Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομαλά ξεκίνησαν οι Παγκύπριες Εξετάσεις, είπε ο ΥΠΠΑΝ

Ομαλά ξεκίνησαν οι Παγκύπριες Εξετάσεις, είπε ο ΥΠΠΑΝ

Ομαλά έχουν ξεκινήσει οι Παγκύπριες Εξετάσεις, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.

Ο Υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε με την ευκαιρία της έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων το Λύκειο Ακρόπολης. Οι Παγκύπριες Εξετάσεις 2021 ξεκίνησαν με πρώτο μάθημα τη Βιολογία, η οποία εξετάστηκε από τις 8 μέχρι τις 11.
 
Σε δηλώσεις του λίγα λεπτά μετά την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει κανονικά».
 
«Εδώ στο Λύκειο Ακρόπολης που είμαστε όλα είναι οργανωμένα. Ομαλά έχουν ξεκινήσει οι εξετάσεις. Έχω δει και ορισμένα παιδιά. Έχω ευχηθεί καταρχάς σε αυτούς και σε αυτές που γιορτάζουν γιατί ξεκινάμε με μεγάλη γιορτή σήμερα, Κωνσταντίνου και Ελένης, χρόνια πολλά, αλλά και σε όλους καλή επιτυχία. Μαζί τα καταφέραμε. Με τους εκπαιδευτικούς, με τα παιδιά, με τεράστιες δυσκολίες, καταφέραμε να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά και τώρα 7.295 υποψήφιοι, δεν είναι όλοι τελειόφοιτοι, έχουμε και κάποιους που είναι από τις προηγούμενες χρονιές, παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις», πρόσθεσε.
 
Η μεγάλη πλειονότητα από αυτούς που ξεκινούν σήμερα τις εξετάσεις, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, είναι και για την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.
 
«Είναι ένας αριθμός που είναι μόνο για απόλυση. Ξεκινήσαμε με τη Βιολογία. Υπάρχει το πρόγραμμα, είναι γνωστό. Νομίζω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν όσοι ενδιαφέρονται τα αποτελέσματα για την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και να ολοκληρώσουμε και τον κύκλο των Τεχνικών Σχολών και των Λυκείων», σημείωσε.
 
Ο Υπουργός Παιδείας είπε πως υπάρχει πρόνοια αν τυχόν κάποιοι υποψήφιοι θα πρέπει να περιοριστούν σε διαφορετικούς χώρους είτε είναι επαφές είτε ακόμα κι αν έχουν νοσήσει.
 
«Σήμερα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, παρόλα αυτά τα ειδικά εξεταστικά κέντρα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν εκεί όπου χρειάζεται. Βεβαίως το διακύβευμα το πραγματικό είναι οι εξετάσεις να γίνουν με βάση τις προδιαγραφές που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και που τις έχουν καθιερώσει ως ένα αξιόπιστο θεσμό, με τον οποίο γίνεται και η πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και απόλυση», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας έχουν λάβει τις πρόνοιες και τα απαραίτητα μέτρα «και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος θα διεξαχθούν (οι εξετάσεις) ομαλά».
 
Κληθείς να σχολιάσει ότι είναι μια δύσκολη χρονιά, ειδικά για το εκπαιδευτικό σύστημα και μαθητές χαριτολογώντας έλεγαν σήμερα ότι μακάρι να είναι προσαρμοσμένα και τα δοκίμια όλα στις συνθήκες γιατί ήταν μια χρονιά που δεν ολοκληρώθηκε όπως τις προηγούμενες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μα είναι ήδη προσαρμοσμένα».
 
«Καταρχάς από την ολοκλήρωση της διδασκαλίας και την ενημέρωση των παιδιών για το τι θα συμπεριλαμβάνουν οι εξετάσεις, φάνηκε ότι είμαστε προσαρμοσμένοι. Επειδή τις προηγούμενες μέρες για πρώτη φορά εδώ και καιρό ήμουν και με φυσική παρουσία σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι κάθε φορά διαπιστώνω, βλέποντας και τις υπόλοιπες 26 χώρες, ότι αναλόγως η Κύπρος τα πήγαμε και τα πηγαίνουμε καλά. Σχεδόν καμία, ελάχιστες χώρες δεν είχαν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία που είχε η Κύπρος. Παντού οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες», ανέφερε.
 
Επομένως, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «πράγματι τα καταφέραμε, τηρώντας τα μέτρα με τη διαχείριση που έκανε η Κυβέρνηση, με τη συνεισφορά των εκπαιδευτικών, των διευθύνσεων των σχολείων και αυτές τις μέρες που φαίνεται ότι τα ίδια τα παιδιά και οι οικογένειες τους είναι πιο προσεκτικοί, βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των επαφών».
 
«Σίγουρα η διαδικασία των εξετάσεων είναι απολύτως προσαρμοσμένη, είναι η φυσική συνέχεια της διδασκαλίας, δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Άρα, λοιπόν, και τα θέματα και το τι έχουν τα παιδιά να διαβάσουν αυτές τις μέρες, γιατί μόλις ξεκινήσαμε σήμερα, είναι προσαρμοσμένα», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν υπήρξαν αναφορές για προβλήματα κατά την παρουσία των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν τους έχουν αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα.
 
«Νομίζω ότι θα υπάρξει κατανόηση. Όλοι ξέρουμε ότι για να νιώθουμε συλλογικά υπεύθυνοι και για την υγειονομική ασφάλεια όλων πρέπει να έχουμε είτε ένα αρνητικό τεστ είτε οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση προβλέπεται για το ότι είμαστε αρνητικοί και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Θα υπάρχει κατανόηση από όλους , γιατί να μην ξεχνάμε ότι όταν είναι χώροι συλλογικής δραστηριότητας, όπως είναι τα σχολεία, κανένας δεν δικαιούται με την επίκληση των ατομικών του δικαιωμάτων, ενώ όλοι οι άλλοι είναι πιστοποιημένα αρνητικοί απέναντι στη νόσο, να προσέρχεται και να απαιτεί εγώ θέλω να μπω και δεν με ενδιαφέρει», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πρέπει να υπάρχει συλλογική υπευθυνότητα και μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε με τους εμβολιασμούς να βοηθούν στο ενδιάμεσο να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την πραγματικά μεγάλη δοκιμασία που περάσαμε».

ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top