ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Nomoplatform: Σε λειτουργία το ανεξάρτητο νομοθετικό παρατηρητήριο της Βουλής

Nomoplatform: Σε λειτουργία το ανεξάρτητο νομοθετικό παρατηρητήριο της Βουλής

Μια πρωτοβουλία του Oxygono με στόχο τη διαφάνεια στη διαδικασία χάραξης πολιτικής

Σε λειτουργία τέθηκε και επίσημα η ανεξάρτητη διαδικτυακή πλατφόρμα Nomoplatform, που δίνει την ευκαιρία στους πολίτες της Κύπρου να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες κατάθεσης νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς κανένα κόστος.


To Nomoplatform, πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Oxygono, με τη στήριξη του startup Zenox Public Affairs, αποτελεί ένα ανεξάρτητο νομοθετικό παρατηρητήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων που θέτει ως προϋπόθεση την διαφάνεια, την εκτενή ενημέρωση και την ενεργή εμπλοκή των πολιτών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής.


Σε δηλώσεις του ο συνιδρυτής των Oxygono και Zenox Public Affairs, Νικόλας Κυριακίδης ανέφερε: «Είναι σημαντικό όπως η νομοθετική διαδικασία που συντελείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να τύχει περισσότερης ενημέρωσης και διαφάνειας όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αυτός είναι και ο στόχος του Nomoplatform, το οποίο αναμένουμε πως θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης για τη βελτίωση της ποιότητας των νομοθετημάτων προς ψήφιση αλλά και την ταχύτητα ψήφισης τους. Παράλληλα, ελπίζουμε όπως αυτό συνδυαστεί και με τη ρύθμιση της νομοθεσίας η οποία θα εξασφαλίζει το διαφανές lobbying, προκειμένου να έρθουν οι πολίτες, καθώς και η επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα ακόμα πιο κοντά στα κέντρα παραγωγής πολιτικής.»


Η δημιουργία του Nomoplatform, ξεκίνησε ως μια ιδέα από την Επιτροπή Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Παράλληλης Βουλής, που υποστηρίχθηκε από τον αντίστοιχο Ελληνικό οργανισμό Vouliwatch και χαιρετίστηκε από την Επίτροπο Νομοθεσίας κα Λουΐζα Ζαννέτου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα ενημερώνεται καθημερινά με βάση το πρόγραμμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, με νέα και εξελίξεις, αλλά και εμπεριστατωμένα δεδομένα σχετικά με τα εκκρεμή νομοσχέδια και προτάσεις νόμου.


Πέραν των υφιστάμενων λειτουργειών, η πλατφόρμα προσβλέπει στην ενσωμάτωση πρόσθετων υπηρεσιών όπως στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό προτάσεων νόμου που καταθέτει ο κάθε βουλευτής και το κάθε κόμμα, στατιστικά για τα νομοσχέδια που καταθέτει το κάθε Υπουργείο, πόσα από αυτά περνούν, τι θέματα αφορούν, τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής, κλπ. Επίσης επιδιώκεται η συμπερίληψη συνεχούς ενημέρωσης από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, στοιχείων του κάθε βουλευτή και βουλεύτριας, όπως το πόθεν έσχες τους και οι θέσεις τους, ενημερωτικών σημειωμάτων για τα σημαντικά νομοθετήματα που κατατίθενται και ευκαιριών διεξαγωγής ενημερωτικών συζητήσεων αλλά και διαβουλεύσεων.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε: https://www.nomoplatform.cy/

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top