διάσκεψη να μην οδηγήσει σε λύση, αλλά η τουρκική πλευρά να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πλεονεκτήματα και να έρθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων-της.

Αφού κατοχύρωσε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, τώρα επιχειρεί με εκβιασμό τη λύση των δύο κρατών να κατοχυρώσει και την κυριαρχική ισότητα. Στόχος της Τουρκίας είναι η κατοχύρωση των προνοιών που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο για τη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΕΔΕΚ από την αρχή τάχθηκε κατά της συμμετοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια τέτοια διάσκεψη και αντιπρότεινε, αφού ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναζητεί διαδικασία για επανέναρξη του διαλόγου, να υλοποιήσει την απόφαση της Γ.Σ. (13.5.1983) για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος και συγκεκριμένα

-η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων

-ο επαναπατρισμός των εποίκων

-η επιστροφή των προσφύγων Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων στις εστίες-τους σε συνθήκες ασφάλειας, και

-η κατάργηση των εγγυήσεων.

Αυτή η απόφαση έπρεπε να αποτελεί την αιχμή της πολιτικήςμας όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ δεν αξιοποιεί τα σημαντικά πολιτικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, οδηγείται οικειοθελώς από υποχώρηση σε υποχώρηση.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών

Αυτή η πενταμερή θα καθορίσει το πλαίσιο της επόμενης συνάντησης για διαπραγματεύσεις. Επομένως μια καλή εξέλιξη θα ήταν να αποσύρει η Τουρκοκυπριακή πλευρά τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις.

Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Η επανεμφάνιση της Βρετανίας που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο επιδιώκοντας να αποκλείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις διαδικασίες της Πενταμερούς, η επαναφορά της απαίτησης της Τουρκίας για λύση δύο Κρατών ή Συνομοσπονδίας σ’ ένα περιβάλλον έντονης τουρκικής επιθετικότητας, η συνέχιση της υποκριτικής στάσης της Ε.Ε., που κάθε άλλο παρά Ένωση που συμπαραστέκεται αλληλέγγυα στα κράτη-μέλη της είναι, καθώς και η αδιευκρίνιστη προσέγγιση ενός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που καμώνεται πως δεν γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις των εμπλεκόμενων μερών είναι μόνο μερικές από τις αρνητικές εξελίξεις στις οποίες έχει περιέλθει το Κυπριακό. Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο παρατηρούνται πολλές κομματικές αντιπαραθέσεις με αλληλοεπίρριψη ευθυνών με πολλές μυθοπλασίες, αυταπάτες και ευσεβοποθισμούς.

Σ’ αυτή την Άτυπη Διάσκεψη εκτιμώ ότι θα μπουν τα θεμέλια ενός τραγικού προδιαγεγραμμένου τέλους. Το ψευδοκράτος, ο εποικισμός και πρόσφατα οι συστηματικές παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ, είναι πραγματικότητες τις οποίες επιδιώκει να νομιμοποιήσει μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

