ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αφγανός πρώην παρουσιαστής ζει στην Κύπρο - «Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι για την οικογένειά μου - Δεν μπορούν να φύγουν»

Αφγανός πρώην παρουσιαστής ζει στην Κύπρο - «Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι για την οικογένειά μου - Δεν μπορούν να φύγουν»

Την απόφαση όπως αποχωρήσει από το Αφγανιστάν πήρε το 2015 ο Mahmood Shah Noori, ο οποίος σήμερα ζει στην Κύπρο.

Ο ίδιος διηγείται την ιστορία του μέσα από την κάμερα του «Alpha», μιλά για τη φιλοξενία των Κυπρίων, την ανησυχία για τους συμπολίτες του αλλά και τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει αυτή την απόφαση πριν από έξι χρόνια.

Η ακραία συμπεριφορά που εκδηλώνουν προς τους Αφγανούς και δη προς τους δημοσιογράφους, ο κίνδυνος να χάσουν την ζωή τους ανά πάσα στιγμή, η τρομοκρατία που σκορπούν, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της γυναίκας στην κοινωνία ώθησαν την οικογένεια του σε φυγή, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αρχικά αναζήτησα την τύχη μου στην Ινδία, χωρίς ωστόσο επιτυχία, 5 μήνες μετά αποφάσισα να καταφύγω στην Ευρώπη. Πήγα στην Κωνσταντινούπολη για να πάω σε άλλες χώρες, όταν τα έχασα όμως όλα τα χαρτιά μου ήρθα στο βόρειο τμήμα και σε συνεργασία  με το Ηνωμένα έθνη και ήρθα εδώ. Πήγα στο τμήμα μετανάστευσης έδωσα τα δακτυλικά μου αποτυπώματα και ξεκινήσαμε μια κανονική ζωή στην Κύπρο. Από τον Οκτώβριο του 2015 ζω μαζί με τη γυναίκα και τα 3 μου παιδιά στην Κύπρο, το τρίτο γεννήθηκε εδώ, υπό το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ζω με την οικογένειά μου σε μια ειρηνική χώρα και όλα λειτουργούν καλά εδώ. Ναι έχω πολλούς κύπριους φίλους εδώ είναι πολύ φιλικοί άνθρωποι και η σύζυγός μου δουλεύει εδώ και τα 2 μου παιδιά μιλούν άπταιστα ελληνικά. Τους λέω να μου μάθουν και εμένα αλλά ξέρω ότι η ελληνική γλώσσα είναι πολύ δύσκολη προσπάθησα να μάθω. Πάνε κανονικά στο σχολείο δεν έχουν κανένα πρόβλημα και δεν υπάρχει ρατσισμός, είναι πολύ φιλικοί και το σχολείο μας έχει πολύ καλά τα παιδιά, και τους μαθητές και είμαι πολύ ευτυχισμένος, για τα παιδιά μου ότι πάνε κανονικά στο σχολείο».

Καταληκτικά, αναφέρθηκε σε μέλη της οικογένειάς του που βρίσκονται στο Αφγανιστάν λέγοντας ότι «ο πατέρας μου και τα αδέλφια μου εργάζονται στο στρατό, είχαν αποφοιτήσει από την αστυνομική ακαδημία, και ο δεύτερος μου αδελφός είναι γιατρός και εργάζεται στο στρατό.

Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι για αυτούς για να μπορώ να τους βοηθήσω και να τους καλέσω εδώ στην Κύπρο, το έχω αποφασίσει πως θέλω να το κάνω όμως δεν μπορώ και κάποια στιγμή θα το κάνω, είναι όμως πολύ δύσκολα. Οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψουν.

Τα γραφεία για την έκδοση των διαβατήριων είναι τώρα όλα κλειστά. Οι Ταλιμπάν δεν αφήνουν τον κόσμο να μπει στο αεροδρόμιο. Ελπίζω μελλοντικά να ανοίξουν τα αεροδρόμια και να πάνε στον προορισμό τους αλλά είναι πολύ δύσκολο».

Δείτε αυτούσιο το βίντεο με τη συνέντευξή του στον Alpha:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top