ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίστηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Συνεχίστηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακας και Λεμεσού, στις Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος υπό την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Βουλευτές που συμμετείχαν στη συζήτηση προέβησαν σε δηλώσεις μετά το τέλος της κοινής συνεδρίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για «τα άμεσα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, τόσο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά και στην επόμενη ημέρα».

Ένα άμεσο πακέτο βοήθειας θα δοθεί αμέσως μετά την καταγραφή των ζημιών στους πληγέντες, πρόσθεσε λέγοντας ότι η διαχείρισης της επόμενης ημέρας είναι κρίσιμη. Ο Υπουργός Γεωργίας, είπε, τους ενημέρωσε ότι σήμερα επρόκειτο να γίνει σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα που πρέπει να γίνουν. Θέλησε δε να ευχαριστήσει γι ακόμη μια φορά την ΑΗΚ, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για την άμεση συμβολή τους στην αποκατάσταση των ζημιών και σε μεγάλο ποσοστό οι ζημιές σε ηλεκτροδότηση και ύδρευση αποκαταστάθηκαν έγκαιρα.

Μέσα από την συζήτηση, συνέχισε, εντοπίστηκαν και κάποιες αδυναμίες και παραλείψεις τις οποίες πρέπει να δουν Βουλή, Υπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες γιατί «η πρόβλεψη είναι πολύ σημαντική».

Θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων για να καταφέρουν να κρατηθούν στις περιοχές τους και όποια μέτρα είναι εφικτά να τα πάρουμε για να κρατηθεί ο κόσμος αυτός στις ορεινές κοινότητες, όπως είπε.

Πρώτο μέλημα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ήταν να δούμε τί θα γίνει με τα τεράστια προβλήματα για τους πληγέντες που σε μερικές ώρες είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται και τις περιουσίες και καλλιέργειες τους να καταστρέφονται, ανάφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Στόχος, κατά τον κ. Γαβριήλ, έπρεπε να είναι η πλήρης αποκατάσταση και αποζημίωση. Παρά την έγκριση του έκτακτου προϋπολογισμού, μέχρι αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης, είπε. «Ούτε και φαίνεται να καλύπτονται οι ανάγκες των ανθρώπων από τα όσα εξαγγέλθηκαν. Δεν ακούσαμε τίποτε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης του περιβάλλοντος».

Τα δεδομένα είναι τέτοια που μας υποχρεώνουν να μιλούμε για ευθύνες, συνέχιζε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι αρκετά πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Σολιά δεν έγιναν και δυστυχώς θρηνήσαμε νεκρούς και καταστράφηκαν δεκάδες χιλιόμετρα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για την παραδοχή του Διευθυντή του Τμήματος Δασών για σοβαρή υποστελέχωση του τμήματός του. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η παραδοχή του για την αδυναμία του τμήματος να ανταποκριθεί σε δύο ταυτόχρονα μεγάλες πυρρκαγιές, ακόμα και με τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε ότι εισηγήθηκαν να επανέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές αρχές των περιοχών που πλήγησαν ώστε να παρακολουθούν τον βαθμό υλοποίησης όσων εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση.

Έθεσε εκ νέου, είπε, το ζήτημα της απουσίας ικανοποιητικών πτητικών μέσων, το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης και τις πιθανές διαφορές που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των πληγέντων που πιθανόν να καταλήξουν σε χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες ώστε να μην θυματοποιηθεί μέρος των πληγέντων.

Ζήτησε δε στις επόμενες συνεδρίες των Επιτροπών όπου συζητούνται θέματα πυρκαγιών να καλούνται και οι αγροτικές οργανώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι όσοι πληγέντες είναι ιδιωτικά ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται από την ασφαλιστική εταιρεία, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, και το κράτος θα καλύπτει το επιπλέον ποσό που δεν καλύπτει η ασφάλειά (Excess)!! Εκεί όπου δεν θα υπάρχει συμφωνία των ασφαλιζομένων με τις ασφαλιστικές εταιρείες για το ποσό της αποζημίωσης – και πιθανόν να καταλήξουν σε δικαστικές διαμάχες – παραμένει ένα κενό στο τι θα γίνει μεε αυτούς τους ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε,

Στην σημερινή συνεδρία τα αρμόδια Υπουργεία απάντησαν σε ερωτήσεων για την δράσι των σχετικών τμημάτων κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και για τις κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προβούν για στ΄΄ηριξη των κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί, ανέφερε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου.

Οι προτάσεις του ΕΛΑΜ, συνέχισε, είναι προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη, είπε, είναι, στήριξη και αποζημίωση των επηρεαζόμενων κατοίκων και περιοχών που έχουν πληγεί και θέλουν να παραμείνουν στις κοινότητές τους και «να αναγεννηθούν κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες τους». Η δεύτερη κατεύθυνση, πρόσθεσε, αφορά την πρόληψη τέτοιων περιστατικών «ώστε τα επόμενα χρόνια να μην γίνουν ξανά μα΄ρτυρες στο ίδιο σκηνικό».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top