Όπως και το 2016 έτσι και τώρα ήταν απαίτηση του Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε την Άτυπη Πενταμερή για να συζητήσουμε νέα μοντέλα λύσης προβάλλοντας τα δύο κράτη, τη Συνομοσπονδία και την «Κυριαρχική ισότητα». Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υιοθέτησε την Τουρκική απαίτηση ενισχύοντας την, μάλιστα, με αναφορές στις εκθέσεις του και σε δηλώσεις του για «νέες ιδέες». Επιπρόσθετα, κάτω από την επιμονή της Τουρκίας, δεν έχει μέχρι στιγμής προσκαλέσει την Ε.Ε. να συμμετέχει, έστω, ως παρατηρητής. Την ίδια ώρα, λίγους μήνες πριν τη Διάσκεψη η Τουρκία παραβιάζει το καθεστώς της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων απειλώντας για εποικισμό, ενώ η Ε.Ε. συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και να καλοπιάνει την Τουρκία. Ενισχυτής των τουρκικών σχεδιασμών είναι για άλλη μια φορά η Βρετανία η οποία επιμένει σε αποκλεισμό της Ε.Ε. για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αξιοποιώντας το προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο, το Λονδίνο ετοίμασε ιδέες για σύγκληση των θέσεων μας με αυτές της Άγκυρας. Ιδέες που διαπνέονται από «εποικοδομητική ασάφεια» και που δεν είναι τίποτα άλλο από την πλήρη ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων. Μας δίνουν εμάς τον τίτλο της ΔΔΟ και στην Τουρκία τα «κοινοτικά κράτη», δηλαδή τη συγκεκαλυμμένη Συνομοσπονδία.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία, σε ένα σκηνικό και με εκβιαστικούς όρους που η ίδια σχεδίασε. Η Άγκυρα ως συνήθως θα απαιτήσει το ακραίο των δύο κρατών, για να μετακινηθεί στο απαράδεκτο της Συνομοσπονδίας. Κίνηση που θα της αναγνωριστεί ως υποχώρηση καλώντας ή πιέζοντας εμάς να δείξουμε ευελιξία. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο θα αναπτυχθεί η Βρετανική πρωτοβουλία την οποία, η Τουρκία θα αποδεχθεί αφού της διασφαλίζει τον στρατηγικό της στόχο. Η  απόρριψη από πλευράς μας της Αγγλικής φόρμουλας, θα παρουσιαστεί ως απόρριψη της ΔΔΟ ενισχύοντας έτσι το αφήγημα της Τουρκίας για την αναγκαιότητα νέων μοντέλων λύσης.

 Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη

Ουδέν καλόν. Η πενταμερής είναι μια καλοστημένη παγίδα. Τινές των εκπροσώπων της "Ελληνοκυπριακής διοίκησης" βλέπουν το τυρί αλλά δεν βλέπουν την φάκα. Πολλοί μάλιστα βλέπουν τεράστια κελάρια από κεφαλοτύρια αλλά όχι την κρεατομηχανή από την οποία θα περάσουν τον Ελληνισμό οι διαμεσολαβητές. Είναι η χειρότερη χρονική συγκυρία για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού γιατί η ΚΔ βρίσκεται στο επίπεδο "σκουπίδια". Ο διεθνής παράγων εξαπατά με διπλωματική δεινότητα και με σιβυλλικές δηλώσεις κάποιους από την πολιτική ηγεσία ( που μπορεί και να είναι στο κόλπο),  αλλά ξεκάθαρα μάς αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Είναι γι' αυτό που οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ ισχυρίζονται ότι η ΕΕ, ο ΟΗΕ, το ΗΒ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, όλοι μας υποστηρίζουν φτάνει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη "ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και καλό περιεχόμενο". Και λένε ακόμη ότι στην πενταμερή η Τουρκία θα είναι απομονωμένη, θα την παίζουμε στα δάκτυλα.  Ωστόσο, η Τουρκία δεν ορρωδεί προ ουδενός και η Βρετανία εργάζεται δαιμονιωδώς για να εφαρμόσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό της προς "γεφύρωση" των διαφορών και  επίλυση του Κυπριακού  στη διάσκεψη της Γενεύης, που κάθε άλλο παρά άτυπη και διαδικαστική θα είναι. Το τουρκοβρετανικό σχέδιο φαίνεται πως έγινε ήδη αποδεκτό, τουλάχιστον από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ (Αβέρωφ)  και του ΑΚΕΛ (Άντρο).  Φοβόμαστε πολύ πως στην πενταμερή της Γενεύης ο Πρόεδρος θα αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής και θα αναγνωρίσει την – ούτω καλούμενη - "ΤΔΒΚ", αποδεχόμενος το συνομοσπονδιακό μοντέλο λύσης του Κυπριακού. Αυτή η λύση θα πασπαλιστεί με ζάχαρη άχνη και θα παρουσιαστεί στον λαό ως "λύση ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο" που πραγματώνει τα πιο μύχια όνειρά μας, εκπληρώνει τις προσδοκίες μας, δικαιώνει τις θυσίες του λαού μας. Άρα "νενικήκαμεν αδελφοί".

