ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στις συνομιλίες

Α. Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στις συνομιλίες

Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο Κυπριακό, παρόλο που είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με την εσωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την αποχώρηση του Barbaros και την ακύρωση της τουρκικής navtex, αλλά και το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είπε επίσης ότι είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα τα οποία φτάνουν με βάση την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές του στο εξωτερικό αλλά ιδίως σε ό,τι αφορά το δείπνο που είχε με τον κ. Ακιντζί.

«Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δούμε δείγματα γραφής και από την Τουρκία και από τον κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και καθοριστική τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού και όπως ανέφερε δεν χωράνε οι οποιεσδήποτε μικροκομματικές ή ωφελιμιστικές προσεγγίσεις.

«Τα πολιτικά κόμματα έχουμε υποχρέωση να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωτίστως πρέπει να λειτουργήσει με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, με σταθερότητα σε μια ξεκάθαρη προσέγγιση και με συλλογικότητα», ανέφερε. Όπως είπε, αυτή είναι και η απαίτηση που το ΑΚΕΛ διατύπωσε και στη σημερινή σύσκεψη.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο να ενημερώνεται, να διατυπώνει τις απόψεις του και βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίζει για τα διάφορα ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ παρόλο που είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και είναι και πολύ ενοχλημένο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κυβέρνηση σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο Κυπριακό γιατί από το ενδεχόμενο λύσης ή όχι θα εξαρτηθεί το μέλλον και η προοπτική της χώρας και του κυπριακού λαού.

«Ως ΑΚΕΛ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατό πιο εποικοδομητικά και θα κρίνουμε τις εξελίξεις με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που θα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αφού είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού.

«Έχει ακυρωθεί η NAVTEX, έχει αποχωρήσει το Μπαρμπαρός, θεωρώ ότι δεν είχαμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο, έπρεπε να ξεκινήσουμε», ανέφερε.

ΑΚΕΛ: Όχι σε πολύπλοκα ΜΟΕ

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να αναλωθεί χρόνος συζητώντας ΜΟΕ τα οποία είναι πολύπλοκα και σύνθετα τόσο νομικά όσο και πολιτικά.

«Ας ασχοληθούμε με ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα και δεν θα απαιτούν πολύ χρόνο συζήτησης», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα πολύπλοκα ΜΟΕ είναι η Αμμόχωστος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εννοεί το αεροδρόμιο της Τύμπου.

«Εμείς έχουμε ζητήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και τη λειτουργία της κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ. Το θέμα όπως διασυνδέεται όμως με τη λειτουργία του αεροδρομίου Τύμπου καθίσταται νομικά και πολιτικά πολύπλοκο και σύνθετο και θεωρώ ότι είναι αχρείαστο και αντιπαραγωγικό να μπαίνουμε σε τέτοιες συζητήσεις», ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top