ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πυρόπληκτος Πυροσβέστης: «Κοντέψαμε να καούμε και τώρα ζητιανεύουμε αυτά που δικαιούμαστε»

Πυρόπληκτος Πυροσβέστης: «Κοντέψαμε να καούμε και τώρα ζητιανεύουμε αυτά που δικαιούμαστε»

Τη σκληρή μάχη που έδωσε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του με τις φωτιές, περιγράφει στο ThemaOnline πυροσβέστης που «πολέμησε» τις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 3 Ιουλίου στην Κύπρο.  Ο ίδιος μιλάει για τα λάθη της πολιτείας και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, με τα οποία αντιμετωπίζει τους πολίτες. 

Συγκλονίζει με τη μαρτυρία του και μας δίνει μία πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν σε μια πυρκαγιά χωρίς προηγούμενο.

«Ζήσαμε δύσκολες στιγμές, κινδυνέψαμε αρκετές φορές να χάσουμε τη ζωή μας»

«Η πυρκαγιά ήταν κάτι πρωτόγνωρο και άποψη μου είναι ότι ζούμε από θαύμα», είπε συγκεκριμένα ο πυροσβέστης.

Σε μια χαοτική κατάσταση κλήθηκαν να αγωνιστούν οι πυροσβέστες στην μεγαλύτερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πυροσβέστης και η ομάδα του κλήθηκαν έφτασαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή του Αρακαπά Επταγώνιας για να κατασβήσουν τη φωτιά και να να προλάβουν την καταστροφή.

Πρώτο μέλημα τους όπως ο ίδιος είπε ήταν τα σπίτια και οι άνθρωποι… και εκεί κατευθύνθηκαν.

Ο πυροσβέστης ανέφερε πως κινδύνεψε πολλές φορές η ζωή τους. «Μόλις που καταφέραμε να βγούμε έξω να μην καούμε», μας είπε συγκεκριμένα.

Καθώς η φωτιά έκαιγε τα πάντα στο διάβα της, στην κοινότητα Επταγώνια, κι ενώ οι πυροσβέστες πάλευαν να κατασβήσουν ένα σπίτι ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, αντιλήφθηκαν πως η φωτιά κατευθυνόταν προς τον Πυροσβεστικό σταθμό Επταγώνιας, στον οποίο και βρίσκονταν τα αυτοκίνητα και τα προσωπικά αντικείμενα των πυροσβεστών.

Ο πυροσβεστικός σταθμός Επταγώνιας δεν διαθέτει χώρο στάθμευσης και όλοι οι πυροσβέστες στάθμευσαν τα οχήματα τους σε παρακείμενο χώρο έξω από το σταθμό.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, συνέχισαν το ηρωικό τους έργο με πρώτο μέλημα τις ανθρώπινες ζωές που κρατούσαν στα χέρια τους, αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη για την προσωπική τους περιούσια.

Στάχτες και αποκαΐδια έγιναν τα αυτοκίνητα των πυροσβεστών, που πολέμησαν τις φωτιές στην πρώτη γραμμή. 

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, δίνεται βοήθημα για αυτοκίνητα που κάηκαν από την πυρκαγιά 50% της αξίας που θα εκτιμήσει η ίδια η Κυβέρνηση με μέγιστο ποσό τα 5000 ευρώ.

Συγκεκριμένα το αυτοκίνητο του πυροσβέστη εκτιμήθηκε στα 9000 ευρώ, με την κυβέρνηση να του δίνει τα 4500, ενώ αυτοκίνητο άλλου πυροσβέστη το οποίο εκτιμήθηκε στα 33 000 ευρώ δεν παίρνει κανένα επίδομα από την κυβέρνηση λόγω του ότι είχε full ασφάλεια.

Με επιστολή μέσω συντεχνίας στο Υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκαν στην Κυβέρνηση ζητώντας να αποζημιωθούν στο 100% της απώλειας της κινητής τους περιουσίας, εφόσον δεν προσπάθησαν να σώσουν τα οχήματα τους, αλλά παρέμειναν στις θέσεις τους, θέτοντας ως προτεραιότητα το καθήκον τους.

«Ήμασταν καθήκον και έπρεπε να έχουμε διαφορετικό χειρισμό», τόνισε ο πυροσβέστης.

«Θα έπρεπε να είμαστε από τους πρώτους αλλά αντ’ αυτού δεν πήραμε κάποιο βοήθημα ούτε από τον κοινοτάρχη Επταγώνιας που ήταν υπεύθυνος για τον διαμοιρασμό των βοηθημάτων που έδωσε ο κόσμος», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα επιδόματα αυτά, όπως επισήμανε ο πυροσβέστης βρίσκονταν στην κρίση του ίδιου του Κοινοτάρχη.

«Δεν ξέρω εγώ τι ζημιά έχει ο καθένας, εσάς θα σας αποζημιώσει το κράτος», ήταν η απάντηση του Κοινοτάρχη σε σχετική ερώτηση των πυροσβεστών.

Ο ίδιος ο πυροσβέστης δηλώνει πως νιώθουν αδικημένοι από την Πολιτεία και από την Κυβέρνηση και πως αυτή τη στιγμή ζητιανεύουν αυτά που δικαιούνται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top