ΥΓΕΙΑ

Ο «μαύρος μύκητας» που επιτίθεται σε ασθενείς με κορωνοϊό – Τι είναι η μουκορμύκωση

Ο «μαύρος μύκητας» που επιτίθεται σε ασθενείς με κορωνοϊό – Τι είναι η μουκορμύκωση

Την ώρα που το δεύτερο κύμα κορονοϊού χτυπά με σφοδρότητα την Ινδία, οι γιατροί αναφέρουν μια αύξηση στα κρούσματα μιας σπάνιας μόλυνσης, που αποκαλείται «μαύρος μύκητας», σε όσους αναρρώνουν ή ανέρρωσαν από τον κορονοϊό.

Τι είναι όμως η μουκορμύκωση;

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια μόλυνση και προκαλείται από την έκθεση σε μύκητες της τάξης των Mucorales, που τους συναντάμε στο χώμα, τα φυτά και τα μουχλιασμένα φρούτα και λαχανικά.

 

Η μουκορμύκωση προσβάλλει κατά κύριο λόγο ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και συνοδεύεται από αρκετά υψηλή θνησιμότητα, ειδικά σε ασθενείς με καρκίνο ή HIV/AIDS.

Η μουκορμύκωση αγγίζει ακόμα και 50% θνησιμότητα και οι ειδικοί της Ινδίας θεωρούν πως προκαλείται από τη χρήση των στεροειδών, που περιλαμβάνονται στις θεραπείες όσων έχουν νοσήσει σοβαρά από κορονοϊό.

Τα στεροειδή μειώνουν τα επίπεδα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτός πιστεύεται πως είναι ο λόγος που προσβάλλονται από μουκορμύκωση οι ασθενείς με Covid-19.

Στην Ινδία καταγράφονται ανησυχητικά πολλά κρούσματα και τα περισσότερα εμφανίζουν μουκορμύκωση από 12-15 μέρες μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Οι ινδοί γιατροί εμφανίζονται εντυπωσιασμένοι από τη σφοδρότητα και τη συχνότητα αυτής της σπάνιας μυκητιασικής λοίμωξης, που ξεκινά με αίμα ή βλέννα στη μύτη, πρήξιμο και πόνο στο μάτι και καταλήγει σε απώλεια όρασης ή ακόμα και θάνατο.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top