Μάριος Κάρογιαν, πρόεδρος ΔΗΠΑ

Από την Πενταμερή αναμένω ξεκαθάρισμα του κατά πόσον η Τουρκική πλευρά αποδέχεται ως βάση λύση τις καλά γνωστές παραμέτρους λύσης που έχουν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και εάν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί, καλόπιστα, σε μία διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού εντός αυτών το παραμέτρων. Αναμένω επίσης ότι ο ΓΓ των ΗΕ, ως ο θεματοφύλακας των αποφάσεων του διεθνούς Οργανισμού, ενεργήσει κατά τρόπο ώστε να οδηγήσει τα πράγματα προς την ορθή κατεύθυνση. Το ίδιο αναμένω να πράξουν και οι δύο άλλες εγγυήτριες δυνάμεις. Αναμένω επίσης να επιτευχθεί ενεργή παρουσία της ΕΕ στην συνάντηση προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τυχόν συνέχιση της διαδικασίας θα λαμβάνει πλήρως υπόψη το γεγονός ότι μετά την λύση η Κύπρος θα εξακολουθήσει να ανήκει στην Ένωση και ότι θα πρέπει να ληφθούν πλήρως υπόψη σεβασμού το κοινοτικό κεκτημένο και οι θεμελιώδεις αρχές που στηρίζεται η ΕΕ.

 

Ποιες οι κόκκινες γραμμές που θέσατε στον ΠτΔ;

Άντρος Κυπριανού, Γ.Γ. ΑΚΕΛ

Στον Πρόεδρο υποβάλαμε από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πρέπει κατά τη γνώμη μας να προχωρήσει. Ακόμα περιμένουμε απάντηση. Η πρότασή μας σε γενικές γραμμές έχει δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος κινείται στη λογική της προηγούμενης απάντησής μας. Στο δεύτερο σκέλος κινείται στη λογική της αξιοποίησης του φυσικού αερίου ως κινήτρου για λύση, χωρίς σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές μας. Εννοείται ότι το ΑΚΕΛ δεν θα δεχθεί ποτέ διχοτομική λύση, είτε αυτή λέγεται δύο κράτη είτε συνομοσπονδία είτε κυριαρχική ισότητα που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ισότητα, την οποία οφείλουμε να δεχθούμε σύμφωνα με τον ορισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις σχετικές συγκλίσεις.

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΗΚΟ 

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.  Η μορφή της λύσης πρέπει να αφορά ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, στην βάση της ομοσπονδίας με σωστό όμως περιεχόμενο. Η λύση πρέπει να βασίζεται στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με λύση Συνομοσπονδίας δυο κρατών, αλλά ούτε και με «χαλαρή ομοσπονδία» εάν πρόκειται για συγκεκαλυμμένη Συνομοσπονδία.

Επιπρόσθετα, η «πολιτική ισότητα» που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχτεί ως συμβιβασμό είναι η πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (1992), χωρίς βέτο, χωρίς «μία θετική ψήφο», χωρίς «αριθμητική ισότητα».

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα την Πενταμερή Διάσκεψη, πρέπει κατά το ελάχιστο, να γίνουν τρία συγκεκριμένα πράγματα. Είτε πριν να πάμε, είτε εκεί. Πρώτον, να καλεστεί σε αυτή τη διάσκεψη και η ΚΔ.  Δεύτερον, να απαιτήσουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να παραμείνει πιστός και προσηλωμένος στους όρους εντολής του. Δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμία πλευρά να καταθέσει εισηγήσεις που εκ φεύγουν από το πλαίσιο λύσης του κυπριακού το οποίο έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τρίτον, να αποφύγουμε μία γνώριμη παγίδα της Τουρκίας: την απαίτηση της να δώσουμε ουσία για να συνεχιστεί η διαδικασία. Να αποφύγουμε δηλαδή δώσουμε κάτι π.χ. την «πολιτική ισότητα», όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται, για να μας κάνει την μεγάλη τιμή να συνομιλήσει μαζί μας.

