ΥΓΕΙΑ

Πιθανό σημάδι σοβαρής πνευμονικής νόσου αν προσέξετε αυτές τις αλλαγές στην φωνή σας

Πιθανό σημάδι σοβαρής πνευμονικής νόσου αν προσέξετε αυτές τις αλλαγές στην φωνή σας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πνευμονικών παθήσεων, που εμποδίζουν την σωστή λειτουργία των πνευμόνων και, δυστυχώς, είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία από τις μεγαλύτερες υποκείμενες αιτίες θανάτου.

Η έγκαιρη διάγνωση αυτής της κατάστασης είναι το κλειδί για την πρόληψη του θανάτου. Αλλά οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν ορισμένα πρώιμα συμπτώματα, παρά μόνον αφότου η νόσος έχει προχωρήσει πολύ και η θεραπεία είναι πια πολύ δύσκολη.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα σημάδια της ΧΑΠ, τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μερικά είναι τόσο “απλά” που φαίνονται ακόμα και όταν μιλάτε.


Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη φωνή σας, μπορεί να έχετε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Η φωνή σας μπορεί να ακούγεται διαφορετική όσο μεγαλώνετε και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Αλλά ορισμένες αλλαγές θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδι κάτι πιο ανησυχητικού. Η δρ. Leann Poston από το Invigor Medical λέει, ότι οι αλλαγές στην φωνή όπως η βραχνάδα και η δύσπνοια είναι και τα δύο κοινά σημάδια της ΧΑΠ. Είναι, άλλωστε, μια πνευμονική πάθηση που οδηγεί σε φλεγμονή και ερεθισμό των αεραγωγών.

«Με τους πρησμένους αεραγωγούς, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί αρκετή ροή αέρα για μια φυσιολογική ποιότητα φωνής», εξηγεί η δρ. Poston. Λέει ότι η φλεγμονή από την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα και υπερβολική επικάλυψη βλέννας στις φωνητικές χορδές.

Θα πρέπει να ελέγξετε τους πνεύμονές σας το συντομότερο δυνατό
Εάν παρατηρήσετε αυτές τις φωνητικές αλλαγές, οι πνεύμονές σας πιθανότατα έχουν ήδη πρόβλημα. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι να εμφανιστεί σημαντική βλάβη στους πνεύμονες. Η δρ. Poston λέει ότι πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για εξετάσεις στους πνεύμονές σας, εάν παρατηρήσετε αυτές τις αλλαγές στην φωνή σας, καθώς και εάν εμφανίσετε χρόνιο βήχα, επίμονο συριγμό, ή δύσπνοια.

Άλλα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν:

  • παραγωγή βλέννας
  • σφίξιμο στο στήθος
  • έλλειψη ενέργειας
  • ακούσια απώλεια βάρους και
  • πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια ή τα πέλματα

Τα συμπτώματά σας πιθανότατα θα εκδηλωθον κατά τη διάρκεια “επεισοδίων έξαρσης” της νόσου. Τα συμπτώματα γίνονται χειρότερα για μερικές ημέρες σε σχέση με ό,τι βιώνετε καθημερινά.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια, αλλά συχνά υποτιμάται στα αρχικά της στάδια
Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική ασθένεια που πιθανότατα θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Οι γιατροί χρησιμοποιούν γενικά μια σειρά θεραπευτικών μεθόδων για την ΧΑΠ, από διάφορα φάρμακα έως πνευμονικές θεραπείες και πιθανώς ακόμη και χειρουργική επέμβαση. «Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την λειτουργία των πνευμόνων σας», λέει η δρ. Poston.

Αλλά επειδή οι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν απαραίτητα ότι τα πρώιμα συμπτώματα σχετίζονται με ΧΑΠ, σε μεγάλο βαθμό η νόσος δεν διαγιγνώσκεται όσο συχνά θα έπρεπε. Μια ανασκόπηση του 2018, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine έδειξε ότι, συλλογικά, περίπου το 70% των ατόμων με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια παγκοσμίως δεν διαγιγνώσκεται επαρκώς κι εγκαίρως.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η ΧΑΠ μπορεί να προκαλέσει άλλες μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία
Η βλάβη από την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες. Τα άτομα με ΧΑΠ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πολλές άλλες παθήσεις. Είναι πιο πιθανό να έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία και περισσότερες επιπλοκές από άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Επίσης, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, οστεοπόρωση και καρκίνο του πνεύμονα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top