ΥΓΕΙΑ

Πανδημία – Αναπαραγωγική υγεία: Πώς επηρέασε τον μηνιαίο κύκλο των γυναικών

Πανδημία – Αναπαραγωγική υγεία: Πώς επηρέασε τον μηνιαίο κύκλο των γυναικών

Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών έχει διαταραχθεί λόγω του ψυχολογικού βάρους της πανδημίας COVID-19 και έχει ωθήσει τις γυναίκες σε αναζήτηση ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας στο Εδιμβούργο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το στρες και οι διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με την πανδημία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην έμμηνο ρύση. Πώς όμως συνδέονται ακριβώς;

Η πανδημία έχει επιβλαβείς επιδράσεις στις ζώες των ανθρώπων παγκοσμίως. Οι αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχική μας υγεία έχουν συνδυαστεί με τις σημαντικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, τη διατροφή και τις συνήθειες άσκησης. Το άγχος και το στρες είναι γνωστοί παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών επηρεάζοντας τα επίπεδα ορμονών, καθώς και να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου και του σωματικού βάρους. Οι ορμόνες του στρες μπορούν να αναστείλουν κατευθείαν την απελευθέρωση ορμονών του φύλου, ενώ η διαταραχή του ύπνου σχετίζεται με υπογονιμότητα και τέλος, το αυξημένο λίπος της κοιλιάς σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου.

Με σκοπό να εξεταστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αναπαραγωγική υγεία, η Δρ. Michelle Maher, ως μέλος της ομάδας που ηγείται η Δρ. Lisa Owens στο Δουβλίνο, ερεύνησε περισσότερες από 1.300 γυναίκες τον Απρίλιο του 2021. Επιπρόσθετα, στους παράγοντες που μετρήθηκαν, όπως η κατάθλιψη, το έντονο άγχος και η ποιότητα ύπνου, προστέθηκαν και ερωτήματα γύρω από την έμμηνο ρύση. Στις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως περιλαμβάνονται ο ακανόνιστος κύκλος, καθώς και τα προ-εμμηνορρυσιακά συμπτώματα.

Ειδικότερα, το 56% των ερωτηθέντων ανέφερε μια γενικότερη αλλαγή στην έμμηνο ρύση από την αρχή της πανδημίας, το 64% ανέφερε πως χειροτέρεψαν τα προ-εμμηνορρυσιακά συμπτώματα και το 54% αντιμετωπίζει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Τα ποσοστά της σοβαρής κατάθλιψης, του άγχους και του ελλιπούς ύπνου διπλασιάστηκαν συγκριτικά με την προ-πανδημίας περίοδο μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Έτσι, οι διαταραχές στον εμμηνορροικό κύκλο σχετίστηκαν με τα αυξημένα επίπεδα ψυχικού στρες και κακού ύπνου, στις ερωτηθείσες γυναίκες.

«Τα ευρήματά μας υπερθεματίζουν μία αληθινή ανάγκη να παρέχουμε τη σωστή ιατρική φροντίδα και ψυχική υποστήριξη στις γυναίκες με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, λόγω του ψυλοχολογικού βάρους της πανδημίας» επισημαίνει η Δρ. Michelle Maher. Όπως συμπληρώνει η ίδια, η συγκεκριμένη μελέτη έχει πραγματοποιηθεί στο πρώτο στάδιο του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 και άρα η επίδραση του εμβολίου μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τα ευρήματα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν όπως υπογράμμισε η ίδια «όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έμμηνο ρύση τους ή με την ψυχική τους υγεία, να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΣοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top