ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώτος Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώτος Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώτος Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αμπολχασάν Μπανισάντρ, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο πρώτος Πρόεδρος του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 πέθανε το Σάββατο στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ του Παρισιού. Ο Μπανισάντρ έπασχε από χρόνια νόσο. Ο Μπανισάντρ είχε βγει από την αφάνεια και έγινε Πρόεδρος τον Ιανουάριο του 1980 με την βοήθεια ισλαμιστών κληρικών.

Αλλά έπειτα από μια διαμάχη για την εξουσία με ακραίους κληρικούς, είχε αυτοεξοριστεί έναν χρόνο μετά στη Γαλλία, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Μαζί με την ανακοίνωση του θανάτου του, η οικογένειά του έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι ο Μπανισάντρ «υπερασπίστηκε την ελευθερία απέναντι στη νέα τυραννία και την καταπίεση στο όνομα της θρησκείας».

Η οικογένειά του θα ήθελε να ταφεί στις Βερσαλίες, εκεί όπου έζησε σε όλη τη διάρκεια της εξορίας του, όπως είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ο επί σειρά ετών βοηθός του, Πακνετζάντ Τζαμαλεντίν.

Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, που είχε παραχωρήσει το 2019, ο πρώην Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί είχε προδώσει τις αξίες της επανάστασης μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1979 προσθέτοντας ότι αυτό είχε αφήσει μια «πολύ πικρή» γεύση σε κάποιους από εκείνους που είχαν επιτρέψει μαζί του στην Τεχεράνη θριαμβευτικά.

Ο Μπανισάντρ είχε επίσης αναφέρει ότι 40 χρόνια νωρίτερα, στο Παρίσι, είχε πειστεί ότι η Ισλαμική Επανάσταση του θρησκευτικού ηγέτη θα άνοιγε τον δρόμο για την Δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έπειτα από την ανατροπή του Σάχη.

«Είμαστε σίγουροι ότι ένας θρησκευτικός ηγέτης ήταν ταγμένος σε όλες αυτές τις αξίες που θα εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην ιστορία μας», είπε πει στη συνέντευξή του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top