Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη €21 εκατ. για την Ελληνική το πρώτο μισό του 2021, πλώρη για πώληση MEΔ €0,7 δις

Κέρδη €21 εκατ. για την Ελληνική το πρώτο μισό του 2021, πλώρη για πώληση MEΔ €0,7 δις

Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €21 εκατομμυρίων παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Ελληνική Τράπεζα, η οποία βάζει πλώρη για την πρώτη σημαντική συναλλαγή πώλησης πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ύψους €700 εκατ. με την ονομασία «starlight», προκειμένου να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων.

 
Τα ΜΕΔ της τράπεζας στο τέλος Ιουνίου υποχώρησαν οριακά στα €1,47 δισεκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου ή στο 15,1% (εξαιρουμένων των δανείων που καλύπτονται από Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων) των συνολικών δανείων, με τον δείκτη κάλυψης να βρίσκεται στο 46,5%.
 
H τράπεζα διατηρεί υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες με τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) στο 19,68% και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Total Capital adequacy) να βρίσκεται στο 22,2%.
 
Παράλληλα, επιταχύνθηκε ο νέος δανεισμός, με το σύνολο των νέων δανείων να ανέρχονται στα €388 εκατ. στο τέλος Ιουνίου, εκ των οποίων τα €222 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το 95% των δανειοληπτών που εξήλθαν του μορατόριουμ καταβολής δόσεων αποπληρώνουν τα δάνεια τους.
 
Στην πρώτη επίσημη δήλωσή του, μετά την εποπτική έγκριση του διορισμού του, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε ανέφερε πως «οι σταθερές επιδόσεις της Ελληνικής Τράπεζας συνεχίστηκαν, αποδίδοντας κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €21,0 εκατ.», προσθέτοντας πως «με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 22% και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας 510%) συνεχίσαμε με επιτυχία να υποστηρίζουμε την οικονομία της χώρας σε δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους».
 
Σημειώνοντας πως έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος μέχρι σήμερα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση του Οργανισμού, ο Γερμανός τραπεζίτης τόνισε ωστόσο πως «παρόλα αυτά, η επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας είναι ζωτικής σημασίας, ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητές μας και επιτυγχάνοντας βιώσιμη κερδοφορία».
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κέρδος από συνήθεις εργασίες, πριν τις ζημιές απομείωσης διαμορφώθηκε στα €52,3 εκατ. με το κέρδος το β’ τρίμηνο του έτους να επιταχύνεται στα €29,4 εκατ. από €22,9 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021.

Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα για το εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα €129,7 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 8% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας μείωση στα βασικά επιτόκια εξυπηρετούμενων δανείων και την εξόφληση κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων που κατείχε η τράπεζα στον ισολογισμό της. Το ετησιοποιημένο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) υποχώρησε στο 1,61% σε σύγκριση με 1,84% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Στο 71,5% ο δείκτης κόστους προς έσοδα
 
Τα συνολικά έξοδα για το εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα €131,3 εκατ. σε σύγκριση με €124,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αντανακλώντας κυρίως υψηλότερα κόστη προσωπικού, τα οποία ανήλθαν σε €70,3 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 54% των συνολικών εξόδων. Τα διοικητικά και άλλα έξοδα διαμορφώθηκαν στα €49 εκατ. σε σύγκριση με €51 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Σημαντικά αυξημένος παρουσιάζεται ο δείκτης κόστους προς έσοδα ο οποίος διαμορφώθηκε στο 71,5% σε σύγκριση με 66% την αντίστοιχη περσινή περίοδο
 
Οι συνολικές ζημιές απομείωσης αυξήθηκαν στα €29,3 εκατ. με σημαντική αύξηση το δεύτερο τρίμηνο κατά το οποίο ανήλθαν στα €21,9 εκατ. με την τράπεζα να παίρνει αυξημένες προβλέψεις που σχετίζονται με την αναμενόμενη του πακέτου ΜΕΔ ύψους €0.7 δις.
 
«Starlight» για πώληση €0,7 δις, εξετάζεται η προσέλκυση συνεργάτη στην APS
 
Μικρή μείωση της τάξης του 2% παρουσίασαν τα συνολικά ΜΕΔ της τράπεζας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €1,47 δις σε σύγκριση με €1,50 δις στο τέλος του 2020. 
 
Η τράπεζα σημειώνει πως στη βάση των προηγούμενων γνωστοποιήσεων, εργάζεται στενά με τους συμβούλους της για την εκτέλεση μιας «σημαντικής» πράξης πώλησης πακέτου ΜΕΔ με την ονομασία «Starlight», που θα επισπεύσει την μείωση του αποθέματος παλαιότερων κόκκινων δανείων και θα επιταχύνει τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της. Η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται στο τέλος του 2021 και η ολοκλήρωσή της εντός του 2022.
 
«Η περίμετρος περιλαμβάνει παλαιά ΜΕΔ συνολικής αξίας €0,7 δις περίπου στο τέλος Ιουνίου και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η τράπεζα αναμένεται να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ (εξαιρουμένου του ΠΠΣ)», αναφέρεται.
 
Πέραν της πώλησης, η τράπεζα αναφέρει ότι εξετάζει στρατηγικές επιλογές σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής της APS Cyprus, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ικανότητα ανάκτησης δανείων. «Τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν την πιθανότητα εισαγωγής έμπειρου στρατηγικού συνεργάτη, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι διαδικασίες ανάκτησης (ΜΕΔ)», αναφέρει.
 
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι συνολικές καταθέσεις ανήλθαν σε €14,5 δις στο τέλος Ιουνίου, σε σύγκριση με €14,2 δις στο τέλος του 2020, με το μερίδιο αγοράς να διαμορφώνεται στο 29,4%.
 
Τα μικτά δάνεια στο τέλος Ιουνίου €6,69 δις παρουσιάζοντας μείωση 2% σε σύγκριση με €6,80 δις στο τέλος του 2020. Τα συνολικά νέα δάνεια ανήλθαν σε €388 εκατ. το πρώτο μισό του 2021 σε σύγκριση με €439 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο δείκτης δανείων (καθαρά) ως προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 41,5%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top