ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κυβερνητικά σχέδια επιδότησης επιτοκίων ωθούν τη ζήτηση δανείων

  Τα κυβερνητικά σχέδια επιδότησης επιτοκίων ωθούν τη ζήτηση δανείων

Η ανοδική πορεία στη ζήτηση δανείων, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα,  οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα κυβερνητικά σχέδια επιδότησης επιτοκίων.  Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα σχέδια επιδότησης των επιτοκίων που εφαρμόζονται βοηθούν την αγορά. Εφαρμόζονται στο πλαίσιο των μέτρων για ενίσχυση της οικονομίας λόγω  των επιπτώσεων από την εξάπλωση της νόσου COVID- 19.                                                                                                                                         

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι αρμόδιες υπηρεσίες προκύπτει ότι μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου έχουν υποβληθεί για τα Σχέδια επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια συνολικά 2576 αιτήσεις ύψους πέραν των 400 εκ. Ευρώ. Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου 2273 αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 317.830.710 Ευρώ.

Το Σχέδιο καλύπτει στεγαστικά δάνεια σε φυσικά πρόσωπα εντός της Δημοκρατίας που θα εγκριθούν μέχρι 31/12/2021  για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και συγκεκριμένα την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας περιλαμβανομένης και της αγοράς του οικοπέδου.

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 400.000 Ευρώ. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 371 δάνεια ύψους 82.273.790 Ευρώ. Το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου Νέων Στεγαστικών και Επιχειρηματικών Δανείων θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε τα Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα τα οποία συμμετέχουν στο Σχέδιο μπορούν να εγκρίνουν αιτήσεις δυνητικών δανειοληπτών.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του έτους, το σύνολο των επιχορηγημένων από το κράτος δανείων θα ξεπεράσει το 1 δις Ευρώ. Τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα τα καθαρά νέα δάνεια για αγορά κατοικίας ανήλθαν στα 114 εκατομμύρια Ευρώ, φτάνοντας σε νέο ιστορικό μηνιαίο ρεκόρ από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, παραχωρήθηκαν συνολικά 1,39 δισεκατομμύρια Ευρώ καθαρά νέα δάνεια, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top