Μαρίνος Συζόπουλος, πρόεδρος ΕΔΕΚ

Για την ΕΔΕΚ οι κόκκινες γραμμές καθορίζονται ως προς τη λύση του κυπριακού. Αυτή πρέπει να στηρίζεται στις παρακάτω βασικές αρχές

-        ένα κράτος, ένα λαό, μία διεθνή προσωπικότητα με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση

-        η πολιτική ισότητα να κατοχυρώνεται στο επίπεδο των πολιτών και όχι των «δύο κοινοτήτων» όπως επιχειρείται

-        πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο

-        πλήρης αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων

Τέλος ο κος Αναστασιάδης πρέπει να τονίσει και να ζητήσει να καταγραφεί στα πρακτικά ότι στη Διάσκεψη συμμετέχει ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και την Ε/Κυπριακή πλευρά.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών

Σε καμιά περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε έναρξη της συζήτησης βασισμένη στη δημιουργία 2 κρατών ή οποιαδήποτε μορφή χαλαρής ομοσπονδίας.

Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Κι αν θέλουμε να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, στην πατρίδα μας και στον λαό μας, ας αφήσουμε τις αυταπάτες κι ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το πως θα αποφύγουμε τα χειρότερα ανατρέποντας τους Τουρκικούς σχεδιασμούς.

Μπορεί να είμαστε μικρός, σε μέγεθος, λαός και να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε αυτό που οφείλουμε.

Όσοι πίεζαν και πιέζουν για να γίνει αυτή η Άτυπη Πενταμερής και να συμμετάσχουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα, τη διχοτόμηση, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι με τη συναίνεση μας να συγκληθεί η Διάσκεψη συμβάλαμε στο να επισπευσθεί αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε.

Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτούς που δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη Διάσκεψη. Η Τουρκία έχει υψηλές προσδοκίες. Η Διάσκεψη σχεδιάστηκε όχι να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση αλλά για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της. Εμείς, μόνο να χάσουμε έχουμε και η Τουρκία μόνο να κερδίσει έχει απ’ αυτή τη Διάσκεψη.

Απαιτείται υψηλή διπλωματική τεχνική για την αποφυγή κινδύνων και παγίδων που θα βρεθούν στο δρόμο της Γενεύης.

Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη

Όταν οι πολιτικές του Αβέρωφ Νεοφύτου που ηγείται του ΔΗΣΥ και του Άντρου Κυπριανού που ηγείται του ΑΚΕΛ  έχουν ως γνώμονα  το ότι για να επιτευχθεί  λύση, αυτή θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις φιλοδοξίες του Ερντογάν και θα πρέπει να διασφαλίζουν στην Τουρκία μέγιστο μέρισμα στους υδρογονάνθρακες της ΚΔ και απόλυτο γεωστρατηγικό έλεγχο των αιθέρων, των θαλασσών και της χερσαίας έκτασης με αποστρατικοποίηση του κράτους και ένταξη όλων εμάς των Ελλήνων στο υβριδικό μόρφωμα της κυπριακής εθνότητας,  ποιες κόκκινες γραμμές να βάλουμε;  Αυτές θα καταπατηθούν.

Εντούτοις, εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, που μπορεί να δράσουν ως καταλύτης, ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τις αντιδράσεις του λαού μας, δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε το τουρκοβρετανικό σχέδιο, όσο και αν προσπαθήσουν να το φτιασιδώσουν και θα καταγγείλουμε στον λαό κάθε τέτοια προσπάθεια. Θα στηρίξουμε τον Αναστασιάδη αν αντισταθεί στην επέλαση του τουρκοβρετανικού σχεδιασμού, γνωρίζοντας ότι την μέγγενη στο κεφάλι του θα την σφίγγουν Αβέρωφ και Άντρος. Θα τον στηρίξουμε αν τουμπάρει τις συνομιλίες για να αποφύγει παράδοση.

Τονίζω ότι εμείς δεν φυγομαχούμε, εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και ότι γνωρίζουμε ότι το πεδίο των συνομιλιών είναι ναρκοθετημένο και υπονομευμένο. Θα αντιδράσουμε σε κάθε προσπάθεια υποταγής στα κελεύσματα των Βρετανών και των Τούρκων, με μια ενδιάμεση συμφωνία που δεν θα τύχει της έγκρισης του Λαού με Δημοψήφισμα και δεν θα κατοχυρώνει ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ! 

Μάριος Κάρογιαν, πρόεδρος ΔΗΠΑ

Ουδεμία αποδοχή αλλοίωσης της βάσης της λύσης, Διαρρήδην απόρριψη εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων. Πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΕΛΑΜ δεν θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, 27-29 Απριλίου. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top