ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίνει την λύση ο Συλλούρης - Προτείνει τριμελή επιτροπή σε ανεξάρτητους θεσμούς

Δίνει την λύση ο Συλλούρης - Προτείνει τριμελή επιτροπή σε ανεξάρτητους θεσμούς

Τερματισμό της μονοκρατορίας του ενός προσώπου και της απουσίας ελέγχου και λογοδοσίας σε θεσμούς όπως η Κεντρική Τράπεζα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, η Γενική Εισαγγελία, πρότεινε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στους θεσμούς τις πολιτείας.

«Με ανησυχία και θλίψη παρακολουθούμε τη διάλυση βασικών θεσμών της πολιτείας από αυτούς που θα έπρεπε να είναι οι υπερασπιστές τους. Η κυπριακή κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη παρακμή και οι ριζοσπαστικές αλλαγές είναι μονόδρομος. Το κράτος δεν χρειάζεται απλά μεταρρύθμιση, χρειάζεται επανίδρυση», ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή.

Όπως είπε, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και να θεσπιστεί ότι οι θεσμοί αυτοί πρέπει να διοικούνται από τριμελή επιτροπή, η οποία θα διορίζεται με την εμπλοκή της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Ο κάθε θεσμός, πρόσθεσε, θα πρέπει να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και η διοίκηση του θα πρέπει να ενημερώνει και να λογοδοτεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα ανέφερε ότι έστω και τώρα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής.

«Πρέπει με κάθε μέσο να παταχθεί η εκτεταμένη διαφθορά που υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνίας και ενθαρρύνει τις ασύδοτες ενέργειες και παρανομίες σε όλα τα επίπεδα του κράτους», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο κόστος της πρότασή τους, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η αμοιβή της τριμελούς επιτροπής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από όσα λαμβάνει σήμερα ο επικεφαλής του κάθε θεσμού.

Είπε ότι για τις πιο πάνω εισηγήσεις υπάρχουν σχετικές μελέτες που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά τα προσόντα αυτών που θα διορίζονται, ανέφερε ότι «στην Κύπρο είναι τιμιότητα που χρειάζεται όχι προσόντα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top