Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Νουρής: Η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης

12.09.2021
15:42
Πολιτική

H ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει εμπράκτως να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στα εγκαίνια του νέου Κοινοτικού κτηρίου και Μουσείου του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Στυλιανού Λένα, στην Κοινότητα Χανδριών.


Όπως είπε, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, που δημιουργήθηκαν ως απότοκο της πανδημίας, το Υπουργείο παραμένει στοχοπροσηλωμένο σε δράσεις, που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως είναι τα στεγαστικά και επιδοματικά σχέδια του Υπουργείου μας.
 
«Παράλληλα, μέσω μιας συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνεχίζουμε αδιάλειπτα την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής στις αγροτικές και περιαστικές περιοχές, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην ώθηση της ανάκαμψης, στην ανάπτυξη της υπαίθρου και ορεινών περιοχών. Στόχος μας η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών που διαμένουν εκεί, αλλά και η μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των ρευμάτων αστυφιλίας, που μαστίζουν κυρίως τις ορεινές κοινότητες της Κύπρου», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, πέραν από τους εθνικούς, και όσους ευρωπαϊκούς πόρους διατίθενται στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έργα ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές και στην ύπαιθρό μας.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε επίσης ότι μέσω της αρμόδιας Μονάδας των Ευρωπαϊκών Ταμείων, η Κυβέρνηση θα προκηρύξει τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), πρόσκληση για το Μέτρο 7. Ένα σχέδιο για πού επιδοτεί Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές.

Η πρόσκληση αυτή, όπως είπε, θα αφορά δράσεις, όπως αναπλάσεις δημόσιων χώρων, πλατείες, πυρήνες, δρόμους κοινοτήτων, πάρκα, γραμμικά πάρκα και δημιουργία υποδομών για λαϊκές αγορές. Ο διαθέσιμος επιλέξιμος προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα €7,3 εκ., ενώ στην υλοποίηση των έργων θα περιλαμβάνεται  επιπλέον και το ποσό της τοπικής συνεισφοράς.
Το σχέδιο στοχεύει στις αγροτικές περιοχές της Κύπρου, δηλαδή όλες τις Τοπικές Αρχές (Δήμους και Κοινότητες) που δεν συμπεριλαμβάνονται στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των πόλεων (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος), άρα και τα Χανδριά.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ιδίου σχεδίου της περιόδου 2014-2020 έχουν ήδη υλοποιηθεί αριθμός έργων στην περιοχή Πιτσιλιάς, αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 53% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην  Αποκατάσταση του Νερόμυλου της Πλατανιστάσας, που στοίχισε €470 χιλ. και στον Πολυθεματικό Χώρος Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας στον Αγρό, με δαπάνη €590 χιλ., ως δύο από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που ολοκληρώθηκαν πέρυσι.

Είπε επίσης ότι το 2019 υλοποιήθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου (α’ φάση), με προϋπολογισμό γύρω στις €500 χιλ., το Πολιτιστικό Κέντρο Σπηλιών, αξίας €420 χιλ., ο εξωραϊσμός του Πυρήνα της Κοινότητας της Παναγιάς, δαπάνης €840 χιλ. και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Λευκάρων (α’ φάση), κόστους €700 χιλ., είναι μερικά από τα αυτά τα έργα.
Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Κέντρο Τουριστικής Ενημέρωσης Μουτουλλά – Δρόμοι του Νερού, το οποίο έχει εκτιμηθεί γύρω στις €382 χιλ.

Αναφέρηκε στο πάγιο αίτημα των Χανδριών για τη διαπλάτυνση του δρόμου  Φτερικούδι – Άλωνας – Πολύστυπου – Χανδριών και είπε ότι είναι ένα έργο 13.5 περίπου χιλιόμετρων, το οποίο θα βοηθήσει στη διακίνηση των κατοίκων των γύρω Κοινοτήτων, αλλά και των επισκεπτών γενικότερα.
 
«Περί τα τέλη του 2021 με αρχές του 2022, προγραμματίζεται η προκήρυξη του πρώτου τμήματος του έργου (δρόμος Φτερικούδι – Άλωνας), με τη δαπάνη να εκτιμάται γύρω στα €6 εκ. περίπου, ενώ η επόμενη φάση Χανδριά– Πολύστυπος, η οποία προϋπολογίζεται γύρω στα €6.7 εκ., θα προωθηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου τμήματος», σημείωσε.

Επιπλέον, είπε ότι η Πνευμονολογική και Φυματιολογική Κλινική και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Κυπερούντας, συνολικού κόστους πέραν των €6,8 εκ., τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός λίγων μηνών, θα συμβάλουν στην παροχή ποιοτικότερων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στους κατοίκους των Χανδριών αλλά και των άλλων χωριών της γύρω περιοχής.

Αναφέρθηκε τέλος στην ανέγερση νέου νηπιαγωγείου στην Κυπερούντα, προϋπολογισμού €1 εκ. και είπε ότι άρχισαν ήδη διαδικασίες για απαλλοτρίωση, ενώ σε ό,τι αφορά στην επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Κυπερούντας με πρόσθετη δαπάνη €2.4 εκ., έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για έναρξη των εργασιών.