ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Εθελοντισμού: Η συμβολή του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αναδεικνύεται αναγκαία

Επ. Εθελοντισμού: Η συμβολή του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αναδεικνύεται αναγκαία

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η ανθρωπιστική εκστρατεία για τη στήριξη του λαού του Λιβάνου ανέδειξαν για ακόμα μια φορά τον σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού, όταν αυτός λειτουργεί σωστά και οργανωμένα, εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις  Έκτακτης Ανάγκης, είπε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση της έναρξης του Προγράμματος Κατάρτισης Εξειδικευμένων Εθελοντών και του Πλαισίου Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του, ο κ. Γιαννάκη, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι σε ένα δύσκολο περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, «χρειάζεται η συνεργασία όλων ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και εκτάκτων καταστάσεων».
 
«Η συμβολή του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων  αναδεικνύεται αναγκαία.  Σε όλες τις σύγχρονες χώρες και σύμφωνα με τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, η αξιοποίηση του εθελοντισμού είναι επιβεβλημένη ανάγκη, ως ένα υποστηρικτικό εργαλείο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες των κρατών», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, η Κύπρος, ως ένα από τα λίγα κράτη στον κόσμο με ολοκληρωμένο Πλαίσιο Πολιτικής για τον Τρίτο Τομέα και με την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης για την εκπόνηση της Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και τον Εθελοντισμό, προχώρησε στη δημιουργία του Πρωτοκόλλου για τη Διαχείριση Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.
 
«Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία, σχεδιάσαμε το Πρωτόκολλο για την αξιοποίηση των εθελοντών σε έκτακτες καταστάσεις, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για παροχή ασφάλισης για τους εθελοντές, όταν ενεργοποιούνται από το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, έκδοση πρωτοκόλλων ενεργοποίησης των εθελοντών αναλόγως του συμβάντος και τον αποτελεσματικό συντονισμό τους», σημείωσε.
 
Είπε, επιπρόσθετα, ότι στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης «Πυρσός» και «Ήφαιστος» και στον σχεδιασμό του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης έχει συμπεριληφθεί η δημιουργία ξεχωριστού Συντονιστικού Κέντρου υπό την επίβλεψη του Γραφείου του Επιτρόπου για όλους τους εθελοντές.

«Για αυτό τον λόγο, το Γραφείο του Επιτρόπου δημιούργησε την αναγκαία υποδομή, το Παγκύπριο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Κρατική Έκθεση, και απέκτησε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών και την Πολιτική Άμυνα, προχωρήσαμε στην κατάρτιση ειδικευμένων εθελοντών, ξεκινώντας με τα θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών», συμπλήρωσε.
 
Η εκπαίδευση, συνέχισε ο κ. Γιαννάκη, περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος.
 
«Οι πρώτοι εθελοντές προέρχονται από Ειδικευμένες Οργανώσεις στα θέματα Κατάσβεσης Πυρκαγιών και από Κοινότητες.  Οι εκπαιδεύσεις θα επαναληφθούν και για άλλες Οργανώσεις και Κοινότητες τον Νοέμβριο του 2021, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλα θέματα. Με την ολοκλήρωση τις συγκεκριμένης σειράς μαθημάτων κατάρτισης, θα εκδοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης της κατάρτισης και θα δημιουργηθεί Μητρώο Ειδικευμένων Εθελοντών από το Γραφείο του Επιτρόπου. Με την απόκτηση αυτής της Βεβαίωσης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα μπορούν να αξιοποιούν τους εθελοντές των Οργανώσεων και σε μικρά συμβάντα», σημείωσε.
 
Ο κ. Γιαννάκη υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η ανθρωπιστική εκστρατεία για τη στήριξη του λαού του Λιβάνου ανέδειξαν για ακόμα μια φορά τον σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού, όταν αυτός λειτουργεί σωστά και οργανωμένα, εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις  Έκτακτης Ανάγκης.
 
«Ο μετασχηματισμός του Τρίτου Τομέα σε ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο Πλαίσιο Πολιτικής, όπως αυτό αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, συνεχίζεται με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του ρόλου των ΜΚΟ και της εθελοντικής προσφοράς, ως του οχήματος των αξιών και της ανιδιοτέλειας, αλλά και για τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top