ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι ο κωδικός UFI στις ετικέτες των χημικών προϊόντων - Ποια προϊόντα έχουν κωδικό UFI;

Τι είναι ο κωδικός UFI στις ετικέτες των χημικών προϊόντων - Ποια προϊόντα έχουν κωδικό UFI;

Κωδικός UFI στις ετικέτες των χημικών προϊόντων

Τι είναι ο κωδικός UFI;

Τον κωδικό UFI θα τον βρείτε στις ετικέτες ορισμένων χημικών προϊόντων που ενδέχεται να είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Ο κωδικός αποτελείται από δεκαέξι χαρακτήρες και τα αρχικά του ακρωνύμιου UFI αντιστοιχούν σε «Unique Formula Identifier» (Μοναδικός Κωδικός Ταυτοποίησης). Ο κωδικός UFI περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες αριθμών και γραμμάτων που χωρίζονται μεταξύ τους με παύλα. Μπροστά από τον κωδικό βρίσκεται πάντα το ακρωνύμιο «UFI».

Τον κωδικό UFI μπορείτε να τον εντοπίσετε στις ετικέτες των περισσότερων καθαριστικών προϊόντων που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας, σε μπογιές, σε απολυμαντικά προϊόντα ακόμα και σε χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικό ή βιομηχανικό περιβάλλον.

Ο κωδικός UFI βρίσκεται στην ετικέτα του προϊόντος και παρέχει πληροφορίες για τα συστατικά και την τοξικότητά του. Από τη στιγμή που υπάρχει ο κωδικός UFI στην ετικέτα ενός προϊόντος αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που αφορούν το προϊόν έχουν υποβληθεί στη Βάση Δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA) και στην Ευρωπαϊκή Πύλη Κοινοποίησης για τα Κέντρα Δηλητηριάσεων και παραμένουν εμπιστευτικές. Πρόσβαση έχουν μόνο τα Κέντρα Δηλητηριάσεων και οι Διορισμένοι Φορείς στα κράτη μέλη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα τα χημικά προϊόντα που περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία χημικές ουσίες και πωλούνται στους καταναλωτές εντός της ΕΕ πρέπει να διαθέτουν κωδικό UFI. Ωστόσο, ορισμένα από τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά σε τοπικό σας κατάστημα είναι πιθανό να μην διαθέτουν ακόμα κωδικό UFI, καθώς για τα προϊόντα που κυκλοφόρησαν στην αγορά της ΕΕ πριν από το 2021 οι εταιρείες έχουν προθεσμία για να προσθέσουν τον κωδικό αυτό έως τις αρχές του 2025.

Γιατί είναι σημαντικός ο κωδικός UFI;

Αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας εκτεθείτε τυχαία σε προϊόν που περιέχει επικίνδυνες για την υγεία χημικές ουσίες, το πιθανότερο είναι να απευθυνθείτε αρχικά στον γιατρό σας, είτε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων ή να αποταθείτε στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συλλεγεί από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Δηλητηριάσεων, στο 40% περίπου των κλήσεων που λαμβάνονται, το Κέντρο δυσκολεύεται να εντοπίσει γρήγορα και με ακρίβεια το προϊόν που σχετίζεται με το ατύχημα.

Ως εκ τούτου προέκυψε η ιδέα του κωδικού UFI. Επειδή ο κωδικός UFI συνδέεται με πληροφορίες για το προϊόν, τις χρήσεις του, τα συστατικά και την τοξικότητά του, ο υπεύθυνος του Κέντρου Δηλητηριάσεων μπορεί, εφόσον γνωρίζει τον κωδικό, να εντοπίσει στη βάση δεδομένων, στην οποία έχει πρόσβαση, όλες τις σχετικές πληροφορίες και να παρέχει άμεσα και αποτελεσματικά την κατάλληλη συμβουλή/ θεραπεία/αντιμετώπιση.

Σε ποιο σημείο της ετικέτας βρίσκεται ο κωδικός UFI;

Ο κωδικός UFI πρέπει πάντα να βρίσκεται σε απολύτως εμφανές σημείο της ετικέτας του προϊόντος, δίπλα στην εμπορική του ονομασία ή στις πληροφορίες κινδύνου, όπως π.χ. στο προειδοποιητικό σύμβολο κινδύνου και στις συμβουλές για την ασφαλή χρήση του προϊόντος. Ο κωδικός UFI μπορεί επίσης να έχει τη μορφή αυτοκόλλητου αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετείται στο κάτω μέρος της συσκευασίας.
Ποια προϊόντα έχουν κωδικό UFI;

Ορισμένα παραδείγματα προϊόντων που μπορεί να φέρουν κωδικό UFI:

Προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης που χρησιμοποιούνται τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όπως π.χ. κουζίνα ή μπάνιο, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Μπορεί επίσης να είναι προϊόντα καθαρισμού αυτοκινήτων, υποδημάτων κλπ.

Απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, μαλακτικά υφασμάτων.

Αρωματικά χώρου, αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά.

Προϊόντα ζωγραφικής και χειροτεχνίας όπως μπογιές, διορθωτικά υγρά, κόλλες.

Υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Χημικά προϊόντα κήπων, όπως π.χ. λιπάσματα φυτών και παρασιτοκτόνα.

Καύσιμες ύλες, όπως π.χ. υγρά για αναπτήρες μπάρμπεκιου και καύσιμες ύλες για λυχνίες.

Μελάνια και τόνερ για εκτυπωτές.

Συγκολλητικές ουσίες, όπως π.χ. οι κοινές κόλλες ή πιο εξειδικευμένες συγκολλητικές ουσίες.

Τον κωδικό UFI δεν θα τον βρείτε στις ετικέτες καλλυντικών, όπως βαφές για μαλλιά, σαμπουάν ή λακ, ή σε φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς τα προϊόντα αυτά ελέγχονται από διαφορετική νομοθεσία.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις πιο κάτω ιστοσελίδες:

https://youtu.be/J1Pt58nukbA

https://poisoncentres.echa.europa.eu/documents/1789887/1803644/ufi_what_it_means_el.pdf/de8e4365-b35e-0615-77a1-92391daa095c

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top