ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να περιμένω μια απολογία από την Κυβέρνηση» Δικαιωμένη η Θεοχάρους

«Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να περιμένω μια απολογία από την Κυβέρνηση» Δικαιωμένη η Θεοχάρους

Όταν πέρσι τον Μάιο η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήγειρε ενώπιον του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και την απαράδεκτη αδράνεια που επέδειξε η ΕΕ και ειδικότερα ο Έλληνας τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στην αναφορά της Τουρκίας σε εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, δέχθηκε όχι μόνο τα πυρά του κυρίου Βενιζέλου, αλλά και έμμεσο χαστούκι από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η Ελένη Θεοχάρους είχε επισημάνει τότε πως κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, η Τουρκία κατάθεσε έγγραφο στο οποίο γινόταν αναφορά από μέρους της Τουρκίας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος - μέλος της ΕΕ, είναι εκλιπούσα, δηλαδή κλινικά νεκρή.

Ενεργώντας ως όφειλε, απέναντι σε μία ακόμη τουρκική πρόκληση, η Ευρωβουλευτής είχε υποβάλλει ερώτημα σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ και τις ενέργειες της Ελληνικής Προεδρίας, ειδικότερα από μέρους του παραλαβών το έγγραφο Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε αποφύγει να δώσει απάντηση, με την κυρία Θεοχάρους να επισημαίνει τα εξής: «Κατανοώ ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της στάσης του κυρίου Βενιζέλου, όμως, σε πολύ πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πεισματικά η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε. Και αυτό πράττουμε».  

Η στάση της Ευρωβουλευτού, προκάλεσε το μένος του κυρίου Βενιζέλου, ο οποίος όχι μόνο φρόντισε να στολίσει κανονικά την Ελένη Θεοχάρους, γιατί τόλμησε να διεκδικήσει το αυτονόητο για την ημικατεχόμενη πατρίδα της, αλλά προχώρησε και στην αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στη Λευκωσία, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του για την συμπεριφορά της Ευρωβουλευτού.

Το Κυπριακό υπουργείο εξωτερικών, αφήνοντας εκτεθειμένη την Ελένη Θεοχάρους, τήρησε αποστάσεις, φροντίζοντας μάλιστα να εκδώσει με τη σειρά του  ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς του κυρίου Βενιζέλου.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει την στενή σχέση συνεργασίας των Υπουργείων Εξωτερικών, Αθήνας και Λευκωσίας, σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

Η κυρία Θεοχάρους εμμένοντας στις θέσεις της, είχε καταστήσει σαφές πως δεν είχε σκοπό να απολογηθεί στον κύριο Βενιζέλο.

Ένα χρόνο μετά, η Ευρωβουλευτής δικαιώθηκε, για την αρχική αντίδραση της στο κείμενο του εγγράφου  που είχε καταθέσει η Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την ΕΕ στις 17 Μάιου, αφού η Τουρκία απέσυρε τελικά τον επίμαχο όρο, μετά από παρεμβάσεις της Λευκωσίας προς την Λετονική Προεδρία.

Η Κυρία Θεοχάρους ζήτησε έμμεσα απολογία από την Κυπριακή Κυβέρνηση για την στάση που τήρησε τότε απέναντι της, αφήνοντας την ακάλυπτη.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top