ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατήρηση δημοσιονομικών περιθωρίων σε περίπτωση νέας κρίσης, λένε ΥΠΟΙΚ και Κ. Ρέγκλινγκ

Διατήρηση δημοσιονομικών περιθωρίων σε περίπτωση νέας κρίσης, λένε ΥΠΟΙΚ και Κ. Ρέγκλινγκ

Την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικών περιθωρίων προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης σε περίπτωση νέων κρίσεων, τόνισαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Λευκωσία.

 
Στην ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επεσήμανε πως η Κύπρος θα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που το 2021 θα καλύψουν το έδαφος που χάθηκε από την πανδημία του Cοvid, για να τονίσει ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν.
 
«Οι προκλήσεις είναι πολλές, στην οικονομία δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα δεδομένο και πρέπει να προστατεύσουμε τα δημόσια οικονομικά και αυτό είναι από τους κύριους στόχους αυτής της κυβέρνησης, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση, που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, αλλά θα έρθει», τόνισε ο  ΥΠΟΙΚ.
 
Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω της διαταραχής της αλυσίδας προσφοράς θα είναι παροδικές, αλλά θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, ενώ υπέδειξε πως θα υπάρξει κόστος από την πράσινη μετάβαση, το οποίο θα πρέπει να αντισταθμιστεί.
 
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη παραγωγικού μοντέλου, το οποίο, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια είχε διαφοροποιηθεί κάτι που, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα τη μικρότερη ύφεση το 2020.
 
Αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα προσέλκυσης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και άλλων τομέων, λέγοντας ότι «θα διαμορφώσει την Κύπρο τα επόμενα χρόνια σε ένα κόμβο παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών και θα είναι καταλύτης στην περαιτέρω οικονομική μας μεγέθυνση, αλλά το πιο σημαντικό, να προσφέρει αυξημένα εισοδήματα στους Κυπρίους».

Ρέγκλινγκ: Κρίσιμη η υλοποίηση των προγραμμάτων Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας
Στην δική του ομιλία, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα, τονίζοντας η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη επιτεύχθηκε λόγω των μέτρων αντίδρασης κατά της πανδημίας, με το σημαντικότερο μέτρο να αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ ύψους €750 δισ. το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια των κρατών – μελών της ΕΕ.

«Αν οι χώρες υλοποιήσουν με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν προτείνει στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μπορέσουν να αυξήσουν σημαντικά την δυνητική ανάπτυξη και να μετασχηματίσουν τις οικονομίες τους. Η αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή των σχεδίων αυτών είναι το σημαντικότερο καθήκον για όλα τα κράτη – μέλη τα επόμενα πέντε χρόνια και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «τα προτεινόμενα μέτρα θα βοηθήσουν την επίτευξη βασικών μακροχρόνιων μακροοικονομικών στόχων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
 
«Η υλοποίηση είναι τώρα αναγκαία», υπογράμμισε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM και αναφέρθηκε ως παράδειγμα στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και της δημόσιας υπηρεσίας.
 
Εξάλλου, ο κ. Ρέγκλιγνκ αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), λέγοντας πως κάποια συστατικά του Συμφώνου, ως έχουν τώρα, δεν αντανακλούν το διαφορετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. «Στο μέλλον, ένα πιο απλοποιημένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα μπορούσε να κτιστεί στο όριο ελλείμματος στο περίπου 3% και ένα υψηλότερο δείκτη χρέους ως το ΑΕΠ» από το 60% που είναι σήμερα.
 
Επικαλούμενος το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως «τα κράτη – μέλη τώρα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ανάληψης χρέους σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ».

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο περαιτέρω δημοσιονομικής επέκτασης και αν ενθαρρύνεται αυτό, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα ανάληψης χρέους αλλά αυτό δεν σημαίνει «λευκή επιταγή για τις δημόσιες δαπάνες».
 
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση, χρειαζόμαστε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο αλλά δεν πρέπει να αντιδρούμε υπερβολικά για το υψηλό δείκτη χρέους», είπε.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Πετρίδης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για ενδεχόμενες χαλαρώσεις και σημείωσε ότι η όποια μεταρρύθμιση του Συμφώνου πρέπει να διατηρήσει και αντικυκλικά στοιχεία, «επιτρέποντας τις εξοικονομήσεις σε καλές εποχές».
 
Ο Ευγένιος Ευγενίου, Διευθύνοντας Σύμβουλος της PwC ανέφερε από την πλευρά του ότι η δημοσιονομική επέκταση κατά την κρίση του Covid άφησε πίσω της ένα υψηλό χρέος, την ώρα που υπάρχει ανάγκη για συνέχιση των επενδύσεων σε υποδομές, ως αποτέλεσμα της πράσινης μετάβασης, τις αυξημένες ανάγκες στη υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις, κάτι που θα επιφέρει πίεση στα δημόσια οικονομικά.
 
Είπε πως οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «είναι απολύτως αναγκαίες όχι απλώς για να πάρουμε τη χρηματοδότηση αλλά για να μετασχηματίσουμε την οικονομία».
 
Τέλος χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα ως «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», σημειώνοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο τη γραφειοκρατία αλλά και τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top