Να τηρηθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για Βαρώσια, λέει εκπρόσωπος της Κομισιόν

Να τηρηθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για Βαρώσια, λέει εκπρόσωπος της Κομισιόν

Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Βαρώσι, και επιμένει ότι αυτά πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992), υπενθύμισε σήμερα η Ναμπίλα Μασραλί, αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις ανακοινώσεις Τατάρ και τις αντιδράσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι στο επίπεδο του Συμβουλίου των κρατών μελών η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (PSC) συνεδρίασε το πρωί με αντικείμενο την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα Βαρώσια.

Όπως εξάλλου δήλωσε και ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ παρακολουθεί τις τρέχουσες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα. Η ΕΕ θα αναμένει την επικείμενη τοποθέτηση του ΣΑΗΕ προ όποιας επόμενης κίνησης, εξήγησε η Ναμπίλα Μασραλί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τα κράτη μέλη για το θέμα περιλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν θέσει σε όλες τις τελευταίες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πολύ συγκεκριμένους όρους για την προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα, σημειώνει ο αξιωματούχος. Οι όποιες αποφάσεις εναπόκεινται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ολγκίν σε εγρήγορση: Κρίσιμη προεργασία Μενελάου–Ντανά πριν την συνάντηση Χριστοδουλίδη–Έρχιουρμαν

Ολγκίν σε εγρήγορση: Κρίσιμη προεργασία Μενελάου–Ντανά πριν την συνάντηση Χριστοδουλίδη–Έρχιουρμαν

Σε γενική ανασκόπηση και προεργασία των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση των δύο ηγετών, προέβησαν την Τετάρτη ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Ντανά, σε συνάντησή τους την Τετάρτη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE