Νέος διαγωνισμός για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας - Όλες οι πληροφορίες εδώ

Νέος διαγωνισμός για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας  - Όλες οι πληροφορίες εδώ

Σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον αρχικό διαγωνισμό, παρουσιάζει ο νέος διαγωνισμός που προκήρυξε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τη θέσπιση του θαλάσσιου δρομολογίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ και πέραν από 20 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός διαγωνισμός είχε λήξει στις 29 Ιανουαρίου 2021 χωρίς την υποβολή προσφορών.


Με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού, η κρατική χορηγία αυξάνεται στα €5,5 εκατομμύρια ετησίως και αφορά την εκτέλεση 22 δρομολογίων μετ’ επιστροφής σε αντίθεση με €5 εκατ. ετήσια χορηγία για 31 μετ’ επιστροφής ταξίδια του πρώτου διαγωνισμού.

Παράλληλα στον πρώτο διαγωνισμό η διάρκεια της σύμβασης ήταν τρία χρόνια, ενώ στον νέο διαγωνισμό υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής του για περίοδο μέχρι και άλλα τρία χρόνια.

Στον νέο διαγωνισμό επιβεβαιώνεται ο εποχικός χαρακτήρας του θαλάσσιας σύνδεσης, με την εκτέλεση των δρομολογίων να επικεντρώνεται στην περίοδο Απριλίου/Μαΐου έως τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, περίοδος κατά την οποία αναμένεται να υπάρχει η περισσότερη ζήτηση, σε σύγκριση με τον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος προνοούσε 31 ταξίδια σε 15ημερη και εβδομαδιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στον νέο διαγωνισμό ο προορισμός στην Ελλάδα είναι το βασικό τερματικό του Λιμένα Πειραιά σε σύγκριση με τον αρχικό διαγωνισμό που προνοούσε την εξυπηρέτηση του πλοίου στο τερματικό επιβατών Κερατσινίου. Επιπλέον, ο νέος διαγωνισμός προνοεί απλουστευμένη διαδικασία αξιολόγησης στη βάση της χαμηλότερης προσφοράς σε σύγκριση με τη σύνθετη διαδικασία στη βάση πολλαπλών κριτηρίων.

Σημαντική κρίνεται επίσης η πρόνοια του νέου διαγωνισμού, η οποία παρέχει στον προσφοροδότη την ευελιξία να καταθέσει επιλογή πέραν του ενός πλοίου στην προσφορά, νοουμένου ότι αυτό πληροί τα κριτήρια, σε σύγκριση τον καθορισμό συγκεκριμένου πλοίου που θα διενεργεί το δρομολόγιο, όπως προνοείτο στον αρχικό διαγωνισμό.

Τέλος σημαντική επίσης είναι η νέα πρόνοια, η οποία επιτρέπει τη χρήση μικρότερων πλοίων, αφού η ελάχιστη χωρητικότητα περιορίζεται στους 100 επιβάτες με αριθμό καμπινών που μπορεί να φιλοξενήσουν 60 επιβάτες, σε σύγκριση με την ελάχιστη χωρητικότητα 200 επιβατών και αριθμό καμπινών για να φιλοξενήσουν 140 επιβάτες του αρχικού διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το Υφυπουργείο είχε προκηρύξει μια διαδικασία προδιαγωνισμού, προκειμένου να λάβει τις απόψεις και τα σχόλια των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων.

Η περίοδος υποβολής προσφορών λήγει στις 28 Ιανουαρίου 2022 στις 12:00 το μεσημέρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE