ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαυρογιάννης: Χρειάζονται εχέγγυα που να μεγιστοποιούν το αίσθημα ασφάλειας των δύο κοινοτήτων

Μαυρογιάννης: Χρειάζονται εχέγγυα που να μεγιστοποιούν το αίσθημα ασφάλειας των δύο κοινοτήτων

Πρέπει να βρεθούν εχέγγυα ασφάλειας που να κατοχυρώνουν όλους τους Κυπρίους και να μεγιστοποιούν το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων, είπε απόψε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΕΔΗΣΥ με θέμα “Κυπριακό: Το χθες, το σήμερα, το αύριο”, και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εγγυήσεων ο Ε/κ διαπραγματευτής αναφέρθηκε στη θέση της ε/κ πλευράς όπως έχει κατατεθεί ότι το σύστημα των εγγυήσεων έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να καταργηθεί.

Πρέπει να βρεθούν, είπε, εχέγγυα ασφάλειας που να κατοχυρώνουν όλους τους Κυπρίους και να μεγιστοποιούν το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και το πιο σπουδαίο, όπως ανέφερε, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, η οποία έχει οδηγήσει στην αναθεώρηση μιας από τις “ιερές αγελάδες” του Κυπριακού που είναι η αποστρατικοποίηση. Η Κύπρος πρέπει να μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα και ως πλήρες μέλος θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της συμμετοχής, είπε ο Ε/κ διαπραγματευτής.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι το θέμα των εγγυήσεων έχει και μια δεύτερη πτυχή που συνίσταται στην επιδίωξη της Τουρκίας να έχει λόγο στην Κύπρο και για να αντιμετωπιστεί αυτό θα πρέπει, σημείωσε, να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας με την Τουρκία μετά τη λύση.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι οι τωρινές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες, επειδή το διεθνές ενδιαφέρον παραμένει, η συγκυρία στην ανατολική Μεσόγειο είναι ευνοϊκή, η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ συμβάλλει προς την κατεύθυνση της λύσης και ταυτόχρονα οι πρόσφατες εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική.

Τόνισε δε ως “καθοριστικής σημασίας” αυτό που λέχθηκε στο δείπνο των δύο ηγετών προ μερικών εβδομάδων ότι υπάρχει “κοινό όραμα για το μέλλον του τόπου”.

Ό κ. Μαυρογιάννης, είπε πως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματευτές προσπαθούν να προετοιμάσουν όσο το δυνατό περισσότερο και καλύτερα το έδαφος για τους ηγέτες για να προχωρήσουν. Υπάρχει μια δεύτερη πορεία, παράλληλη, η οποία δεν πρέπει να επηρεάζει την πρώτη, όπως ανέφερε, που είναι η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, χαμηλής πολιτικής, ουσιαστικά όμως για να κάνουν την αλλαγή επί του εδάφους. Πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια τρίτη πορεία, που είναι η δημόσια διπλωματία, η επαφή δηλαδή των δύο ηγετών με τον κόσμο για να τον ακροαστούν και να προσαρμόσουν τις επιδιώξεις τους στις ανάγκες του τόπου.

Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία του κοινού οράματος, εξήγησε, σημειώνοντας πως η λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να έρθει από έξω, ούτε θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ούτε και ψεύτικα διλήμματα.

Ο Ε/κ διαπραγματευτής είπε ότι αποτελεί βασική διαπίστωση πως η μη λύση, δεν είναι λύση, σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον χωρίς λύση. Η μη λύση είναι παραίτηση και αποδοχή των τετελεσμένων, είπε.

Διερωτήθηκε επίσης πώς είναι ηθικά δυνατό να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους Ευρωπαίους, αλλά δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε μεταξύ μας.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως ο Πρόεδρος εκφράζει με απόλυτη συνέπεια την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στη λύση του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε, η κοινή διακήρυξη θέτει “γερές βάσεις” τόσο για την ουσία της επιδιωκόμενης λύσης, όσο και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τη μεθοδολογία.

Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν έχουμε ήδη, ανέφερε, καταθέσει όλες τις προτάσεις και αντιπροτάσεις μας, και εναλλακτικές επιλογές για όλα τα θέματα, προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά που έχουν καλυφθεί όλα τα θέματα, και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ουσιαστική συζήτηση.

Μιλώντας για τις βασικές αρχές της λύσης, αναφέρθηκε στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ, θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες που θα είναι πολιτικά ίσες και θα υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή στο ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αυτές οι αρχές, τόνισε, θα συμφιλιωθούν πλήρως με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Δεν μπορεί να υπάρξει ιδεατή λύση, ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ, αλλά θα είναι προϊόν ενός ιστορικού συμβιβασμού, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του, ένα παράθυρο ελπίδας έχει ανοίξει στο Κυπριακό, με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και την παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στην ηγεσία της ε/κ κοινότητας. “Η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/κ συμπατριωτών μας επέλεξαν την πολιτική της επανένωσης μέσα από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”, είπε.

