ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται νέοι κανονισμοί στο θέμα της διαχείρισης παραλιών λέει ο Χάσικος

Έρχονται νέοι κανονισμοί στο θέμα της διαχείρισης παραλιών λέει ο Χάσικος

Με νέους κανονισμούς, που θα ρυθμίζουν το θέμα της διαχείρισης των υπηρεσιών στις παραλίες απαντά ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, στην Βουλή, θέλοντας να καλύψει το κενό, που δημιουργήθηκε με τους κανονισμούς που ψήφισε η ίδια πέρσι και επέφεραν αλλαγές επί του προσχεδίου των κανονισμών, όπως αυτοί εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκαν από τον ίδιο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι κανονισμοί που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, πιθανόν να αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ αλλοιώνουν το πνεύμα και το γράμμα των κανονισμών, που έφερε η ίδια.

Στο μεταξύ, η Βουλή θα αναθέσει στους νομικούς της συμβούλους, όπως μελετήσουν κατά πόσο μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και κατόπιν να αποφανθούν εάν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα συνάδει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι “η Βουλή, εν τη σοφία της, όχι μόνο δεν ψήφισε, αλλά αλλοίωσε το πνεύμα και το γράμμα των κανονισμών, που έφερε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα θέμα σε σχέση με τις προσφορές για τη διαχείριση των παραλιών”, για να προσθέσει πως “η κυβέρνηση με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα συμβούλευσε τους Δήμους και τις Κοινότητες, που έχουν στα όρια τους παραλίες να διαχειριστούν, όπως προχωρήσουν στη βάση των κανονισμών, που έφερε η κυβέρνηση πριν να αλλοιωθούν, διότι ακριβώς αντίκεινται σε ευρωπαϊκές νομοθεσίες και κατ` επέκταση σε τέτοιες περιπτώσεις δεν τους επιτρέπεται να προχωρήσουν με το τι ψηφίστηκε στη Βουλή, αλλά με το τι ακριβώς υπέρτεροι ευρωπαϊκοί νόμοι επιβάλλουν σε αυτή την περίπτωση”.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών εντός των ημερών θα φέρουν και νέο κανονισμό στη Βουλή, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση, κατά πόσο στα πλαίσια του νόμου λειτουργούν τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια, σε σχέση με τη διαχείρισής των παραλιών.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι “δεν υπάρχει αταξία, ούτε μπάχαλο”, σημειώνοντας ότι “το ΥΠΕΣ παρακολουθεί την όλη κατάσταση και θα κλείσει τελεσίδικα με νέους κανονισμούς, που θα φέρει  στη Βουλή”.

“Μέχρι όμως να ψηφιστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα λειτουργούν στη βάση της οδηγίας, που πήραν από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθ` υπόδειξη της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Γιάννος Λαμάρης, είπε ότι από χθες έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία τον ενημερώνει γι` αυτή την εξέλιξη, κοινοποιώντας του τις γνωματεύσεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις τοπικές αρχές.

Όπως είπε η σημερινή σύσκεψη των Αρχηγών και Εκπροσώπων των κομμάτων αποφάσισε να αποταθεί σε νομικό σύμβουλο, που θα μελετήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να αποφανθεί εάν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα συνάδει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την οποία επικαλείται η κυβέρνηση.

“Θα εξετάσουμε στην επόμενη σύσκεψη των Αρχηγών και Εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής και την πιθανότητα πιθανής προσφυγής της Βουλής στο Δικαστήριο, αν δεν προσφύγουν πολίτες βέβαια που έχουν το δικαίωμα, για να αποφανθεί Σώμα αν αντίκειται ή δεν αντίκειται και όχι ατομικά κάποιος”, είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, είπε ότι είναι γεγονός ότι υπήρχε προβληματισμός για τα θαλάσσια σπορ κατά πόσο αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας ότι “εκεί υπάρχει υποχρέωση στα κράτη μέλη να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν προσφορές και οι προσφορές να είναι ανοικτές”.

“Επειδή ακριβώς, πρόκειται για μια προσφορά, που υπάγεται και υπόκειται στην ασφάλεια των πολιτών και είχαμε καθοδηγηθεί και από τους ναυαγοσώστες που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, γιατί οι ναυαγοσώστες γνωρίζουν σε ποια σημεία οι παραλίες είναι πιο επικίνδυνες, ούτως ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος κρίναμε ότι η ασφάλεια των λουομένων και αυτών που χρησιμοποιούν τα θαλάσσια σπορ ήταν πολύ πιο σημαντική για μας εξ` ου και βάλαμε στους κανονισμούς προϋπόθεση αυτός που θα αναλάβει τα θαλάσσια σπορ να γνωρίζει και τη συγκεκριμένη παραλία, ώστε να έχουμε αυξημένες δυνατότητες προστασίας των πολιτών από τους πνιγμούς και από τα σημεία που κινδυνεύει”, είπε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως “είναι ένα συνταγματικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά, αν η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίζει ότι μια νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, βρίσκεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία και να δίνει οδηγίες στους δήμους ή κοινότητες ή σε άλλα όργανα, να μην ακολουθούν το νόμο που ψήφισε η Βουλή”.

Είπε ότι ο ίδιος έχει προτείνει στον Πρόεδρο της Βουλής και αποδέχτηκε την εισήγηση του να προσκαλέσει στην επόμενη σύσκεψη των Αρχηγών τον Γενικό Εισαγγελέα, για να συζητήσουν  αυτή την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται”.

“Αν κάθε φορά η κυβέρνηση κρίνει ότι μια νομοθεσία, που ψήφισε η Βουλή, πιθανόν να αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποφασίζει από μόνη της να κάνει του κεφαλιού της, σε αντίθεση με αυτό που ψήφισε η Βουλή, νομίζω ότι ανοίγει πλέον ο Ασκός του Αιόλου και δεν ξέρω που μπορεί να φτάσουμε τελικά”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top