Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαζί με τα βιβλία θα έχουν και το rapid τεστ οι μαθητές – Πως επιστρέφουν στα σχολεία

Μαζί με τα βιβλία θα έχουν και το rapid τεστ οι μαθητές – Πως επιστρέφουν στα σχολεία

Συνάντηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σχετικά με το θέμα της πανδημίας, είχαν την Τετάρτη με τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.


Κατά τη συνάντηση, η ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε την πάγια θέση της Οργάνωσης ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, αλλά θα πρέπει να είναι πάνω σε εθελοντική ή προαιρετική βάση, και όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, από τη στάση που τήρησε ο Υπουργός Υγείας «φαίνεται ότι δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε πρόθεση για υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι τη συνάντηση τη ζήτησαν οι ίδιοι, διότι σε τρεις εβδομάδες τα σχολεία ανοίγουν και ήθελαν να συζητήσουν κάποια σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με την πανδημία.

Η ΟΕΛΜΕΚ, είπε, ζήτησε τη χρησιμοποίηση κινητών μονάδων σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια για διευκόλυνση μαθητών και εργαζομένων για τη διενέργεια rapid test.

«Για το θέμα αυτό, απάντησαν θετικά και ο Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Υγείας για να υπάρχουν και φέτος κινητές μονάδες για rapid test στα σχολεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση ζήτησαν να εξεταστεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή , το ενδεχόμενο κατά πόσο η διενέργεια ελέγχου για κορωνοϊό από τις κινητές μονάδες να γίνεται μια φορά την εβδομάδα και όχι κάθε 72 ώρες, «γιατί θα προκαλούνται έτσι προβλήματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων».

«Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα το εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό. Θα δουν τις πρώτες εβδομάδες ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας και αναλόγως θα δουν. Μέχρι τότε θα γίνεται ο έλεγχος κάθε 72 ώρες», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η ΟΕΛΜΕΚ επανέλαβε το αίτημά της για τοποθέτηση των μονοθέσιων θρανίων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021 για όλα τα γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις επαρχίες.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα φαίνεται από ό,τι μας ενημέρωσαν στην επαρχία Λεμεσού, που το πιο πιθανόν τα μονοθέσια θρανία να τοποθετηθούν πλήρως μέσα στον Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε, επιπρόσθετα, ότι ζήτησαν επικαιροποιημένο πρωτόκολλο, που να φαίνονται ξεκάθαρες οδηγίες προς τις Διευθύνσεις των σχολείων πώς θα αντιμετωπίζουν ένα περιστατικό ή οποιονδήποτε ζήτημα σχετικό με την πανδημία.

«Για το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο, εμείς γράψαμε 15 με 16 σημεία περίπου, ερωτήματα βασικά», σημείωσε.

Παραδείγματος χάριν, είπε ο κ. Χατζησάββας, ερωτήματα όπως για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται από τους μαθητές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, για το ποιος θα ελέγχει όσους έρχονται στα σχολεία για διάφορους λόγους, για το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται όταν ένα εμβολιασμένο άτομο είτε εκπαιδευτικός είτε μαθητής είτε προσωπικό στο σχολείο έρθει σε επαφή με άτομο που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό, για το ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνονται όταν μη εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με κρούσμα.

«Να ορίσουν ξανά τι εννοούν στενή επαφή. Να ξεκαθαρίσουν και πότε κάποιος θεωρείται στενή επαφή με άτομο που διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Αρκετά ερωτήματα υποβάλαμε. Να ξεκαθαρίσει και η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Όλα αυτά εμείς τα θέλουμε συγκεντρωμένα. Εμείς ζητούμε να δημιουργηθεί ένας ειδικός αριθμός τηλεφώνου για άμεση επικοινωνία τον διευθύνσεων των σχολείων με αρμόδια άτομα σε θέματα πανδημίας είτε είναι του Υπουργείου Παιδείας είτε του Υπουργείου Υγείας, ώστε να δίνει άμεσα απαντήσεις για διαχείριση ενός ζητήματος που ενδεχομένως δεν περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζησάββας είπε, επίσης, ότι εξέφρασαν την πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ στους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός.

«Θα πρέπει να είναι πάνω σε εθελοντική ή προαιρετική βάση και από τη στάση που τήρησε ο Υπουργός Υγείας φαίνεται ότι δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε πρόθεση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Θα πρέπει να βρει τρόπο η ίδια Κυβέρνηση να ενημερώσει τα άτομα τα οποία προβληματίζονται, να τους προσεγγίσει με τον κατάλληλο τρόπο με στόχο να πειστούν», σημείωσε.

Πρόεδρος ΟΛΤΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι είχαν συνάντηση την Τετάρτη με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά σχετικά με το θέμα της πανδημίας.

«Κατά την συνάντηση έγινε κάποια ανταλλαγή απόψεων. Ζητήσαμε κάποιες διευκρινίσεις και συμφωνήσαμε ότι όταν οι επιδημιολόγοι κάνουν τις τελικές εισηγήσεις και σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει η Κύπρος προς τα τέλη Αυγούστου, να συναντηθούμε και πάλι για να ενημερωθούμε για το πώς θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά σε σχέση με την πανδημία», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λετυμπιώτης για Δόξα: «Ήταν λάθος - Δεν υπήρχε σκοπιμότητα ή δόλος»

Προς ποινικοποίηση το bullying σε σχολεία, εργασία και στράτευμα – Οι ποινές

Ενισχύεται με live chat το 1450 - Σχεδόν 200.000 κλήσεις μέχρι στιγμής - Το «μυστικό» που οδήγησε στην επιτυχία του

«Επώδυνη διαδικασία το άνοιγμα του λογαριασμού του ρεύματος» – «Φωνάζει» για αισχροκέρδεια στις τιμές ο Λεβέντης

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Πάφο - Σε κρίσιμη κατάσταση 57χρονος - Υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία

Έβγαλε όπλο μετά από συμπλοκή σε νυκτερινό κέντρο στη Λευκωσία - Στις πέντε οι συλλήψεις

Απόπειρα φόνου στην Πάφο: Η κατάσταση της υγείας 31χρονου που δέχτηκε πυροβολισμούςΔιορθωτικές κινήσεις από τον Πρόεδρο, έρχονται αλλαγές

Διορθωτικές κινήσεις από τον Πρόεδρο, έρχονται αλλαγές

Μια σειρά από αλλαγές προγραμματίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να καλύψει αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί και έχουν προκαλέσει προβλήματα δυσλειτουργίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top