Ουκρανία, Βαρώσια και Αφγανιστάν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Ουκρανία, Βαρώσια και Αφγανιστάν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Μακρά θα είναι η ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), δήλωσε κατά την άφιξή του στο κτήριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε συνοπτικά στα κύρια ζητήματα του ΣΕΥ, μεταξύ τους και η συζήτηση που αφορά την κατάσταση στα Βαρώσια.

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και η συγκέντρωση Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της χώρας», είπε.

«Θα πρέπει όμως επίσης να μιλήσουμε για τα Βαρώσια και την κατάσταση στην Κύπρο», συνέχισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως στην ατζέντα βρίσκονται και το Αφγανιστάν και η Κεντρική Ασία.

Όπως επεσήμανε, οι συζητήσεις για την Ουκρανία αποτελούν συνέχεια της συνάντησης των G7 την Κυριακή, κατά την οποία «υπήρξε συμφωνία στη θέση να υιοθετήσουμε σθεναρή στάση στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της».

Στόχος της συζήτησης των ΥΠΕΞ θα είναι η αποτροπή επιθετικών κινήσεων από τη Ρωσία. «Θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όποια επιθετική κίνηση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία εάν συμβεί» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «κάνουμε ότι μπορούμε για να το αποτρέψουμε από το να συμβεί».

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε και στη Λευκορωσία και τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση στη χώρα.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

26 Αυγούστου: Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό - Τρέχουν για συγκλίσεις- Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί

26 Αυγούστου: Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό - Τρέχουν για συγκλίσεις- Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί

Η αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουφάν Ερχιουρμάν στις 26 Αυγούστου έχει αρχίσει. Μόνο που όσο πλησιάζει το ραντεβού, τόσο περισσότερο γίνεται αντιληπτό, ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να καταγραφούν οι συγκλίσεις, ή να συμφωνηθεί ένα ακόμη πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

BEST OF TOTHEMAONLINE