ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σε συμβούλιο της Ε.Ε ο Υπ. Υγείας - Όλες οι συζητήσεις στραμμένες στα εμβόλια

Σε συμβούλιο της Ε.Ε ο Υπ. Υγείας - Όλες οι συζητήσεις στραμμένες στα εμβόλια

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, με τους Υπουργούς Υγείας να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις υπό το φως και της τρέχουσας ανησυχητικής και σοβαρής κατάστασης που επικρατεί λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον. Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για αντιμετώπιση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η νόσος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των αναμνηστικών δόσεων.

Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αλλά και σε σχέση με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ενημέρωσε επίσης, τους ομολόγους του ότι, το Υπουργείο Υγείας έλαβε σχετική απόφαση για έναρξη των εμβολιασμών παιδιών 5-11 ετών, μόλις τα παιδιατρικά εμβόλια διατεθούν στα κράτη μέλη. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις νέες θεραπείες κατά της COVID19, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή για εξασφάλιση των θεραπειών μέσω των κοινών προμηθειών που εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους των κρατών μελών.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης, συμπεράσματα για την υιοθέτηση δράσεων οι οποίες θα συνδράμουν στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι μικρά κράτη-μέλη όπως η Κύπρος, έχουν πραγματική δυσκολία στην εξασφάλιση καινοτόμων φαρμάκων.

Συχνά είμαστε υποχρεωμένοι να τα αγοράζουμε σε πολύ υψηλότερη τιμή από άλλα κράτη μέλη έναντι σημαντικού κόστουςγια τη χώρα μας, υπογράμμισε ο Υπουργός. Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε ότι η ταχεία δράση για εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας επικείμενες δράσεις για την εφαρμογή της φαρμακευτικής στρατηγικής αλλά και την εμπειρία που αποκόμισε από τη διαχείριση της πανδημίας.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων σε σχέση με τη σύσταση της υπηρεσίας HERA και οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την Πρόταση Κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για τη διασφάλιση της προμήθειας αναγκαίων ιατρικών αντιμέτρων για αντιμετώπιση κρίσεων στην υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ‘27’ συμφώνησαν στην ισότιμη πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως αυτό έγινε και με τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Υγείας, αφού καλωσόρισε την εν λόγω απόφαση, υποστήριξε την ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης ενός πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την προμήθεια νέων και καινοτόμων φαρμάκων ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων στην υγεία.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Υγείας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για συνομολόγηση ενός Διεθνούς Διαπραγματευτικού Εργαλείου για την ενίσχυση της ετοιμότητας και ανταπόκρισης έναντι πανδημιών.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε την έναρξη διαπραγματεύσεων για δημιουργία ενός διεθνούς έγγραφου, δεσμευτικού χαρακτήρα, για την ενίσχυση της ετοιμότητας και ανταπόκρισης έναντι πανδημιών.

Σε ότι αφορά στην παγκόσμια μελλοντική ετοιμότητα και ανταπόκριση, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη όπως η ΕΕ εστιάσει την προσοχή της στην καταπολέμηση και των χρόνιων ασθενειών μέσω συνεργασίας με παγκόσμιους εταίρους, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθοριστικοί προδιαθεσικοί παράγοντες που τις προκαλούν.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας είχε χωριστές συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τρόφιμων κα Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και με τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας κ. Θάνο Πλεύρη, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναχωρεί αύριο για τη Μαδρίτη όπου θα συμμετάσχει στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ισπανία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Υγείας θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με την Ισπανίδα ομόλογό του με την οποία θα συζητήσουν την προώθηση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Υγείας και ειδικότερα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Οδηγός κίνδυνος: Γυναίκα οδηγούσε αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο - Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης και ναρκωτικών

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουνLIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top