ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να προωθηθεί περισσότερο ο εμβολιασμός κατά των κονδυλωμάτων - Πώς βοηθά στην εξάλειψη πολλών καρκίνων

Γιατί πρέπει να προωθηθεί περισσότερο ο εμβολιασμός κατά των κονδυλωμάτων - Πώς βοηθά στην εξάλειψη πολλών καρκίνων

Πώς η προώθηση του εμβολιασμού κατά των κονδυλωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και μια άλλη σειρά καρκίνων.

Περίπου 500.000 γυναίκες κάθε χρόνο στην Ευρώπη προσβάλλονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς η νόσος διαγνώσκεται κάθε χρόνο σε 11,2 ανά 100.000 γυναίκες, ενώ από αυτές σχεδόν οι 4 πεθαίνουν (3,8 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες).

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έφτανε το 2018 τις 8,1 ανά 100.000 γυναίκες και η θνησιμότητα σε 2,1 ανά 100.000 γυναίκες, φέρνοντας αυτή τη μορφή καρκίνου στη δεύτερη θέση από πλευράς συχνότητας σε νέες γυναίκες από 15-44 ετών.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV Θεόδωρος Αγοραστός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη δημιουργία της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV. Ο νέος φορέας που έχει δημιουργηθεί από τη σύμπραξη του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών.

Ο κ. Αγοραστός, υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία για να σταματήσουμε το να υποφέρουν και να πεθαίνουν γυναίκες από καρκίνο τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ), μια νόσο που μπορεί να προληφθεί. Η εξάλειψη του ΚΤΜ είναι δυνατή σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα να ζήσουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτή την ασθένεια».

«Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Χαϊδόπουλος, που τόνισε πως «ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτέλεσε την αιτία θανάτου για εκατομμύρια γυναίκες όχι μόνο των αναπτυσσόμενων, αλλά και των ανεπτυγμένων χωρών για αρκετά χρόνια. Οι ευεργετικές προστατευτικές ικανότητες του εμβολίου απέναντι στα οξυτενή κονδυλώματα και τις δυσπλασίες (δηλαδή τις προκαρκινικές αλλοιώσεις) του τραχήλου της μήτρας έχουν ήδη καταγραφεί και δημοσιευθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Αυτό το οποίο μένει τώρα είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς και η σταδιακή ένταξη των αγοριών στα εμβολιαστικά προγράμματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στα επόμενα χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης εξάλειψή του τις επόμενες δεκαετίες».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνος Νταλούκας, σημείωσε πως «Η Ομοσπονδία συμμετέχει μαζί με τους άλλους φορείς, στην πολύ μεγάλης σημασίας για την υγεία των παιδιών, προσπάθεια καταπολέμησης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για να δούμε τις αυριανές γενιές των παιδιών μας να μην προσβάλλονται πλέον από τον επικίνδυνο αυτόν ιό. Να εξαφανίσουμε τους καρκίνους που προκαλεί σε αγόρια και κορίτσια».

Αντίστοιχα, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ε.Ο.Π.Ε. Ζαχαρένια Σαριδάκη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχει έρθει η στιγμή να τροποποιήσουμε τις πρακτικές απέναντι στον εμβολιασμό κατά του HPV στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες στη χώρα μας, σε 3 άξονες:

Διεύρυνση του πληθυσμού στόχου

Διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος

Ενίσχυση της γνώσης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας.

Όλοι εμείς οι ογκολόγοι στην ΕΟΠΕ δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τα παραπάνω μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας σε συνεργασία με όλους τους επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς».

Από την πλευρά του, ο κ. Λεωνίδας Γαλερίδης, Advocacy Assistant, European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights (EPF), μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ελλάδα επιτυγχάνει βαθμολογία 70,7% στον Άτλαντα του EPF σχετικά με την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει το εθνικό της πρόγραμμα εμβολιασμού και στα αγόρια και έτσι να ακολουθήσει τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ καθώς και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, η διοργάνωση του προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλο τον πληθυσμό θα αποτρέψει ακόμη περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και θα σώσει ζωές. Τέλος, ο Άτλαντας αναφέρει πως υπάρχει ανεπαρκής παροχή πληροφοριών από το κράτος. Ως εκ τούτου, καλούμε τις ελληνικές αρχές να παρέχουν ακριβείς επιστημονικές πληροφορίες στους πολίτες και να καταπολεμήσουν πιθανούς μύθους που εμποδίζουν τους πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει η σημερινή επιστήμη».

Η Συμμαχία

Στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και στην πρόληψη όλων των τύπων καρκίνου που προέρχονται από μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, στοχεύουν οι σύλλογοι ασθενών που συγκρότησαν την Ελληνική Συμμαχία για τον HPV, υιοθετώντας τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που προβλέπει ως το 2030:

Να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας κάτω των 15 ετών

Να εξεταστεί το 70% των γυναικών ηλικίας 35-45 ετών με HPV testing

Να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Στον χαιρετισμό της κατά τη συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για δημιουργία προγράμματος εμβολιασμού κατά του ιού HPV στο σύνολο των παιδιών και εφήβων και στον προσυμπτωματικό έλεγχο των γυναικών με HPV testing σε ηλικία 35 και 45 ετών, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως ορίζει ο Π.Ο.Υ., προκειμένου να εξαλειφθούν σε ορατό χρονικό διάστημα διάφορες μορφές καρκίνου που οφείλονται στον ιό HPV, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τύποι καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου.

Στην πρόληψη ως στόχο της Συμμαχίας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» Μένια Κουκουγιάννη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η πρόληψη είναι το μεγάλο στοίχημα για την εξάλειψη του καρκίνου. Οι καρκίνοι που προκαλεί ο ιός HPV, μπορούν να προληφθούν, ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί». Ευχαρίστησε τους 18 φορείς που υποστηρίζουν τη Συμμαχία και κάλεσε ακόμη περισσότερους να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Ομίλου «ΑγκαλιάΖΩ» Αναστασία Πασακοπούλου δήλωσε ότι «Οι φορείς διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή τη στήριξη της πολιτείας για την καταπολέμηση του ιού HPV, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση όλων των καρκίνων που προκαλούνται από αυτόν».

Στους σκοπούς της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HVP, συμπεριλαμβάνονται:

- η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού HPV σε αγόρια και κορίτσια,
- η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού των αγοριών έναντι του ιού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων,
- η εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και
- η υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top