Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

«Πυροβολούν» οι υπόδικοι κεντρικών φυλακών: «Πολλοί έχουν υποτροπιάσει από κατάχρηση εξουσίας και υπέρμετρη αστυνομική βία» - ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

11.08.2021
20:05
Αστυνομικό Ρεπορτάζ

Σε σοβαρές καταγγελίες πέρασαν οι κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών, για το θέμα τις έρευνας που πραγματοποίησαν μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού, στις φυλακές τις προηγούμενες μέρες.

Δίνοντας στη δημοσιότητα μια μακροσκελή επιστολή, οι κρατούμενοι τονίζουν πως πρόκειται για αναληθή γεγονότα, τα οποία επιδίωξαν εντεταλμένοι με σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Να σημειώσουμε ότι η επιστολή υπογράφεται από 100 – περίπου – υπόδικούς, θέλοντας να υπογραμμίσουν πως όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Αυτούσια η επιστολή: 

«Ως εκ τούτου, ως υπόδικοι δεν ακολουθούμε σωφρονιστικά προγράμματα, όπως οι κατάδικοι, ούτε είμαστε εδώ για σκοπούς αναμόρφωσής μας, αλλά επιτηρούμαστε γι’ αυτό τον περιορισμένο σκοπό. Επίσης, να αναφέρουμε πως με βάση το νομικό σύστημα της χώρας μας, δεν μας αποζημιώνει κανείς για την αποστέρηση της ελευθερίας, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα τρία χρόνια.

Πολλοί από τους υπόδικους έχουν υποτροπιάσει από κατάχρηση εξουσίας και υπέρμετρη αστυνομική βία. Ωστόσο, είτε υπόδικος είναι κανείς, είτε κατάδικος, δεν παύει να έχει ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο υπόλοιπος κόσμος και δεν πρέπει αυτά να διαμορφώνονται αναλόγως της περίπτωσης. Σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, οι υπόδικοι αναφέρουν πως η Αστυνομία είχε απαίτηση να ανοιχτούν όλα τα κελιά της πτέρυγας, με αποτέλεσμα να αναστατωθούν όλοι οι κρατούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία εμπλοκή.

Και εδώ διερωτόμαστε… Εάν η Αστυνομία θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα διαμέρισμα υπόπτου, θα ανοίξει όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας; Εάν θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα σπίτι, θα ανοίξει τα σπίτια όλα της γειτονιάς; Εξ ου και οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν, αφού ήταν η πρώτη φορά που το έπρατταν αυτό, καθώς σε προηγούμενες έρευνες, η πρακτική που ακολουθείτο ήταν να πραγματοποιείται έρευνα μόνο στα κελιά των υπόπτων. Επειδή κάποιοι μίλησαν για “βραβείο Όσκαρ”, το βραβείο θα πρέπει να απονεμηθεί σε αυτούς που εμπνεύστηκαν τα γεγονότα και τα διέρρευσαν στα ΜΜΕ, με βάση το δικό τους σενάριο και με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί, που είναι καλά γνωστοί σε όλους.

Πέραν τούτου, για μια έρευνα σε ένα κελί 3χ3, ήρθαν στις φυλακές 14 αστυνομικοί, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από άλλες δεκάδες προηγούμενες περιπτώσεις, όπου έρχονταν 2-3 αστυνομικοί και με τους οποίους ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα. Εκ των υστέρων, ενημερωθήκαμε ότι η αρχική επιδίωξή τους ήταν να εισέλθουν ανώνυμοι κουκουλοφόροι αστυνομικοί με ρόπαλα. Μήπως έχει κάποια σχέση η ενέργεια αυτή της Αστυνομίας με την καταγγελία κρατούμενων στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς;

Μετά την πάροδο κάποιων ημερών, μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού έφθασαν εκ νέου στις φυλακές για έρευνες, έχοντας αυτή τη φορά μαζί τους ρόπαλα και σπρέι, με αποτέλεσμα η διεύθυνση των φυλακών να τους απαγορεύσει την είσοδο, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Τελικά στην πτέρυγα εισήλθαν αστυνομικοί του ΤΑΕ Λεμεσού, που δεν έφεραν κουκούλες, αλλά ούτε και ρόπαλα. Συνέπεια αυτού, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα ή αναστάτωση κατά τη διάρκεια της έρευνας, αντιθέτως όλοι οι υπόδικοι συνεργάστηκαν με τους αστυνομικούς και τη διεύθυνση των φυλακών.

Στη συγκεκριμένη πτέρυγα υπάρχουν υπόδικοι, που έζησαν τα γεγονότα του παρελθόντος και οι τελευταίες ενέργειες της Αστυνομίας παρέπεμψαν σε αυτές τις εποχές, όπου παραβιάζονταν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς το έργο που επιτελείται από τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών αναγνωρίζεται από τις πλέον αρμόδιες επιτροπές.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από κάποιους εντεταλμένους, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις στέλνοντας το μήνυμα πως είμαστε εγκληματίες, διακινούμε ναρκωτικά και οργανώνουμε εγκλήματα μέσα από τις φυλακές, ας στρέψουν τα βλέμματα αλλού, αφού η συγκεκριμένη αναφορά κατάντησε καραμέλα για να δικαιολογήσουν κάποιοι την δική τους ανεπάρκεια.

Τέλος, θα θέλαμε να στείλουμε μήνυμα προς την αστυνομία πως οι νομοθεσίες είναι για όλους και ίδια πρέπει να είναι η μεταχείριση. Ας στρέψει επιτέλους η Αστυνομία και λίγο τα μάτια της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, που βρίσκεται σε χώρο εκτός των φυλακών και εξουσία ασκεί η Αστυνομία (ΥΚΑΝ), πόσα εγκλήματα γίνονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως δολοφονίες, διακινήσεις ναρκωτικών, αλλά και ψευδορκίες από αλά καρτ μάρτυρες με την πολυτέλεια των κινητών τους τηλεφώνων, με τη δική τους ανοχή και άδεια και με τις διάφορες ανέσεις που τους παρέχονται. Με την παρούσα ανακοίνωση μας, καλούμε την έντιμη υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και να σταθεί στο πλευρό της Διεύθυνσης των Φυλάκων, μην επιτρέψει να επέλθουν οι κακές εποχές του παρελθόντος.

Υστερόγραφο: Η αναφορά μας που γίνεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων-εκτός του ότι είναι κοινό μυστικό-υπάρχουν και γραπτές καταθέσεις ενώπιον των αρμόδιων αρχών».