Α. Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στις συνομιλίες

Α. Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στις συνομιλίες

Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο Κυπριακό, παρόλο που είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με την εσωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την αποχώρηση του Barbaros και την ακύρωση της τουρκικής navtex, αλλά και το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είπε επίσης ότι είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα τα οποία φτάνουν με βάση την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές του στο εξωτερικό αλλά ιδίως σε ό,τι αφορά το δείπνο που είχε με τον κ. Ακιντζί.

«Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δούμε δείγματα γραφής και από την Τουρκία και από τον κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και καθοριστική τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού και όπως ανέφερε δεν χωράνε οι οποιεσδήποτε μικροκομματικές ή ωφελιμιστικές προσεγγίσεις.

«Τα πολιτικά κόμματα έχουμε υποχρέωση να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωτίστως πρέπει να λειτουργήσει με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, με σταθερότητα σε μια ξεκάθαρη προσέγγιση και με συλλογικότητα», ανέφερε. Όπως είπε, αυτή είναι και η απαίτηση που το ΑΚΕΛ διατύπωσε και στη σημερινή σύσκεψη.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο να ενημερώνεται, να διατυπώνει τις απόψεις του και βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίζει για τα διάφορα ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ παρόλο που είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και είναι και πολύ ενοχλημένο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κυβέρνηση σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, θα λειτουργήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο Κυπριακό γιατί από το ενδεχόμενο λύσης ή όχι θα εξαρτηθεί το μέλλον και η προοπτική της χώρας και του κυπριακού λαού.

«Ως ΑΚΕΛ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατό πιο εποικοδομητικά και θα κρίνουμε τις εξελίξεις με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που θα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αφού είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού.

«Έχει ακυρωθεί η NAVTEX, έχει αποχωρήσει το Μπαρμπαρός, θεωρώ ότι δεν είχαμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο, έπρεπε να ξεκινήσουμε», ανέφερε.

ΑΚΕΛ: Όχι σε πολύπλοκα ΜΟΕ

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να αναλωθεί χρόνος συζητώντας ΜΟΕ τα οποία είναι πολύπλοκα και σύνθετα τόσο νομικά όσο και πολιτικά.

«Ας ασχοληθούμε με ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα και δεν θα απαιτούν πολύ χρόνο συζήτησης», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα πολύπλοκα ΜΟΕ είναι η Αμμόχωστος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εννοεί το αεροδρόμιο της Τύμπου.

«Εμείς έχουμε ζητήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και τη λειτουργία της κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ. Το θέμα όπως διασυνδέεται όμως με τη λειτουργία του αεροδρομίου Τύμπου καθίσταται νομικά και πολιτικά πολύπλοκο και σύνθετο και θεωρώ ότι είναι αχρείαστο και αντιπαραγωγικό να μπαίνουμε σε τέτοιες συζητήσεις», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ - Προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν - Σχόλια από Ρωσία και Κίνα

LIVE: Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ - Προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν - Σχόλια από Ρωσία και Κίνα

Εκρήξεις σημειώνονται στην Τεχεράνη τις πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από εκατέρωθεν πλήγματα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.  

BEST OF TOTHEMAONLINE