Χρειάζεται, συνέχισε, να παραμείνουμε προσγειωμένοι, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα, και υπάρχουν επιχειρήματα για να πειστεί η Τουρκία ότι ο μοναδικός δρόμος που βγάζει κερδισμένους τους πάντες είναι ο δρόμος της ειρήνης και της επανένωσης.

Μια επανενωμένη Κύπρος, σημείωσε, μπορεί να είναι πυλώνας οικονομικής, διπλωματικής, πολιτικής και ενεργειακής σταθερότητας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια δεν πρέπει να διχαστεί ο λαός, ούτε να διαχωριστεί σε “μειοδότες” που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν οποιαδήποτε λύση και σε “απορριπτικούς” που ψήφισαν όχι το 2004 και είναι έτοιμοι να απορρίψουν οποιαδήποτε λύση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, των Τ/κ συμπεριλαμβανομένων, επιθυμεί την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αναλύοντας τα οικονομικά οφέλη από τη λύση, ο αναπληρωτής ΓΓ του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Kemal Baykalli, είπε ότι ο τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί μετά τη λύση, τα κόστη στις μεταφορές και τη ναυτιλία θα μειωθούν, ενώ οι Ε/κ θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στις τουρκικές αγορές και στις αγορές της Μέσης Ανατολής και παράλληλα ο τομέας των υπηρεσιών θα έχει πρόσβαση σε Τ/κ πελάτες.

Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθούν συνέργειες ανάμεσα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Ένα σχέδιο που θα στηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Κύπρο και την οικονομία της, και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Παράλληλα, είπε, θα μπορούμε να αναπτύξουμε μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης και ενιαία περιβαλλοντική στρατηγική.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιά στάση θα τηρήσει η Τουρκία, ο τουρκολόγος Σώτος Κτωρή, είπε ότι οι ενδείξεις συνηγορούν πως η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει την επίλυση του Κυπριακού, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποκομίσει οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα, και ειδικότερα, θα αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, θα υποβοηθήσει στην υλοποίηση της φιλοδοξίας της να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, εξέλιξη που αναπόφευκτα θα ισχυροποιήσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο στη περιοχή και θα τονώσει την ανάπτυξη δυναμική της οικονομίας της.

Σε αυτή την κατεύθυνση, είπε, κινούνται και μια σειρά από πρόσφατες επικοινωνιακές χειρονομίες της τουρκικής κυβέρνησης, που προδιαθέτουν για μια πιο εποικοδομητική στάση στην υπό εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο κ. Κτωρής ανέφερε ότι ανεξαρτήτως της τουρκικής στάσης, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η βούληση των Τ/κ ως καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων, προσθέτοντας ότι το κλειδί της λύσης δεν βρίσκεται μόνο στην Άγκυρα. Η εμμονή στην πολιτική ισότητα, στη διζωνικότητα, στις εκτεταμένες αρμοδιότητες των ομόσπονδων πολιτειών, στην εισαγωγή ρυθμίσεων που να αποτρέπουν την κυριαρχία της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας συνιστούν αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της πολιτικής θεώρησης και του Μουσταφά Ακιντζί, είπε ο κ. Κτωρής, προσθέτοντας πως η πρόταξη αυτών των διεκδικήσεων κινείται στη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του ομοσπονδιακού πολιτεύματος και δεν συνεπάγεται μια “πολιτειακή τερατογένεση”.

Όπως ανέφερε, η παρουσία της ΕΕ στην Κύπρο επηρεάζει εκ των πραγμάτων θετικά το πλαίσιο της λύσης και η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για τη γεφύρωση διαφορών σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, διατυπώνοντας λειτουργικές, βιώσιμες και κοινά αποδεκτές εισηγήσεις, για παράδειγμα, στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ή στη διαμόρφωση ενός εγγυητικού μηχανισμού εφαρμογής της λύσης. Επιπλέον, στο πλαίσιο που διαμορφώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο διασφαλίζεται ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πλήρης εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, έστω κι αν για κάποιες θα απαιτηθούν μεταβατικές διατάξεις, και κυρίως εσωτερικοποιείται σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών, εξέλιξη που επιτρέπει να αμβλυνθούν οι εθνοκοινοτικές αντιθέσεις και να διαμορφωθούν συνεκτικές συνέργειες σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στους πολίτες του ομοσπονδιακού κράτους. 

Πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα του κόσμου και να αποφύγουμε την επιβολή λύσης στο λαό της Κύπρου, είπε το μέλος της Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο Mertkan Hamit. Δεν καταφέραμε να βρούμε ρεαλιστικές πολιτικές οι οποίες να οικοδομούν τη διαδικασία της ειρήνευσης, είπε, σημειώνοντας πως χωρίς μια τέτοια διαδικασία μετά από μια διένεξη είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να αποδεχθούν οποιαδήποτε λύση.

Η ιστορία μας κάνει να φοβόμαστε τη διαδικασία και να είμαστε λιγότερο θαρραλέοι, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι φοβούνται μήπως θυματοποιηθούν και πάλι, γι` αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό και να υπάρξουν οράματα και πολιτικές που να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποδεκτούν τη διαδικασία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top