ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια από τις ενδοξότερες σελίδες η 1η Απριλίου, δηλώνει ο Πρόεδρος που συνομιλεί Παρασκευή με Σαρλ Μισέλ

Μια από τις ενδοξότερες σελίδες η 1η Απριλίου, δηλώνει ο Πρόεδρος που συνομιλεί Παρασκευή με Σαρλ Μισέλ

Η 1η Απριλίου αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες - μετά την 25η Μαρτίου, την εθνεγερσία του ελληνικού έθνους - του Κυπριακού Ελληνισμού, μια μέρα ορόσημο ενάντια στην αποικιοκρατία, αλλά και με διεκδίκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μετά την πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου 1955 - 1959. Ενός δικαιώματος, πρόσθεσε, που ο κάθε λαός αποκτούσε μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και την ήττα του ναζισμού. 

«Αν είναι κάτι που πρέπει να αντλήσουμε από εκείνο τον αγώνα, πέραν από τον θαυμασμό και την τιμή που οφείλουμε στους όσους με ανιδιοτέλεια έδωσαν τη ζωή τους, και υπέστησαν στερήσεις, είναι το μήνυμα πως αν έχουμε επιτύχει στον στόχο απαλλαγής από την αποικιοκρατία είναι γιατί ήταν ενωμένοι και είχαν κοινό στόχο και σκοπό». Μπορεί να μην πέτυχαν αυτό το οποίο ήταν η αρχική πρόθεση και η επιθυμία του Κυπριακού Ελληνισμού, πρόσθεσε, όμως είχαν απαλλαγεί από την αποικιοκρατία.
 
Σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κινδύνους ορατούς. «Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το 37% κατέχεται, με μια τουρκική βουλιμία να το μετατρέψει σε τουρκική επαρχία».
 
Αυτό που στον καθένα υπαγορεύει η Ιστορία σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε μέσα από τη διεθνή διπλωματία, τη διεθνή στήριξη κυβερνήσεων αλλά και (βάσει) συγκεκριμένων αρχών, όπως προδιαγράφονται στον Χάρτη των ΗΕ και με τις αρχές και αξίες της ΕΕ να πετύχουμε: «Πρώτον, την επανένωση αυτής της πατρίδας στη βάση των ψηφισμάτων που έχουμε επιτύχει. Δεύτερον, να δημιουργήσουμε ή να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πλήρως ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις του οποιουδήποτε τρίτου, από την παρουσία των όποιων στρατευμάτων και με τη δημιουργία προοπτικών, επιτέλους, να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, πέραν, επαναλαμβάνω, και μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις».
 
Ερωτηθείς πώς θα αντικρούσει η πλευρά μας την πρόθεση της Τουρκίας να θέσει την λύση δύο κρατών και στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «με όπλα μας τα ψηφίσματα των ΗΕ, με όπλα μας τη διεθνή στήριξη, νομίζω είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών. Συνεπώς, εκείνο το οποίο θα πρέπει να είμαστε είναι συνεπείς στις αρχές και στις θέσεις και στα όσα ομοφώνως συμφωνούνται στο Εθνικό Συμβούλιο».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αύριο Παρασκευή, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου ενώ η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, τζέιν Χολ Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 11-12 Απριλίου.
 
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η ΕΟΚΑ ήταν τρομοκρατική οργάνωση, που είχε πρώτιστα στόχο τους Βρετανούς και μετά τους Τ/κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ξέρω αν μιλούσε για την ΤΜΤ, τότε θα είχε δίκαιο».

«Οι Ελληνοκύπριοι πολέμησαν για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και οι Τουρκοκύπριοι. Χρησιμοποιήθηκαν, δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι από την τότε αποικιακή δύναμη και δημιουργήθηκαν οι διαφορές δύο κοινοτήτων που κατά τα άλλα για αιώνες συμβίωναν ειρηνικά», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top