ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βολές» για τις πλημμύρες στη Λάρνακα - «Σημαίνει κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους» -ΒΙΝΤΕΟ

«Βολές» για τις πλημμύρες στη Λάρνακα - «Σημαίνει κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους» -ΒΙΝΤΕΟ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν κυρίως το περασμένο Σάββατο (30/10) σχολίασε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ξεκαθάρισε τι πήγε λάθος και δεν έπεσε μέσα στην πρόβλεψη του ακραίου καιρικού φαινομένου το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Έπειτα, τόνισε ότι αναμένεται να παρατηρηθούν καταιγίδες τις επόμενες μέρες, ωστόσο θα σημειωθεί άνοδος της θερμοκρασίας μετά την Τετάρτη (3/11).

«Ο σταθμός του αεροδρομίου Λάρνακας κατέγραψε στις 30 του μήνα ύψος βροχής 14,4 χιλιοστά βροχής. Αυτό το νούμερο κάτι σημαίνει. Σημαίνει ότι κάποιες υποδομές δεν έτυχαν συντήρησης. Όταν με 14,4 φτάσαμε σε αυτό το σημείο, κάτι σημαίνει. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Είχαμε ακραίο καιρό κατά το απόγευμα του Σαββάτου (30/10) σε αρκετές περιοχής της Κύπρου. Το Τμήμα Μετεωρολογίας δεν αναφερόταν σε αυτά τα φαινόμενα και μετά από έρευνα που έχει κάνει εσωτερικά έχει διαπιστωθεί ότι ήταν αστοχία του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού, το οποίος χρησιμοποιείτε για να εκδοθεί η πρόγνωση», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Το προσωπικό, έχοντας μπροστά του ένα αριθμητικό μοντέλο έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, ωστόσο ήταν διαφορετικό από αυτό που έγινε επί του εδάφους. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι η έκταση του φαινομένου. Κάποια υποστατικά έπρεπε να προστατευτούν. Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα, αλλά δεν είχαμε ευθύνη ως τμήμα. Αν είχαμε ευθύνη ο πρώτος που θ’ αναλάμβανε την ευθύνη θα ήμουνα εγώ. Το σύστημα που αναπτύχθηκε δεν μπόρεσε να το πιάσει σωστά το αριθμητικό μοντέλο καιρού που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν καταιγιδοφόρες νεφώσεις που δημιουργούν πολύ ανοδικές κινήσεις. Θα ήταν μεγαλύτερή μας χαρά να πέφταμε μέσα, δεν έγινε αυτό κατορθωτό, όχι από δική μας ευθύνη. Εάν δούμε όλες τις αναλύσεις βροχής το τελευταίο τριήμερο, δεν υπερβαίνουν το 15%. Μόλις 6,6 χιλιοστά βροχής η μέση αθροιστική βροχή του Οκτωβρίου».

Όσον αφορά την πρόβλεψη του καιρού τις επόμενες ημέρες είπε πως «είναι πιθανόν να έχουμε μεμονωμένη καταιγίδα το απόγευμα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος “θα πάρει τους τόπους”. Γι’ αυτό και αναμένεται να εκδοθεί προειδοποίηση εντός της ημέρας για τον καιρό. Είναι τα απομεινάρια του συστήματος Απόλλων που ταλαιπώρησε διάφορες χώρες, κυρίως Ιταλία. Το σύστημα αυτό εξασθενεί. Αυτά για Δευτέρα-Τρίτη ίσως και Τετάρτη. Με τάση ύφεσης Πέμπτη, Παρασκευή ακόμη και Σάββατο με ουσιαστική άνοδο της θερμοκρασίας».

Δείτε εδώ το βίντεο 

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top